15 lipca 2018

SPAGHETTI Z MI臉SEM MIELONYM 馃崫 rita food channel


Spaghetti z mi臋sem mielonym.


Gdy ponad 20 lat temu zamieszka艂am w Grecji by艂am m艂oda, gotowa膰 dobrze nie umia艂am i nie lubi艂am.
Mia艂am za s膮siadk臋 star膮 greczynk臋 Katerin臋, kt贸ra to wprowadzi艂a mnie w tajniki greckiej kuchni. To ona pokaza艂a mi, 偶e gotowanie wcale nie musi by膰 katorg膮 i przymusem pani domu, lecz mo偶e by膰 dobr膮 zabaw膮 i przy dodaniu odrobiny serca mo偶na wyczarowa膰 pyszne potrawy.
Z Katerin膮 ju偶 dawno kontaktu nie mam, nawet nie wiem gdzie teraz mieszka, ale jej przepisy i rady zosta艂y w mojej g艂owie i sercu.
Dzisiaj pokarz臋 Wam jak zrobi膰 spaghetti z mi臋sem mielonym wed艂ug przepisu Kateriny.
Od 20 lat, raz w tygodniu, potrawa ta go艣ci na mym stole.


SK艁ADNIKI:
  • 250 g. makaronu spaghetti
  • 500 g. mi臋sa mielonego (wieprzowo - wo艂owego)
  • 1 cebula
  • 1 du偶y z膮bek czosnku
  • 1 zielona papryka
  • 1 du偶y pomidor
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego
  • 1 艂y偶eczka soli
  • 1 艂y偶eczka cukru
  • pieprz wg.uznania
  • 1 laska cynamonu (lub 1/4 艂y偶eczki mielonego)
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1-2 艂y偶ki posiekanej natki pietruszki
  • 1 kostka bulionowa warzywna (opcjonalnie)
  • 100 g. parmezanu (lub innego twardego sera do posypania)

WYKONANIE:

1. Na patelni rozgrzewamy troszk臋 oliwy. Wrzucamy drobno pokrojon膮 cebul臋 i czosnek drobno pokrojony, podsma偶amy. 

2. Dodajemy mi臋so mielone i sma偶ymy a偶 odparuje woda.

3. Nast臋pnie dodajemy drobno pokrojon膮 zielon膮 papryk臋, pomidora bez sk贸rki drobno pokrojonego, 1 szkl. przecieru pomidorowego, s贸l cukier, pieprz, cynamon, ziele angielskie, zielon膮 pietruszk臋, kostk臋 bulionow膮 warzywn膮 (ale tu uwaga, je偶eli potrawa jest wystarczaj膮co s艂ona to kostki ju偶 nie dodajemy). Mieszamy wszystkie sk艂adniki i dusimy pod przykryciem oko艂o 15 minut. 

4. Po tym czasie je偶eli nasza potrawa jest za rzadka, dusimy j膮 jeszcze przez chwil臋 ,ale bez pokrywki, 偶eby troszk臋 odparowa艂a.

5. Do osolonej i wrz膮cej wody wrzucamy spaghetti i gotujemy tak jak to zaleca producent na opakowaniu.

6. Makaron odcedzamy i serwujemy nasze pyszne spaghetti z mi臋sem mielonym. Na g贸r臋 posypujemy tartym parmezanem.


spaghetti-bolognese

SMACZNEGO!


Zajrzyjcie do zak艂adki OBIADY.  Znajdziecie tam  inne fajne przepisy na obiad. 
A gdyby nasz艂a Was ochota na ma艂e ,,co nieco'' po obiadku to zapraszam do zak艂adki S艁ODKO艢CI gdzie znajdziecie przepisy na ciasta i desery. 

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Drukowanie