Gulasz z udek kurczaka ze szpinakiem idealny na obiad lub kolację.
Jak wykonać taki gulasz drobiowy możecie zobaczyć w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis bo naprawdę warto!
Palce lizać! Po prostu pycha!Jak wykonać taki gulasz drobiowy możecie zobaczyć w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.
Chcecie być na bieżąco z nowymi filmikami ?
Subskrybujcie mój kanał na YouTube Rita creative a nie ominą Was nowości.
Kliknijcie TUTAJ.
SKŁADNIKI:
- 800 g. filetów z udek kurczaka
- 1 cebula
- 10 g. świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka kurkumy mielonej
- 1 łyżeczka musztardy mielonej
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 200 ml. przecieru pomidorowego
- 1 pomidor
- 200 ml. bulionu z kurczaka
- 200 g. szpinaku świeżego
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- olej do smażenia
Potrzebne gadżety:
- Garnek
WYKONANIE:
1. Do garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, starty imbir, czosnek pokrojony w talarki. Chwilkę podsmażamy a następnie dodajemy kolendrę, ostrą paprykę mieloną, kurkumę, musztardę i kumin rzymski. Podsmażamy na małym ogniu około 2 minutki, aż zioła uwolnią swój aromat.
2. Dodajemy pokrojone filety z udek kurczaka. I wszystko smażymy 5 min.
3. Następnie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, przecier pomidorowy, koncentrat
pomidorowy oraz dolewamy bulion z kurczaka. Dusimy na średnim ogniu około 20 minut.
4. Po upływie tego czasu dodajemy szpinak i ciecierzycę. Mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
5. Wyłączamy grzanie i do gulaszu dodajemy zahartowany jogurt.
Uwagi:
- Gulasz możecie podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Zajrzyjcie do zakładki OBIADY. Znajdziecie tam inne fajne przepisy na obiad.
A gdyby naszła Was ochota na małe ,,co nieco'' po obiadku, to zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI gdzie znajdziecie przepisy na ciasta i desery.
Wypróbowaliście któryś z przepisów ? To wyślijcie mi fotki a dodam je do albumu ,, zdjęcia czytelników. Zdjęcia możecie przysyłać na mojego maila lub na facebooka.
Pozdrawiam Was serdecznie i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza