Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

18 sierpnia 2019

TORT ORZECHOWY Z NUTELLĄ

.tort czekoladowo orzechowy

Tort orzechowy z nutellą. Jest to lekki torcik na biszkopcie kakaowo orzechowym, przełożonym kremem nutella,  wykończony polewą czekoladową,  udekorowany małymi rozetkami i złotymi kuleczkami cukrowymi.

Jak zrobić taki tort, krok po kroku, prezentuję w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.

TORT ORZECHOWY Z NUTELLĄ


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
  • jajka (6 dużych)
  • cukier (180 g)
  • mąka pszenna (100 g)
  • orzechy laskowe zmielone (100 g)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)
  • kakao (1/4 szkl.)
Krem:
  • śmietanka kremówka 30 % (330 ml.)
  • serek mascarpone (250 g)
  • krem czekoladowy nutella (350 g)
Poncz:
  • woda (1/4 szkl.)
  • sok z cytryny (1 łyżka)
Polewa:
  • czekolada mleczna (100 g)
  • masło (2 łyżki)
  • śmietanka kremówka 30 % (2 łyżki) 
Dodatkowo:
  • Złote kuleczki cukrowe

Potrzebne gadżety:




WYKONANIE:

1.) Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, podczas ubijania białek stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy 12 min - 15 min. 
Dodajemy żółtka (po jednym) i miksując na najniższych obrotach aż składniki się połączą. Wyłączamy mikser.
Dodajemy przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy szpatułka. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół  w 170* C około 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe blaty.

2.) Krem:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy mascarpone i nutellę. 
Krem dzielimy na 3 części z czego musimy trochę odłożyć żeby mieć do dekoracji tortu. 
Krem wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Uwaga: U mnie w domu było 30 *C  i podczas dekoracji krem szybko robił się miękki i trochę ciężko mi się z nim pracowało. Także mogłam dodać do kremu żelatynę żeby go bardziej usztywnić.

3.) Poncz:
Do wody wlewamy sok z cytryny i mieszamy.

4.) Polewa czekoladowa:
Czekoladę, masło i śmietankę kremówkę roztapiamy razem w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Odstawiamy do wystudzenia.

5.) Składanie tortu:
Pierwszy blat biszkoptu przyklejamy do podkładki na torty za pomocą małej ilości kremu.
Blat nasączamy małą ilością ponczu, smarujemy 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem i jego też nasączamy bardzo małą ilością ponczu i rozprowadzamy 2/3 kremu. Przykrywamy 3 blatem. Tort tynkujemy resztą kremu i wstawiamy do lodówki na około pół godzinki, żeby krem stężał.
Polewamy ostudzoną polewą czekoladową, dekorujemy rozetkami z kremu i posypujemy złotymi kuleczkami cukrowymi.

tort kakaowo orzechowy z nutellą

tort orzechowo kakaowy z nutellą

Uwaga: Nie stosując się do przepisu i używając innych składników niż te podane w przepisie,  ryzykujesz, że torcik Ci nie wyjdzie tak jak powinien.
Oczywiście ryzyk - fizyk z przepisami kombinować można i czasami warto, ale piszę to po to, żeby potem nie było na mnie, że komuś coś nie wyszło.
Pozdrawiam wszystkich moich sympatyków i antypatyków. Udanych wypieków życzę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie