Blog kulinarny. Zbiór wyśmienitych przepisów, sprawdzonych i łatwych w wykonaniu.

14 lutego 2019

KOPYTKA Z CEBULĄ I KIEŁBASĄ

kopytka na kolację z zasmażaną cebulką i kiełbaską

Kopytka ze smażoną  cebulą i kiełbasą.
Przepis bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. 



Przepis krok po kroku możecie zobaczyć w filmiku.
Serdecznie zapraszam do oglądania.

Subskrybujcie kanał RITA creative a nie ominą Was nowości.
Klik TUTAJ.


Kopytka z cebulą i kiełbasą.


SKŁADNIKI:
  • jajko (1 duże lub 2 małe)
  • ziemniaki (0,8 kg)
  • mąka pszenna (2 szkl. + - )
  • mąka ziemniaczana (0,5 szkl.)
  • oliwa
  • sól



WYKONANIE:

1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy do lekkiego wystudzenia. 

2. Ziemniaki (lekko ciepłe) przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i szybko zagniatamy ciasto. 

3. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formułujemy rulonik grubości kciuka. Nożem odkrajamy kawałki w kształcie rombów.

4. Kopytka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z łyżką oliwy. Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy je 2 minutki i wyciągamy łyżką cedzakową.

5. Na patelni na oliwie smażymy drobno pokrojoną cebulę i kiełbasę.

6. Kopytka polewamy tłuszczem z cebulką i kiełbasa.


Uwagi:
- Ciasto długo zagniatane będzie twarde, dlatego też ciasto zagniata się szybko i energicznie.
-  Ciasto będzie też twarde gdy dodamy zbyt dużo mąki.
- Kopytek nie solę. Solę tylko ziemniaki gotujące się, oraz wodę do gotowania kopytek. Jak chcecie możecie też dodać sól podczas wyrabiania ciasta.


kopytka ze smażoną cebulką i kiełbaską pokrojoną w kostkę



ŻYCZĘ SMACZNEGO KOCHANI!



1 komentarz:

Drukowanie