Kopytka ze smażoną cebulą i kiełbasą.
Przepis bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.
Przepis krok po kroku możecie zobaczyć w filmiku.
Serdecznie zapraszam do oglądania.
Subskrybujcie kanał RITA creative a nie ominą Was nowości.
Klik TUTAJ.
Kopytka z cebulą i kiełbasą.
SKŁADNIKI:
- jajko (1 duże lub 2 małe)
- ziemniaki (0,8 kg)
- mąka pszenna (2 szkl. + - )
- mąka ziemniaczana (0,5 szkl.)
- oliwa
- sól
WYKONANIE:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
2. Ziemniaki (lekko ciepłe) przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i szybko zagniatamy ciasto.
3. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formułujemy rulonik grubości kciuka. Nożem odkrajamy kawałki w kształcie rombów.
4. Kopytka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z łyżką oliwy. Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy je 2 minutki i wyciągamy łyżką cedzakową.
5. Na patelni na oliwie smażymy drobno pokrojoną cebulę i kiełbasę.
6. Kopytka polewamy tłuszczem z cebulką i kiełbasa.
Uwagi:
- Ciasto długo zagniatane będzie twarde, dlatego też ciasto zagniata się szybko i energicznie.
- Ciasto będzie też twarde gdy dodamy zbyt dużo mąki.
- Kopytek nie solę. Solę tylko ziemniaki gotujące się, oraz wodę do gotowania kopytek. Jak chcecie możecie też dodać sól podczas wyrabiania ciasta.
ŻYCZĘ SMACZNEGO KOCHANI!
Uwielbiam kopytka ��
OdpowiedzUsuń