Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

22 czerwca 2019

JOGURTOWIEC Z OWOCAMI LEŚNYMI

 jogurtowiec z owocami leśnymi

Bardzo prosty przepis na pyszny, kolorowy jogurtowiec z owocami leśnymi i galaretką na herbatnikowym spodzie. Bez pieczenia.
Ciastoorzeźwiającym i kwaskowatym smaku, idealnie się sprawdzi na letnie upały. 


Jak wykonać taki jogurtowiec pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe filmiki z przepisami.


JOGURTOWIEC Z OWOCAMI LEŚNYMI


SKŁADNIKI:

Spód:
  • herbatniki (180 g)
  • masło roztopione (90 g)
Masa jogurtowa:
  • jogurt naturalny (1 kg)
  • śmietanka kremówka 30% (200 ml.)
  • cukier puder (5 łyżek czubatych)
  • galaretki przezroczyste ( 2 opakowania, czyli łącznie 140 g) + wrząca woda (200 ml.)
  • barwniki spożywcze niebieski i żółty (po pare kropel z każdego) - jeżeli macie problem z barwnikami to możecie pominąć ten krok i wtedy wyjdzie Wam biały jogurtowiec.
Dodatkowo:
  •  owoce leśne (1 op. = 750 g) - jeżeli chcecie możecie dać świeże owoce dowolnego gatunku.
  • galaretki arbuzowe (2 opakowania, czyli łącznie 94 g) + wrząca woda (600 ml)



WYKONANIE:

1.) Przygotowanie:

Herbatniki rozdrabniamy blenderem na piasek. Dodajemy roztopione masło, mieszamy i taką otrzymana masę wykładamy na dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Galaretki przezroczyste rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
Galaretki arbuzowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.

2.) Masa jogurtowa:

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i na chwilę odstawiamy.
Jogurt naturalny miksujemy z cukrem pudrem, cienkim strumieniem wlewamy ostudzone galaretki bezbarwne i dodajemy ubitą kremówkę (masa wyjdzie rzadka, ale tak ma być).
Masę przelewamy po równo do 3 miseczek. 
Do jednej miseczki dodajemy pare kropel żółtego barwnika i mieszamy.
Do drugiej miseczki dodajemy pare kropel niebieskiego barwnika i mieszamy.
Do trzeciej miseczki dodajemy pare kropel niebieskiego i żółtego barwnika i mieszamy do uzyskania zielonego koloru.
Miseczki a masą wstawiamy do zamrażalnika na 10 min żeby lekko stężały.
Wyciągamy tortownicę z lodówki i na dno herbatnikowe  wylewamy masę zieloną.
Następnie, celując w środek masy zielonej wlewamy masę żółtą.
Masę niebieską wlewamy celując w środek masy żółtej (patrz film).
Wstawiamy do zamrażalki na 15 min aby masa całkiem stężała.

3.) Dekoracja:

Na stężałej masie jogurtowej układamy owoce leśne i zalewamy je ostudzonymi i lekko tężejącymi galaretkami arbuzowymi. 
Wstawiamy do lodówki i chłodzimy ciasto 4 godzinki a najlepiej zostawić na noc w lodówce. 

Proponuję Wam też zobaczyć przepis na  jogurtowiec truskawkowy, a po więcej pysznych przepisów zapraszam do zakładki ,,ciasta bez pieczenia''



jogurtowiec z galaretką i owocami

jogurtowiec kolorowy

Uwaga: Nie stosując się do przepisu i używając innych składników niż te, które są podane w przepisie,  ryzykujesz, że ciasto Ci nie wyjdzie tak jak powinno.


3 komentarze:

  1. przepysznie wygląda! na takie upaly w sam raz

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie. Mimo, że był lekko kwaskowaty to zniknął w mgnieniu oka. Tylko wspomnienia po nim zostały hehe...

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie