Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

14 marca 2019

CIASTO KOKOSEK

kokosowe ciasto

Ciasto kokosek, jest to warstwowe ciasto na  biszkopcie, przełożone delikatnym jak puch kremem, białą galaretką pastelową, udekorowane białymi rurkami waflowymi i wiórkami kokosowymi. 
Ciasto jest wilgotne, a smak i zapach obłędnie kokosowy
Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.
Nie sposób mu się oprzeć! Po prostu niebo w gębie!


Wykonanie tego przepisu, krok po kroku, pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowości.


kokosowe ciasto
Ciasto kokosowe


CIASTO KOKOSEK


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
(składniki w temperaturze pokojowej)
  • jajka (4 szt.)
  • cukier (1/2 szkl.)
  • mąka pszenna (1/2 szkl.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)
Krem kokosowy:
  • biała czekolada (200 g)
  • mleko kokosowe (50ml.)
  • serek mascarpone w temperaturze pokojowej (250 g) 
  • śmietanka kremówka 30 % schłodzona (500 ml)
  • cukier puder (30 g)
  • wiórki kokosowe (40 g)
Dodatkowo:
  • galaretka pastelowa pinacolada (2 op.) + wrząca woda (750 ml)
  • białe rurki waflowe do ozdoby
  • mleko kokosowe (około 7 łyżek) do nasączenia biszkoptu
Potrzebne gadżety:


WYKONANIE:

1.) Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy z białek zacznie tworzyć się piana dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej i lśniącej masy. 
Pojedynczo dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.
Wyłączmy mikser i delikatnie mieszamy szpatułką dodając przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 170*C  - 25 minut.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

2.) Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.

3.) Krem kokosowy:
Czekoladę i mleko kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Mascarpone ucieramy do uzyskania gładkości, dodajemy rozpuszczoną
ostudzoną czekoladę z mlekiem kokosowym i mieszamy do połączenia się składników.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier puder i wiórki kokosowe. 
Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą mascarpone. 

4.) Składanie i wykończenie:
W foremce wyłożonej papierem do pieczenia układamy 1 blat biszkoptu, nakładamy na niego 1/3 kremu i wyrównujemy pamiętając żeby krem kokosowy dobrze dotykał ścianek foremki. 
Wlewamy ostudzoną i tężejącą już galaretkę i wstawiamy do zamrażalki na 10 min. żeby galaretka stężała. 
Na stężałą galaretkę wykładamy drugą część masy i wyrównujemy. 
Kładziemy drugi blat biszkoptu i nasączamy go mlekiem kokosowym. 
Kładziemy trzecią część kremu, wygładzamy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

5.) Ciasto dekorujemy białymi rurkami waflowymi.


Uwagi:
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Podajemy dobrze schłodzone.


Proponuję Wam też zobaczyć, jak zrobiłam pyszny sernik coca cola.
A po inne fajne przepisy na ciasta i desery zapraszam do  zakładki SŁODKOŚCI.


ciasto kokosowe


kokosowe ciasto


ciasto kokosowe
Ciasto kokosek
Przepis autorski od Rita creative
Uwaga: Nie stosując się do przepisu i używając innych składników niż te, które są podane w przepisie,  ryzykujesz, że ciasto Ci nie wyjdzie tak jak powinno.



2 komentarze:

  1. ile kokosowej przyjemności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudeńko. Wspaniale się prezentuje. Aż mi ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie