Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

05 sierpnia 2019

CIASTO COCA COLA bez pieczenia

CIASTO COCA COLA bez pieczenia

 Kremowe ciasto coca cola bez pieczenia.  Jeżeli jesteście fanami coca coli to mam dla Was przepis na przepyszne ciasto o takim właśnie smaku. Ciasto jest na herbatnikach, przełożone bitą śmietaną z mascarpone, galaretką o smaku coca coli i wykończone ganache czekoladowym. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.  

Jak zrobić takie ciasto coca cola pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.

CIASTO COCA COLA BEZ PIECZENIA


SKŁADNIKI:

Krem śmietanowy:
  • śmietanka kremówka 30%  (600 ml.)
  • mascarpone (500 g)
  • cukier puder (2 łyżki)
  • 1 galaretka rubinowa cola (75 g) + gorąca woda (1 szkl.)
Ganache czekoladowy: 
  • śmietanka kremówka 30 % (200 ml.)
  • czekolada gorzka ( 100 g)
  • czekolada mleczna (100 g)
Dodatkowo:
  • herbatniki ciemne (40 szt.)
  • 3 opakowania galaretki cola ( 1 opakowanie ma 47 g. czyli łącznie to będzie 141 g. ) + gorąca woda (3 szkl.)
*foremka o wymiarach 24 x 32 cm.
*szklanka = 250 ml.

WYKONANIE:

1.) Przygotowanie:
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej warstwę herbatników.
3 galaretki coca cola rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
1 galaretkę coca cola rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia (będzie ona potrzebna do masy kremowej).

2.) Masa kremowa:
Śmietankę kremówkę (600 ml.) ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mascarpone. Krótko miksujemy do połączenia się składników i wlewamy ostudzoną galaretkę.
Połowę masy rozprowadzamy na warstwie herbatników dobrze stykając go z bokami foremki. Chodzi o to, żeby nie było żadnych luk między kremem a foremką, bo może nam tamtędy  przecieknąć galaretka na dno ciasta (tak jak to miało miejsce w moim przypadku).
Wstawiamy do zamrażalnika na 5-10 min. aby masa stężała. 
Następnie na masę wylewamy ostudzoną galaretkę (te 3 galaretki) i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min. aby galaretka szybko stężała.
Po tym czasie na galaretce rozprowadzamy drugą część masy kremowej i kładziemy warstwę herbatników.

3.) Ganache czekoladowe:
Śmietankę kremówkę (200 ml.) podgrzewamy , dodajemy do niej 100 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady mlecznej. Mieszamy podgrzewając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą (nie gotujemy!). Ganache zostawiamy do wystudzenia.
Ostudzonym ganache polewamy górę ciasta czyli wlewamy na herbatniki. 
Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc.

ciasto coca cola bez pieczenia

Uwaga: Nie stosując się do przepisu i używając innych składników niż te podane w przepisie,  ryzykujesz, że ciasto Ci nie wyjdzie tak jak powinno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie