Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

13 października 2019

CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Przepis na ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami, bitą śmietaną i galaretką.
Ciasto jest lekkie i delikatne w smaku, na każde okazje i na każdą porę roku. Do popołudniowej kawki a w sam raz.


Jak zrobić takie ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną krok po kroku pokazane jest w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.




CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I BITĄ ŚMIETANĄ


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
  • jajka (4 szt.)
  • cukier (3/4 szkl.)
  • mąka pszenna (1 szkl.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • mąka ziemniaczana lub budyń waniliowy (2 łyżeczki)

Bita śmietana:
  • śmietanka kremówka 30 % (600 ml.)
  • cukier puder (4 łyżki)
  • żelatyna sypka (3 łyżeczki = 9 g) + gorąca woda (1/4 szkl.)

Poncz:
  • woda (0,5 szkl.)
  • cukier (1 łyżka)
  • cytryna (1 łyżka)

Dodatkowo:
  • brzoskwinie (500 g)
  • galaretki agrestowe (2 op. =  150 g ) + gorąca woda (700 ml.)

WYKONANIE:

1.) Biszkopt.
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka (po jednym) i krótko miksujemy.
Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito i stopniowo dodajemy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170 *C 35 min.
Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

2.) Poncz.
Do pół szklanki wody wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, dobrze mieszamy i tak otrzymanym ponczem nasączamy ostudzony biszkopt.

3.) Bita śmietana.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej bo straci właściwości żelujące!) i pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę 30% ubijamy na sztywno dosypując stopniowo cukier puder. Wlewamy ostudzoną żelatynę i krótko jeszcze miksujemy.
Bitą śmietanę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy.

4.) Galaretka z owocami.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Brzoskwinie obieramy, kroimy w kostkę i układamy na bitej śmietanie.  
Zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ja zazwyczaj zostawiam ciasto na noc w lodówce.

Po więcej przepisów na pyszne ciasta zapraszam do zakładki WYPIEKI.


ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną

ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie