Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

16 grudnia 2018

CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM


Przepis na pyszne ciasto piernikowe z ananasem, o aromatycznym lecz delikatnym smaku, z kawałkami egzotycznych owoców, lekką jak puch pianką śmietankową, pokryte delikatnie czekoladą i wiórkami kokosowymi.



Wykonanie przepisu krok po kroku pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.




Nie zapomnijcie o subskrybcji kanału Rita creative a będziecie na bieżąco z nowościami.



CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- masło (130 g.)
- jajka (4 duże)
- cukier (1/2 szkl.)
- miód (200 g.)
- mąka pszenna (450 g.)
- śmietana (3 duże łyżki)
- kakao (2 łyżki)
- przyprawa do piernika ( 1 opakowanie 15 g.)
- soda (1,5 łyżeczki)
- sól (szczypta)
Pianka: 
- galaretka ananasowa (2 opakowania) + gorąca woda (2 szkl.)
- śmietanka kremówka 30 % (500 ml.)
- cukier puder (1 łyżka)
- ananas z puszki
Polewa:
- czekolada gorzka (100 g.)
- śmietanka kremówka 30% (100 ml.)
Dodatkowo: 
- wiórki kokosowe (do posypania góry ciasta)
- syrop (z puszki ananasa)
Potrzebne gadżety:
 Sito
⭐ Mikser 
 Rondel
 1 szklanka = 250 ml. 
 Waga kuchenna




WYKONANIE:


- Masło ucieramy na puszysto, dodajemy cukier, miód, żółtka, jogurt grecki, mąką, kakao, przyprawę do piernika, sodę i miksujemy do połączenia się składników.
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i  łączymy z piernikową masą ciasta.
Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 180* C około 40 min.
Gdy ciasto się upiecze zostawiamy je do wystudzenia, a następnie przekrawamy je nożem strunowym na 2 blaty.

- Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ostudzoną galaretkę. Jeszcze chwilkę mieszamy masę aż dobrze połączy się z galaretką.

- Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy 1 blat ciasta, na niego kładziemy plastry ananasa z puszki i masę kremową. Wstawiamy do zamrażalki na 10 min.

- W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę , dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy aż składniki się połączą (nie gotujemy). Odstawiamy polewę do wystudzenia.

- Ciasto wyciągamy z zamrażalki, wykładamy na nim drugi blat ciasta piernikowego i nasączamy go sokiem z puszki po ananasach.
Na koniec wylewamy ostudzoną polewę czekoladową, wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

- Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 h. - 24 h.


Proponuję Wam też zobaczyć przepis na ciasto amaretto z makiem i kajmakim a  po inne fajne przepisy na ciasta zajrzyjcie TUTAJ.


piernik-ananasowy


piernik-ananasowy


piernik-ananasowy


piernik-ananasowy


piernik-z-ananasem



Wypróbowaliście któryś z moich przepisów ? To wyślijcie mi fotki a dodam je do albumu ,, zdjęcia czytelników''.  Zdjęcia możecie przysyłać na mojego maila lub na facebooka.

ŻYCZĘ  UDANYCH WYPIEKÓW I SMACZNEGO!

PODOBA SIĘ PRZEPIS? OCEŃCIE LUB ZOSTAWCIE KOMENTARZ !

🙂


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie