Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

03 marca 2019

CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM

zapiekane cannelloni z mięsem mielonym

Przepis na zapiekane cannelloni, nadziewane mięsem mielonym, z sosem pomidorowym i  beszamelowym. Idealne na obiad lub kolację.



Jak wykonać ten przepis, krok po kroku, pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowości. 




CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM


SKŁADNIKI:

Farsz:
  • wołowe mięso mielone (1 kg.)
  • oliwa (1 łyżka)
  • pieprz (wg. uznania)
  • sól (wg. uznania)
Sos pomidorowy:
  • oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
  • cebula (1 szt. duża)
  • czosnek (1 duży ząbek)
  • tymianek świeży posiekany (1 łyżeczka)
  • bazylia świeża posiekana (1 łyżka)
  • cukier (1 łyżeczka)
  • cynamon (1/2  łyżeczki)
  • oregano (1 łyżka)
  • gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki)
  • koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
  • białe wino wytrawne (50 ml)
  • pomidory krojone z puszki lub świeże (800 g)
  • pieprz (1/4 łyżeczki)
  • sól (1 łyżeczka)
  • bazylia (4-5 listków)
Sos beszamel:
  • masło (100 g)
  • mąka pszenna (100 g)
  • mleko (750 ml.)
  • żółtka (3 szt.)
  • pieprz ( 1/2 łyżeczki)
  • sól (1/2 łyżeczki)
  • gałka muszkatołowa ( 1 łyżeczka)
  • parmezan (50 g)
Dodatkowo:
  •  parmezan (50 g)
  • cannelloni (1 op = 250 g )
Potrzebne gadżety:


WYKONANIE:

1.) Sos pomidorowy
- W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek drobno pokrojony, tymianek świeży posiekany, bazylię posiekaną, cukier, gałkę muszkatołową, cynamon, sól i pieprz. Mieszamy i podsmażamy 2-3 minutki.
- Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilkę smażymy i gasimy winem.
- Gdy wino odparuje dodajemy pomidory krojone z puszki oraz oregano. Mieszamy, a gdy tylko sos zacznie się gotować dodajemy listki bazylii i sos pomidorowy jest gotowy. 

2.) Mięso mielone
- Mięso mielone smażymy na oliwie aż odparuje z niego woda, dodajemy połowę sosu pomidorowego, sól, pieprz i dobrze mieszamy farsz.
- Farszem nadziewamy cannelloni.

3.) Sos beszamel.
- W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i smażymy energicznie mieszając około 2 minutki.
- Partiami  wlewamy mleko i ciągle mieszając dodajemy pieprz, sól, żółtka, gałkę muszkatołową i gdy sos beszamel się zawiąże na koniec dodajemy parmezan.

4.) Wykończenie.
- Na blachę wylewamy drugą połowę sosu pomidorowego, układamy nafaszerowane cannelloni i polewamy sosem beszamelowym.
- Blachę przykrywamy papierem do pieczenia i folią aluminiową.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji z termoobiegiem w 180 °C - 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową oraz papier do pieczenia i pieczemy jeszcze 15 minut.


Po więcej ciekawych przepisów na obiady i kolacje zapraszam TUTAJ.
Gdybyście mieli ochotę na coś słodkiego po obiedzie, to zapraszam do odwiedzenia zakładki SŁODKOŚCI. Na pewno znajdziecie tam coś dla siebie.

zapiekane cannelloni
Zapiekane cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym.

POZDRAWIAM SERDECZNIE 
I ŻYCZĘ SMACZNEGO.

2 komentarze:

  1. pysznie wygląda; aż zgłodniałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie