Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

12 kwietnia 2019

MAZUREK CZEKOLADOWO KAJMAKOWY


Przepis na wielkanocny mazurek czekoladowo kajmakowy na kruchym spodzie.
Wykonanie go jest banalnie proste, a efekt końcowy rewelacyjny. 
Na świątecznym stole prezentuje się idealnie.

Jak wykonać mazurka pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. 


Nie zapomnij subskrybować kanał RITA creative aby być na bieżąco z nowymi przepisami.

MAZUREK CZEKOLADOWO KAJMAKOWY


SKŁADNIKI:

Kruche ciasto:
  • mąka pszenna (400 g )
  • masło (250 g )
  • cukier (150 g)
  • żółtka (4 szt.)
  • jogurt grecki gęsty (1 łyżka)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
Masa czekoladowa:
  • śmietanka kremówka 30 % ( 300 ml.)
  • czekolada deserowa (200 g)
Dodatkowo:
  • masa kajmakowa (200 g)
  • rodzynki
  • płatki migdałowe
  • kandyzowana skórka pomarańczy
  • motylki lukrowe
  • złote perełki cukrowe
Potrzebne gadżety:



WYKONANIE:

1.) Kruche ciasto.
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, żółtka, jogurt grecki i masło dobrze schłodzone. 
Zagniatamy ciasto przy użyciu mieszadeł w kształcie świderków. 
Ciasto można też zagnieść ręcznie.
3/4 ciasta wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dziurkujemy widelcem.
Resztę ciasta dzielimy na 4 części, formułujemy z nich ruloniki i przyklejamy je na krawędziach ciasta. Widelcem robimy wzorek w paseczki.
Blachę z ciastem wstawiamy do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażalnika na 10 min.
Po tym czasie, blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C / 20 min. 
Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie smarujemy je masą kajmakową.

2.) Masa czekoladowa.
W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę kremówkę i rozpuszczamy w niej czekoladę deserową. Masę czekoladową odstawiamy tak na 15 minut do lekkiego ostudzenia, a następnie wylewamy ją na masę kajmakową.
Pozostawiamy na pół godzinki, żeby masa czekoladowa troszkę zastygła i po tym czasie dekorujemy mazurka.

3.) Mazurka przechowujemy w lodówce.


Po więcej fajnych przepisów zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI.

Nie chcesz przegapić żadnego przepisu?
Zapisz się do NEWSLETTERA lub subskrybuj kanał RITA creative na YouTube.

mazurek z kajmakiem czekoladą i bakaliami
Mazurek czekoladowo kajmakowy

mazurek z kajmakiem i czekoladą
Mazurek kajmakowo czekoladowy

mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny czekoladowy
Uwaga: Nie stosując się do przepisu i używając innych składników niż te, które są podane w przepisie,  ryzykujesz, że ciasto Ci nie wyjdzie tak jak powinno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie