25 marca 2018

BURAKI Z CZOSNKIEM | kuchnia grecka

Cześć!
Dzień 25 marca to dla Greków najważniejsze święto narodowo-kościelne.
W ten dzień, we wszystkich domach greckich, tradycyjnie ,podawany jest smażony dorsz (bakaliaros), puree czosnkowe (skordalia) oraz sałatka z buraczków.
Moi domownicy chyba byli bardzo głodni, bo od razu wzięli się do jedzenia, a ja nie zdążyłam zrobić zdjęc ;-) Tylko sałatkę uchwyciłam w obiektywie.
Dlatego, podaję przepis na buraczki z czosnkiem.
(sałatka z buraczków z czosnkiem)

SKŁADNIKI:

  • 1.5 kg. buraczków średniego rozmiaru wraz z liśćmi
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 70 ml. octu winnego
  • 70 ml. oliwy z oliwek
  • sól

WYKONANIE:

Buraczki myjemy, obieramy, odcinamy grube łodygi i wyrzucamy, zachowujemy liście.
Gotujemy buraki z liśćmi w osolonej wodzie. Gdy bedą miękkie odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia.
Następnie do szerokiej misy wrzucamy ostudzone i pokrojone w ćwiartki buraczki i liście, czosnek pokrojony w talarki, cebulę pokrojoną w piórka, sól według uznania, ocet i oliwę.
Wszytko dobrze mieszamy i pozostawiamy na godzinę, żeby przeszły się smaki.

SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie