Zbiór przepisów kulinarnych. Wypieki ciast, tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Pomysły na obiady, sałatki i przetwory. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu i sprawdzone.

16.12.18

CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM

Przepis na pyszne ciasto piernikowe z ananasem, o aromatycznym lecz delikatnym smaku, z kawałkami egzotycznych owoców, lekką jak puch pianką śmietankową, pokryte delikatnie czekoladą i wiórkami kokosowymi.



Wykonanie przepisu krok po kroku pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.




Nie zapomnijcie o subskrybcji kanału Rita creative a będziecie na bieżąco z nowościami.




CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM


SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • - masło (130 g.)
  • - jajka (4 duże)
  • - cukier (1/2 szkl.)
  • - miód (200 g.)
  • - mąka pszenna (450 g.)
  • - jogurt grecki (3 duże łyżki)
  • - kakao (2 łyżki)
  • - przyprawa do piernika ( 1 opakowanie 15 g.)
  • - soda (1,5 łyżeczki)
  • - sól (szczypta)
Pianka: 
  • - galaretka ananasowa (2 opakowania) + gorąca woda (2 szkl.)
  • - śmietanka kremówka 30 % (500 ml.)
  • - cukier puder (1 łyżka)
  • - ananas z puszki
Polewa:
  • - czekolada gorzka (100 g.)
  • - śmietanka kremówka 30% (100 ml.)
Dodatkowo: 
  • - wiórki kokosowe (do posypania góry ciasta)
  • - syrop (z puszki ananasa)
Potrzebne gadżety:




WYKONANIE:


- Masło ucieramy na puszysto, dodajemy cukier, miód, żółtka, jogurt grecki, mąką, kakao, przyprawę do piernika, sodę i miksujemy do połączenia się składników.
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i  łączymy z piernikową masą ciasta.
Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 180* C około 40 min.
Gdy ciasto się upiecze zostawiamy je do wystudzenia, a następnie przekrawamy je nożem strunowym na 2 blaty.

- Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ostudzoną galaretkę. Jeszcze chwilkę mieszamy masę aż dobrze połączy się z galaretką.

- Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy 1 blat ciasta, nasączamy go syropem z puszki ananasowej, na niego kładziemy plastry ananasa i masę kremową. Wstawiamy do zamrażalki na 10 min.

- W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę , dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy aż składniki się połączą (nie gotujemy). Odstawiamy polewę do lekkiego wystudzenia.

- Ciasto wyciągamy z zamrażalki, wykładamy na nim drugi blat ciasta piernikowego i nasączamy go sokiem z puszki po ananasach.
Na koniec wylewamy ostudzoną polewę czekoladową, wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

- Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 h. - 24 h.


|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.


piernik-ananasowy


piernik-ananasowy


piernik-ananasowy


piernik-ananasowy


piernik-z-ananasem


Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity 
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤ 
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy.   Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘

zrzutka dla rity

ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative




6 komentarzy:

  1. jaka śmietana do ciasta ma byc dodana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W składnikach pisze: śmietanka kremówka 30% (jest to słodka śmietanka do ciast i deserów)

      Usuń
  2. W składnikach do biszkoptu jest śmietana a w przygotowaniu jogurt grecki, to co zastosować?

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. W przepisie jest napisane 😉

      Potrzebne gadżety:
      ⭐ Foremka 24cm. x 32cm.

      Usuń

Drukowanie

Popularne posty