Pyszne ciasto chałwowe z nutką wanilii, bez pieczenia, przełożone masą chałwową, herbatnikami, dżemem truskawkowym, wykończone ganache i posypane krokantem orzechowym.
Ciasto chałwowe dobrze schłodzone smakuje wyśmienicie.
CIASTO CHAŁWOWE BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI:
Krem:
- 600 ml. mleka
- szczypta soli
- 1/2 szkl. cukru
- 200 g. masła
- 2 budynie waniliowe w proszku
- 300 g. chałwy waniliowej
Polewa:
- 100 g. czekolady gorzkiej
- 100 ml. śmietanki kremówki 30 %
Dodatkowo:
- 60 szt. herbatników
- słoiczek dżemu truskawkowego
- krokant do ozdoby ciasta
Potrzebne gadżety:
⭐ Mikser
⭐ Waga kuchenna
⭐ Miarka kuchennaWYKONANIE:
- Do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy szczyptę soli, 0,5 szkl cukru i mieszamy.
W między czasie jak mleko się grzeje rozrabiamy budynie. Do miseczki wlewamy 100 ml. mleka, wsypujemy do niego 2 budynie waniliowe w proszku, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilkę budyń gotujemy, a następnie zostawiamy do ostygnięcia.
- do misy miksera wrzucamy kostkę miękkiego masła o temperaturze pokojowej i ucieramy na puszysto. Dodajemy ostudzony budyń i pokruszoną chałwę waniliową. Dobrze mieszamy.
- na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 20 herbatników, na to kładziemy dżem truskawkowy, a na dżem wykładamy masę chałwową. Czynność powtarzamy, czyli, herbatniki, dżem, krem i na górę herbatniki.
- w rondelku podgrzewamy 100 ml. śmietanki kremówki, dodajemy 100 g. gorzkiej czekolady i dobrze mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się czekolady.
- polewę czekoladową wylewamy na górę ciasta czyli na herbatniki i posypujemy ją krokantem dla ozdoby.
- ciasto przykrywamy folią spożywczą, i wsadzamy do lodówki na całą noc.
Uwagi:
- ciasto należy podawać dobrze schłodzone.
Gorąco polecam Wam też przepis na warstwowe ciasto amaretto, a po inne fajne przepisy na ciasta zapraszam do zakładki ,,słodkości''.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog
Ale pysznie dobrane smaki! Chałwa w nowym wydaniu po prostu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie ;)
Usuń