DOMEK Z PIERNIKA
Domek może i jest trochę pracochłonny, ale jest bardzo łatwy do zrobienia.
Swoim urokiem ozdobi niejeden świąteczny stół, lub może się sprawdzić też jako idealny prezent.
Swoim urokiem ozdobi niejeden świąteczny stół, lub może się sprawdzić też jako idealny prezent.
DOMEK Z PIERNIKA
Ciasto na domek z piernika:
- mąka pszenna (500 g.)
- cukier puder (100 g.)
- kakao (3 łyżeczki)
- soda (1 łyżeczka)
- przyprawa do piernika ( 1 opakowanie = 2 łyżki ) ( tutaj znajdziesz przepis na domową przyprawę do piernika)
- miód płynny naturalny (100 g.)
- 1 jajko + 1 żółtko (rozmiar L)
- masło (100 g.)
- białko (1 szt.)
- cukier puder (150 g)
- sok z cytryny (około 10 kropel)
Zobacz tutaj jak zrobić lukier królewski
Dodatkowo:
- cukier puder (do posypania dachu i na około domku)
- 2 listki żelatyny (będzie imitować szyby) (dostępna tu)
WYKONANIE:
1). Najpierw trzeba wyciąć szablon.
Taki szablon możecie sami narysować na grubszej kartce (blok techniczny)
Poniżej na zdjęciu widać wymiary.
1). Najpierw trzeba wyciąć szablon.
Taki szablon możecie sami narysować na grubszej kartce (blok techniczny)
Poniżej na zdjęciu widać wymiary.
Dodajemy miód, jajko, żółtko oraz roztopione i ostudzone masło.
Składniki mieszamy i cierpliwie zagniatamy ręcznie ciasto, lub przy pomocy miksera z końcówką haka. (Gdyby ciasto było zbyt piaskowate i nie chciało się zagnieść proszę dodać pozostałe białko lub więcej miodu).
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godzinki żeby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 milimetry i za pomocą szablonu wykrawamy z niego odpowiednie kształty.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C około 8 - 10 min.
3). Białko ubijamy ręcznie. Gdy z białka zacznie robić się gęsta piana wsypujemy stopniowo cukier puder i ucieramy energicznie. Na koniec wlewamy sok z cytryny.
Lukier powinien mieć konsystencję mniej więcej pasty do zębów.
Lukier powinien się gładko ciągnąć, nie powinien się rwać, ani wylewać.
Lukier przelewamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy części domku.
Wszystkie ozdobione części domku zostawiamy do całkowitego wyschnięcia.
Następnie sklejamy domek w całość (patrz film)
Dach domku posypujemy obficie cukrem pudrem.
Przy użyciu tych samych składników zrobiłam też pierniczki z witrażykiem, pierniczki ozdobne, oraz szklarnię z piernika.
|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Móje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Zobacz też przepis na świąteczny tort czapka.
A te słodkie tartaletki choinki świetnie się sprawdzą do ozdoby świątecznego stołu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
cudnie wygląda...Radosnych świąt Bożego Narodzenia w gronie rodzinnym
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również życzę Wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia 🎄🎅 Pozdrawiam gorąco 🌞😘
UsuńCudny domek♥
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😘
UsuńPiękny! Ile czasu może stać taki domek? Chciałabym zrobić wcześniej bo byłby świetną dekoracją :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ja go zrobiłam tydzień przed świętami i dałam go koleżance w prezencie. Stał on u niej do Sylwestra, aż go dzieci zjadły 😀
UsuńA czy ten domek można zjeść? W sensie jak długo będzie stał to czy stwardnieje? Czy będzie nadawał się do zjedzenia czy jak kamień ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można zjeść i nie stwardnieje. Od początku i przez cały czas pierniczki są mięciutkie.
UsuńTen domek stał 3 tygodnie, po czym dzieciaki go zjadły😊
A czy ten domek można zjeść? W sensie jak długo będzie stał to czy stwardnieje? Czy będzie nadawał się do zjedzenia czy jak kamień ?
OdpowiedzUsuńA czy ten domek można zjeść? W sensie jak długo będzie stał to czy stwardnieje? Czy będzie nadawał się do zjedzenia czy jak kamień ?
OdpowiedzUsuńWitam. Zrobiłam domek i zastanawiam się czy jadąc 30 km autem dowiozę go w całości. Czy może Pani podpowiedzieć jak go przewieźć na tacy. Pozdrawiam i życzę pogodnych, zdrowych Świąt
OdpowiedzUsuńJeżeli jest świeżo zrobiony i lukier nie wysechł dobrze, to jest ryzyko, że się rozwali. Jeżeli sechł np 2 dni to nic nie powinno mu się stać. Do pojemnika proszę wsadzić lub do kartonowego pudła i po bokach zabezpieczyć ręcznikami, żeby się nie przesuwał. Ja go wiozłam do koleżanki taksówką 5 km. w dużym pojemniku na torty i było ok.
Usuń