Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

17 stycznia 2019

FASOLADA czyli ZUPA FASOLOWA


Kuchnia Polsko grecka. Fasolada czyli zupa fasolowagęsta, sycąca, idealna na zimowe dni.  


Klasyczna Fasolada należy do podstawowych greckich dań narodowych. Jest to zupa wegetariańska a jej podstawowe składniki to fasola, oliwa, marchew, seler, cebula i pomidory. W oryginalnym przepisie podsmaża się warzywa na oliwie,  dodaje do gotującej się fasoli i gotuje jeszcze aż fasola zmięknie.  

Jak wiecie mieszkam w Grecji ponad 20 lat. Gotując greckie potrawy czasami je modyfikuję i wrzucam co nieco z polskiej kuchni.
Dla mnie fasolada przyrządzana według greckiej kuchni jest dobra, ale mało bogata, taka jakaś mdła... i  czegoś tam brakuje....
Dlatego też, dodałam pare innych składników takich jak boczek, kiełbasa, ziemniaki i oregano.
I tak oto powstała moja nie wegetariańska Polsko - grecka Fasolada.
W mojej rodzinie przepis ten stosuję od lat i wszystkim bardzo smakuje.
Dzisiaj podzielę się z  Wami przepisem na tą pyszną zupę.

Zupa fasolowa

FASOLADA  czyli  ZUPA FASOLOWA


Przepis jest na duży gar (5 litrowy) i starcza na 4 osobową rodzinę na 2 dni. 


SKŁADNIKI:
  • woda (3 litry)
  • fasola biała (500 g)
  • marchewka (3 duże)
  • cebula (1 duża)
  • czosnek (3 ząbki)
  • koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
  • pomidor (2 duże) lub 1 puszka pomidorów krojonych
  • boczek (250 g.)
  • kiełbasa wędzona (200 g.)
  • ziemniaki (2 duże)
  • natka (pokrojona) selera korzennego lub naciowego  ( 4 łyżki) 
  • warzywna kostka bulionowa (1 szt.)
  • liść laurowy (2 szt.)
  • sól
  • cukier (1 łyżeczka)
  • pieprz
  • oregano (3 łyżki )
  • ziele angielskie (2 - 4 kulki)
  • oliwa z oliwek (3 łyżki)

Potrzebne gadżety:


 

WYKONANIE:

- Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy przynajmniej na 8 godzin żeby napęczniała. 

- Odcedzoną fasolę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, by tylko przykryła fasolę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odcedzamy i proces powtarzamy jeszcze raz. 

- Gdy fasola zacznie wrzeć, dolewamy wody około 2 litry, zmniejszamy grzanie i od teraz będziemy gotować na średnim ogniu.

- Na dużej patelni i na oliwie z oliwek podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek pokrojony w plasterki, boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę. Wszystko smażymy około 5 min aż się ładnie zarumieni.

- Do gotującej się fasoli dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki,  pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę soli, warzywną kostkę bulionową, podsmażone składniki z patelni, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na średnim ogniu około godziny.

- Gdy fasola  będzie już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, natkę selera  posiekanego, pieprz, oregano oraz można jeszcze doprawić solą.

- Gotujemy  aż ziemniaki zmiękną.

- Podajemy ze świeżym pieczywem i oliwkami.


Uwagi:
- Gdyby zupa była zbyt gęsta to podczas gotowania dolewamy wody, a gdyby była zbyt rzadka to gotujemy bez pokrywki żeby część wody wyparowała.
- Tak, oliwę z oliwek używa się też do smażenia. Pamiętajcie tylko że musi to być oliwa z oliwek drugiego tłoku (taka informacja zazwyczaj jest podana na etykiecie butelki). 


Zajrzyjcie do zakładki OBIADY. Znajdziecie tam inne fajne pomysły na obiad.
A gdyby Was naszła ochota na małe ,,co nieco'' po obiadku, to zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI gdzie znajdziecie przepisy na ciasta i desery.


ŻYCZĘ SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie