CIASTO AMARETTO Z MAKIEM I KAJMAKIEM + film

makowiec z kajmakiem

Ciasto amaretto z makiem i kajmakiem, to przepyszne wilgotne ciasto biszkoptowo - makowe z delikatną nutką migdałową, pysznym kajmakowym kremem i wiórkami czekolady.

Zobacz krok po kroku jak zrobić ciasto amaretto z makiem i kajmakiem.


Subskrybuj kanał RITA creative, to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami, lub zapisz się do newslettera to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis.


CIASTO AMARETTO Z MAKIEM I KAJMAKIEM


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- mąka pszenna (3 łyżki)
- cukier (200 g.)
- jajka (4 szt.)
- mak mielony (170 g.) dostępny tutaj
- cukier waniliowy (8 g.)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- kakao (2 łyżki)

Krem:
- masa kajmakowa (200 g.)
- serek mascarpone (250 g.)
- śmietanka kremówka 30% (100 ml.)

Poncz:
- woda (50 ml.) + likier amaretto (50 ml.)

Dodatkowo:
- dżem lub konfitura wiśniowa (200 g.)
- kakao słodkie do dekoracji
- wiśnie do dekoracji
- wiórki czekolady (opcjonalnie)

Potrzebne gadżety:






WYKONANIE:

Wykonanie tego przepisu pokazane jest w filmiku.   Zapraszam do oglądania.

- Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody za pomocą sitka lub lnianej szmatki

- Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mak, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170°C - 40 min. do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.

- Serek mascarpone, kremówkę i kajmak przekładamy do misy miksera i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.

- 1 blat ciasta przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i nasączamy go połową ponczu. Następnie wykładamy konfiturę wiśniową i wyrównujemy. Na konfiturę kładziemy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy resztą ponczu i wykładamy pozostały krem.
Posypujemy słodkim kakao, wiórkami czekolady i dekorujemy wisienkami.

Uwagi:
- Ciasto przechowujemy w lodówce.
- Podajemy dobrze schłodzone.


|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.

Makowiec

ciasto na święta z makiem

ciasto na święta z makiem i kajmakiem

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!


Komentarze

  1. Dzien dobry, ile dokładnie trzeba tej śmietany kremówki? W przepisie na blogu jest 100ml, w przepisie na tablicy na początku filmiku jest 100 gr a na końcu filmiku 200 ml...? Dziękuję 😄😚

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale zamotałam, przepraszam. I już tego w filmiku poprawić nie mogę 🤔.
    Śmietanki kremówki ma być 100 ml.🙂
    Pozdrawiam i wesołych Świąt życzę 🎄🎅

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wesołych Świąt! 😄❤🍰🎄🌠

      Usuń
  3. Ciacho wyszło super, wszystkim bardzo smakowało! Przepis zdecydowanie warty polecenia! Dziękuję! 😍🎄🎅

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy7/1/23

    Chciałam zapytać jakiej wielkości blaszki do pieczenia Pani używa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w ,,potrzebne gadżety'' jest napisane: foremka o wymiarach 28 x 7 x 18 cm.

      Usuń

Prześlij komentarz