13 stycznia 2019

CIASTO WANILIOWO KAKAOWE Z JABŁKAMI.


Pyszne ciasto waniliowo - kakaowe z jabłkami, od góry delikatnie muśnięte cynamonem.
Przepis na te smaczne marmurkowe ciasto jest bardzo prosty, a składniki które są potrzebne do jego wykonania  zazwyczaj mamy w domu.


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- jajka (4 szt.)
- cukier (1 szkl.)
- olej (3/4 szkl)
- mleko (3/4 szkl.)
- mąka (3 szkl)
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- soda (0,5 łyżeczki)
- cukier wanilinowy (16 g.)
- kakao (2 łyżki)

Dodatkowo:
- jabłka (500 g. obranych i pokrojonych)
- cynamon do dekoracji
- cukier puder (wg. uznania.)

Potrzebne gadżety:
 Mikser





WYKONANIE:

- Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. 
Dodajemy stopniowo olej, przesianą mąkę, mleko, cukier wanilinowy, sodę i proszek do pieczenia. Jeszcze chwilkę mieszamy do połączenia się składników. 

- Masę dzielimy na 2 części.  
Jedną część przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Do drugiej masy dodajemy 2 łyżki kakao, dobrze mieszamy i tak powstałą kakaową masę przelewamy na białą masę w foremce.

- Na górę kładziemy obrane i drobno pokrojone jabłka.

- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180°C około 50 min. 

- Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cynamonem lub i ewentualnie cukrem pudrem. 


Proponuję Wam też zobaczyć przepis na ciasto amaretto z makiem i kajmakimlub jak jesteście ciekawi innych fajnych przepisów na ciasta to zajrzyjcie TUTAJ.




Wypróbowaliście któryś z moich przepisów ? To wyślijcie mi fotki a dodam je do albumu ,, zdjęcia czytelników''.  Zdjęcia możecie przysyłać na mojego maila lub na facebooka.

ŻYCZĘ  UDANYCH WYPIEKÓW I SMACZNEGO!

PODOBA SIĘ PRZEPIS? OCEŃCIE LUB ZOSTAWCIE KOMENTARZ !

🙂


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie