Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

17.1.19

FASOLADA czyli ZUPA FASOLOWA


Kuchnia Polsko grecka. Fasolada czyli zupa fasolowagęsta, sycąca, idealna na zimowe dni.  

Klasyczna Fasolada należy do podstawowych greckich dań narodowych. Jest to zupa wegetariańska a jej podstawowe składniki to fasola, oliwa, marchew, seler, cebula i pomidory. W oryginalnym przepisie podsmaża się warzywa na oliwie,  dodaje do gotującej się fasoli i gotuje jeszcze aż fasola zmięknie.  

Jak wiecie mieszkam w Grecji ponad 23 lat. Gotując greckie potrawy czasami je modyfikuję i wrzucam co nieco z polskiej kuchni.
Dla mnie fasolada przyrządzana według greckiej kuchni jest dobra, ale mało bogata, taka jakaś mdła... i  czegoś tam brakuje....
Dlatego też, dodałam parę innych składników takich jak boczek, kiełbasa, ziemniaki i oregano.
I tak oto powstała moja Polsko - grecka Fasolada.
W mojej rodzinie przepis ten stosuję od lat i wszystkim bardzo smakuje.
Dzisiaj podzielę się z  Wami przepisem na tą pyszną zupę.

Zupa fasolowa

FASOLADA  czyli  ZUPA FASOLOWA


Przepis jest na duży gar (5 litrowy) i starcza na 4 osobową rodzinę na 2 dni. 


SKŁADNIKI:
  • woda (3 litry)
  • fasola biała (500 g)
  • marchewka (3 duże)
  • cebula (1 duża)
  • czosnek (3 ząbki)
  • koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
  • pomidor (2 duże) lub 1 puszka pomidorów krojonych
  • boczek (250 g.)
  • kiełbasa wędzona (200 g.)
  • ziemniaki (2 duże)
  • natka (pokrojona) selera korzennego lub naciowego  ( 4 łyżki) 
  • warzywna kostka bulionowa wg. uznania (1 szt.)
  • liść laurowy (2 szt.)
  • sól
  • cukier (1 łyżeczka)
  • pieprz
  • oregano (3 łyżki )
  • ziele angielskie (2 - 4 kulki)
  • oliwa z oliwek (3 łyżki)

Potrzebne gadżety:


 

WYKONANIE:

- Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy przynajmniej na 8 godzin żeby napęczniała. 

- Odcedzoną fasolę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, by tylko przykryła fasolę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odcedzamy i proces powtarzamy jeszcze raz. 

- Gdy fasola zacznie wrzeć, dolewamy wody około 2 litry, zmniejszamy grzanie i od teraz będziemy gotować na średnim ogniu.

- Na dużej patelni i na oliwie z oliwek podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek pokrojony w plasterki, boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę. Wszystko smażymy około 5 min aż się ładnie zarumieni.

- Do gotującej się fasoli dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki,  pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę soli, warzywną kostkę bulionową (opcjonalnie) , podsmażone składniki z patelni, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na średnim ogniu około godziny.

- Gdy fasola  będzie już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, natkę selera  posiekanego, pieprz, oregano oraz można jeszcze doprawić solą.

- Gotujemy  aż ziemniaki zmiękną.

- Podajemy ze świeżym pieczywem i oliwkami.


Uwagi:
- Gdyby zupa była zbyt gęsta to podczas gotowania dolewamy wody, a gdyby była zbyt rzadka to gotujemy bez pokrywki żeby część wody wyparowała.
- Tak, oliwę z oliwek używa się też do smażenia. Pamiętajcie tylko że musi to być oliwa z oliwek drugiego tłoczenia (taka informacja zazwyczaj jest podana na etykiecie butelki). 



Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🎬 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Pinterest: RITA creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!




1 komentarz:

  1. Super zupa zawsze ja gotuje gdy najdzie mnie ochota polecam w 100 %

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie