Blog kulinarny. Zbiór wyśmienitych przepisów, sprawdzonych i łatwych w wykonaniu.

14 marca 2019

CIASTO KOKOSEK

kokosowe ciasto

Ciasto kokosek, jest to warstwowe ciasto na  biszkopcie, przełożone delikatnym jak puch kremem, białą galaretką pastelową, udekorowane białymi rurkami waflowymi i wiórkami kokosowymi. 
Ciasto jest wilgotne, a smak i zapach obłędnie kokosowy
Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.
Nie sposób mu się oprzeć! Po prostu niebo w gębie!


Wykonanie tego przepisu, krok po kroku, pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowości.


kokosowe ciasto
Ciasto kokosowe


CIASTO KOKOSEK


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
(składniki w temperaturze pokojowej)
  • jajka (4 szt.)
  • cukier (1/2 szkl.)
  • mąka pszenna (1/2 szkl.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)
Krem kokosowy:
  • biała czekolada (200 g)
  • mleko kokosowe (50ml.)
  • serek mascarpone w temperaturze pokojowej (250 g) 
  • śmietanka kremówka 30 % schłodzona (500 ml)
  • cukier puder (30 g)
  • wiórki kokosowe (40 g)
Dodatkowo:
  • galaretka pastelowa pinacolada (2 op.) + wrząca woda (750 ml)
  • białe rurki waflowe do ozdoby
  • mleko kokosowe (około 7 łyżek) do nasączenia biszkoptu
Potrzebne gadżety:


WYKONANIE:

1.) Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy z białek zacznie tworzyć się piana dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej i lśniącej masy. 
Pojedynczo dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.
Wyłączmy mikser i delikatnie mieszamy szpatułką dodając przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 170*C  - 25 minut.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

2.) Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.

3.) Krem kokosowy:
Czekoladę i mleko kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Mascarpone ucieramy do uzyskania gładkości, dodajemy rozpuszczoną
ostudzoną czekoladę z mlekiem kokosowym i mieszamy do połączenia się składników.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier puder i wiórki kokosowe. 
Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą mascarpone. 

4.) Składanie i wykończenie:
W foremce wyłożonej papierem do pieczenia układamy 1 blat biszkoptu, nakładamy na niego 1/3 kremu i wyrównujemy pamiętając żeby krem kokosowy dobrze dotykał ścianek foremki. 
Wlewamy ostudzoną i tężejącą już galaretkę i wstawiamy do zamrażalki na 10 min. żeby galaretka stężała. 
Na stężałą galaretkę wykładamy drugą część masy i wyrównujemy. 
Kładziemy drugi blat biszkoptu i nasączamy go mlekiem kokosowym. 
Kładziemy trzecią część kremu, wygładzamy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

5.) Ciasto dekorujemy białymi rurkami waflowymi.


Uwagi:
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Podajemy dobrze schłodzone.


Proponuję Wam też zobaczyć, jak zrobiłam pyszny sernik coca cola.
A po inne fajne przepisy na ciasta i desery zapraszam do  zakładki SŁODKOŚCI.


ciasto kokosowe


kokosowe ciasto


ciasto kokosowe
Ciasto kokosek
Przepis autorski od Rita creative

POZDRAWIAM SERDECZNIE 
I ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW.


2 komentarze:

  1. ile kokosowej przyjemności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudeńko. Wspaniale się prezentuje. Aż mi ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie