17 stycznia 2019

FASOLADA czyli ZUPA FASOLOWA


Kuchnia Polsko grecka. Fasolada czyli zupa fasolowagęsta, sycąca, idealna na zimowe dni.  


Klasyczna Fasolada należy do podstawowych greckich dań narodowych. Jest to zupa wegetariańska a jej podstawowe składniki to fasola, oliwa, marchew, seler, cebula i pomidory. W oryginalnym przepisie podsmaża się warzywa na oliwie,  dodaje do gotującej się fasoli i gotuje jeszcze aż fasola zmięknie.  

Jak wiecie mieszkam w Grecji ponad 20 lat. Gotując greckie potrawy czasami je modyfikuję i wrzucam co nieco z polskiej kuchni.
Dla mnie fasolada przyrządzana według greckiej kuchni jest dobra, ale mało bogata, taka jakaś mdła... i  czegoś tam brakuje....
Dlatego też, dodałam pare innych składników takich jak boczek, kiełbasa, ziemniaki i oregano.
I tak oto powstała moja nie wegetariańska Polsko - grecka Fasolada.
W mojej rodzinie przepis ten stosuję od lat i wszystkim bardzo smakuje.
Dzisiaj podzielę się z  Wami przepisem na tą pyszną zupę.

Zupa fasolowa

FASOLADA  czyli  ZUPA FASOLOWA


Przepis jest na duży gar (5 litrowy) i starcza na 4 osobową rodzinę na 2 dni. 


SKŁADNIKI:
  • woda (3 litry)
  • fasola biała (500 g)
  • marchewka (3 duże)
  • cebula (1 duża)
  • czosnek (3 ząbki)
  • koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
  • pomidor (2 duże) lub 1 puszka pomidorów krojonych
  • boczek (250 g.)
  • kiełbasa wędzona (200 g.)
  • ziemniaki (2 duże)
  • natka (pokrojona) selera korzennego lub naciowego  ( 4 łyżki) 
  • warzywna kostka bulionowa (1 szt.)
  • liść laurowy (2 szt.)
  • sól
  • cukier (1 łyżeczka)
  • pieprz
  • oregano (3 łyżki )
  • ziele angielskie (2 - 4 kulki)
  • oliwa z oliwek (3 łyżki)

Potrzebne gadżety:


 

WYKONANIE:

- Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy przynajmniej na 8 godzin żeby napęczniała. 

- Odcedzoną fasolę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, by tylko przykryła fasolę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odcedzamy i proces powtarzamy jeszcze raz. 

- Gdy fasola zacznie wrzeć, dolewamy wody około 2 litry, zmniejszamy grzanie i od teraz będziemy gotować na średnim ogniu.

- Na dużej patelni i na oliwie z oliwek podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek pokrojony w plasterki, boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę. Wszystko smażymy około 5 min aż się ładnie zarumieni.

- Do gotującej się fasoli dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki,  pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę soli, warzywną kostkę bulionową, podsmażone składniki z patelni, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na średnim ogniu około godziny.

- Gdy fasola  będzie już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, natkę selera  posiekanego, pieprz, oregano oraz można jeszcze doprawić solą.

- Gotujemy  aż ziemniaki zmiękną.

- Podajemy ze świeżym pieczywem i oliwkami.


Uwagi:
- Gdyby zupa była zbyt gęsta to podczas gotowania dolewamy wody, a gdyby była zbyt rzadka to gotujemy bez pokrywki żeby część wody wyparowała.
- Tak, oliwę z oliwek używa się też do smażenia. Pamiętajcie tylko że musi to być oliwa z oliwek drugiego tłoku (taka informacja zazwyczaj jest podana na etykiecie butelki). 


Zajrzyjcie do zakładki OBIADY. Znajdziecie tam inne fajne pomysły na obiad.
A gdyby Was naszła ochota na małe ,,co nieco'' po obiadku, to zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI gdzie znajdziecie przepisy na ciasta i desery.


ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie