JOGURTOWIEC Z OWOCAMI LEŚNYMI
Bardzo prosty przepis na pyszny, kolorowy jogurtowiec z owocami leśnymi i galaretką na herbatnikowym spodzie. Bez pieczenia.
Ciasto o orzeźwiającym i kwaskowatym smaku, idealnie się sprawdzi na letnie upały. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe filmiki z przepisami.
JOGURTOWIEC Z OWOCAMI LEŚNYMI
SKŁADNIKI:
Spód:
- herbatniki (180 g)
- masło roztopione (90 g)
- jogurt naturalny (1 kg)
- śmietanka kremówka 30% (200 ml.)
- cukier puder (5 łyżek czubatych)
- galaretki przezroczyste ( 2 opakowania, czyli łącznie 140 g) + gorąca woda (200 ml.)
- barwniki spożywcze niebieski i żółty (po pare kropel z każdego) - jeżeli macie problem z barwnikami to możecie pominąć ten krok i wtedy wyjdzie Wam biały jogurtowiec.
- owoce leśne (1 op. = 750 g) - jeżeli chcecie możecie dać świeże owoce dowolnego gatunku.
- galaretki arbuzowe (2 opakowania, czyli łącznie 94 g) + gorąca woda (600 ml)
WYKONANIE:
1.) Przygotowanie:
Herbatniki rozdrabniamy blenderem na piasek. Dodajemy roztopione masło, mieszamy i taką otrzymana masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy 26 cm.. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Galaretki przezroczyste rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
Galaretki arbuzowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
2.) Masa jogurtowa:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i na chwilę odstawiamy.
Jogurt naturalny miksujemy z cukrem pudrem, cienkim strumieniem wlewamy ostudzone galaretki bezbarwne i dodajemy ubitą kremówkę (masa wyjdzie rzadka, ale tak ma być).
Masę przelewamy po równo do 3 miseczek.
Do jednej miseczki dodajemy pare kropel żółtego barwnika i mieszamy.
Do drugiej miseczki dodajemy pare kropel niebieskiego barwnika i mieszamy.
Do trzeciej miseczki dodajemy pare kropel niebieskiego i żółtego barwnika i mieszamy do uzyskania zielonego koloru.
Miseczki a masą wstawiamy do zamrażalnika na 10 min żeby lekko stężały.
Wyciągamy tortownicę z lodówki i na dno herbatnikowe wylewamy masę zieloną.
Następnie, celując w środek masy zielonej wlewamy masę żółtą.
Masę niebieską wlewamy celując w środek masy żółtej (patrz film).
Wstawiamy do zamrażalki na 15 min aby masa całkiem stężała.
3.) Dekoracja:
Na stężałej masie jogurtowej układamy owoce leśne i zalewamy je ostudzonymi i lekko tężejącymi galaretkami arbuzowymi.
Wstawiamy do lodówki i chłodzimy ciasto 4 godzinki a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Proponuję Wam też zobaczyć przepis na jogurtowiec truskawkowy, a po więcej pysznych przepisów zapraszam do zakładki ,,ciasta bez pieczenia''
Obserwuj RITA creative na INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
przepysznie wygląda! na takie upaly w sam raz
OdpowiedzUsuńDokładnie. Mimo, że był lekko kwaskowaty to zniknął w mgnieniu oka. Tylko wspomnienia po nim zostały hehe...
OdpowiedzUsuńjaki boski kolor :)
OdpowiedzUsuń