Magiczny zak膮tek tworzenia wypiek贸w i nie tylko... 艁atwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

09 sierpnia 2018

CIASTO BUDYNIOWE Z NEKTARYNKAMI 馃崙

Ciasto z budyniem i nektarynkami.

Wykonanie krok po kroku pokazane jest w filmiku. Serdecznie zapraszam do ogl膮dania.

Chcecie by膰 na bie偶膮co z  przepisami 

Subskrybujcie m贸j kana艂 na YouTube Rita creative. 
Kliknijcie TUTAJ.

Ostatnio by艂am na festynie wiejskim w Starej Ku藕ni (woj. opolskie) i mia艂am przyjemno艣膰 je艣膰 bardzo smaczny, tradycyjny, 艣l膮ski ko艂ocz z budyniem waniliowym.
Tak mi zasmakowa艂 .. mniamm ....pychotka.
To by艂o wi臋cej ni偶 pewne, 偶e go kiedy艣 sama zrobi臋 .
Przedwczoraj w艂asnie nasz艂a mnie ochota na ma艂e s艂odkie conieco.
M贸j plan by艂 jasny - zrobi膰 ko艂ocz 艣l膮ski z budyniem!
Ale c贸偶 to? Nie ma dro偶d偶y w domu?! A do sklepu kawa艂ek drogi, bo najbli偶szy jest w remoncie!....nie chce mi si臋 drepta膰, hmmm... Dobra zrobi臋 po swojemu... zamiast ciasta dro偶d偶owego zrobi臋 kruche.....
I tak, zamiast ko艂ocza 艣l膮skiego, zrobi艂am ca艂kiem co innego, czyli kruche ciasto z budyniem i nektarynkami.
SK艁ADNIKI:

Ciasto:
  • 馃崙 2 jajka
  • 馃崙 250 g mas艂a
  • 馃崙 3 szkl. m膮ki pszennej
  • 馃崙 1 szkl. cukru pudru
  • 馃崙 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 馃崙 2 op. cukru waniliowego
Masa budyniowa:
  • 馃崙 1 litr mleka
  • 馃崙 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
  • 馃崙 2 艂y偶ki cukru
  • 馃崙 2 budynie waniliowe
Dodatkowo:
  • 馃崙 3 nektarynki
  • 馃崙 mas艂o + bu艂ka tarta wysmarowania foremki
  • 馃崙 foremka o wymiarach 25 x 30 cm.
  • 馃崙 cukier puder do ozdoby
WYKONANIE:

馃崙 Ciasto kruche:
Do misy miksera wsypujemy 3 szkl. m膮ki pszennej, 1 szkl. cukru pudru, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia, 250 g. dobrze sch艂odzonego mas艂a i 2 jajka. Wszystkie sk艂adniki dobrze mieszamy r臋k膮 lub robotem. Wymieszane ciasto dzielimy na 2 cz臋艣ci, ka偶d膮 z nich owijamy foli膮 spo偶ywcz膮 i wstawiamy do lod贸wki na 30 min.
馃崙 Masa budyniowa:
Z 1 litra mleka odlewamy 1 szklank臋 mleka i rozpuszczamy w nim 2 budynie waniliowe, 2 艂y偶ki cukru i 1 艂y偶k臋 m膮ki ziemniaczanej. Wymieszane sk艂adniki wlewamy do reszty gotuj膮cego si臋 mleka. Gotujemy jeszcze chwilk臋 ci膮gle mieszaj膮c i 艣ci膮gamy z gazu.
馃崙 Foremk臋 o wymiarach 25 x 30 cm. smarujemy t艂uszczem i posypujemy bu艂k膮 tart膮.
馃崙 Jedn膮 cz臋艣膰 sch艂odzonego ciasta wyci膮gamy z lod贸wki i wyk艂adamy nim dno foremki, na to wylewamy mas臋 budyniow膮, oraz uk艂adamy obrane i pokrojone w kostk臋 nektarynki. Drug膮 cz臋艣膰 ciasta wyci膮gamy z lod贸wki, odrywamy kawa艂eczki lub trzemy na grubych oczkach tarki i uk艂adamy na owocach.
馃崙 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji g贸ra - d贸艂 z termoobiegiem w 160*C 45 minut.
馃崙 Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Proponuj臋 Wam te偶 zobaczy膰 przepis na ciasto ,,skryta persymona'' lub jak jeste艣cie ciekawi innych fajnych przepis贸w na ciasta to zajrzyjcie TUTAJ.



Wypr贸bowali艣cie kt贸ry艣 z moich przepis贸w ? To wy艣lijcie mi fotki a dodam je do albumu ,, zdj臋cia czytelnik贸w''.  Zdj臋cia mo偶ecie przysy艂a膰 na mojego maila lub na facebooka.

呕YCZ臉  UDANYCH WYPIEK脫W I SMACZNEGO!

PODOBA SI臉 PRZEPIS? OCE艃CIE LUB ZOSTAWCIE KOMENTARZ.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Drukowanie