CIASTO KOKOSEK
Przepis na niebiańsko pyszne Ciasto kokosek, czyli warstwowe ciasto na biszkopcie, przełożone delikatnym jak puch kremem, białą galaretką pastelową, udekorowane białymi rurkami waflowymi i wiórkami kokosowymi. Idealne na komunię i nie tylko. Ciasto jest wilgotne, a smak i zapach obłędnie kokosowy. Pięknie się prezentuje i rewelacyjnie smakuje.
![]() |
Ciasto kokosowe |
Przepis na CIASTO KOKOSEK
SKŁADNIKI:Biszkopt:
(składniki w temperaturze pokojowej)
- jajka (4 szt.)
- cukier (1/2 szkl.)
- mąka pszenna (1/2 szkl.)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- sól (szczypta)
- biała czekolada (200 g)
- mleko kokosowe z puszki (50ml.)
- serek mascarpone w temperaturze pokojowej (250 g)
- śmietanka kremówka 30 % dobrze schłodzona (500 ml)
- cukier puder (30 g)
- wiórki kokosowe (40 g)
- galaretka pastelowa pinacolada (2 op.) + woda gorąca (750 ml)
- białe rurki waflowe do ozdoby (opcjonalnie)
- wiórki kokosowe do dekoracji (opcjonalnie)
- mleko kokosowe z puszki (około 7 łyżek) do nasączenia biszkoptu
- Mikser
- Szpatułka
- Waga kuchenna
- Miarka kuchenna
- Nóż strunowy
- Foremka 24cm. x 32cm.
- Szklanka 250 ml.
WYKONANIE:
1.) Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy z białek zacznie tworzyć się piana dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej i lśniącej masy.
Pojedynczo dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.
Wyłączmy mikser i delikatnie mieszamy szpatułką dodając przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 170*C - 25 minut.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
2.) Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
3.) Krem kokosowy:
Czekoladę i mleko kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Mascarpone ucieramy do uzyskania gładkości, dodajemy rozpuszczoną
i ostudzoną czekoladę z mlekiem kokosowym i mieszamy do połączenia się składników.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier puder i wiórki kokosowe.
Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą mascarpone.
4.) Składanie i wykończenie:
W foremce wyłożonej papierem do pieczenia układamy 1 blat biszkoptu, nakładamy na niego 1/3 kremu i wyrównujemy pamiętając żeby krem kokosowy dobrze dotykał ścianek foremki.
Wlewamy ostudzoną i tężejącą już galaretkę i wstawiamy do zamrażalki na 10 min. żeby galaretka stężała.
Na stężałą galaretkę wykładamy drugą część masy i wyrównujemy.
Kładziemy drugi blat biszkoptu i nasączamy go mlekiem kokosowym.
Kładziemy trzecią część kremu, wygładzamy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
5.) Ciasto dekorujemy białymi rurkami waflowymi.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z kokosem.
![]() |
Ciasto kokosek Przepis autorski od Rita creative |
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
ile kokosowej przyjemności!
OdpowiedzUsuńAle cudeńko. Wspaniale się prezentuje. Aż mi ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuń