Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne wypieki i przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

Zapisz się i otrzymuj nowe przepisy jako pierwsza(y)

08 grudnia 2019

ŚWIĄTECZNY TORT PIEŃ

świąteczny tort pień

Przepis na Świąteczny Tort Pień. Torcik wykonany jest na kakaowym biszkopcie, przełożony aromatycznym kremem cytrynowym, kremem czekoladowym i udekorowany bezowymi grzybkami. 
Tort jest bardzo łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny. Gorąco polecam zrobić.

Jak zrobić taki świąteczny tort pień pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.



ŚWIĄTECZNY TORT PIENIEK


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
  • jajka (4 szt.)
  • cukier (4 łyżki)
  • kakao (3 łyżki)
  • mąka pszenna (1 łyżka)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)

Krem cytrynowy:
  • czekolada biała (200 g)
  • śmietanka kremówka 30% (200 ml.)
  • mascarpone (150 g)
  • aromat cytrynowy (5 kropel)

Obłożenie tortu:
  • krem czekoladowy typu nutella (80 g)
  • mascarpone (80 g)
  • czekolada gorzka (110 g)

Dekoracja:
  • białko (1 szt)
  • cukier (60 g)
  • kakao do posypania grzybków  (1-2 łyżeczki)
  • herbata matcha w proszku (1-2 łyżeczki)

Potrzebne gadżety:
  • foremka prostokątna 25 x 35 cm.




WYKONANIE:

1.) Biszkopt:
Jaja sparzamy wrzątkiem i białka oddzielamy od żółtek. 
Ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy z białek zacznie tworzyć się piana wsypujemy stopniowo cukier. Miksujemy około 10 minut do uzyskania gęstej i lśniącej masy. Dodajemy (po jednym) żółtka i krótko jeszcze miksujemy aż żółtka połączą się z ubitymi białkami. Wyłączamy mikser i teraz będziemy mieszać składniki szpatułką.
Wsypujemy partiami suche składniki i delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do foremki 25 x 35 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 160 *C około 20 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczony i jeszcze ciepły biszkopt przekładamy na deseczkę wyłożona ściereczką. Zdejmujemy papier i wzdłuż krótkiego boku zwijamy w roladę (patrz film). Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

2.) Krem cytrynowy:
Śmietankę kremówkę 30% podgrzewamy w rondelku (nie gotujemy). Dodajemy białą czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści, a składniki dobrze połączą. Odstawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki na 1 godz. żeby się schłodziła. Gdy się schłodzi ubijamy mikserem aż podwoi swoją objętość. Partiami dodajemy mascarpone i aromat cytrynowy. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Roladę wyjmujemy ze ściereczki, ponownie rolujemy i przekrawamy na 2 równe części. Rozwijamy. Na jedną część nakładamy połowę kremu cytrynowego i zwijamy w roladę. Zwiniętą roladę z kremem stawiamy pionowo na paterze (patrz film). Resztę kremu rozsmarowujemy na drugiej części ciasta i przyklejamy do pierwszej rolady w ten sposób, aby brzegi biszkoptu ściśle do siebie przylegały. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

3.)  Obłożenie tortu:
Gorzką czekoladę roztapiamy i rozsmarowujemy ją na dużym arkuszu papieru do pieczenia. Zwijamy papier z czekoladą w rolon i wkładamy do zamrażalnika.
Nutellę miksujemy z mascarpone i dobrze miksujemy. Troszkę kremu odkładamy do miseczki (będzie on nam potrzebny do sklejenia grzybków)
Boki tortu smarujemy kremem z nutelli i wygładzamy.
Z zamrażalnika wyciągamy rulon z czekoladą, łamiemy go w dłoniach i rozwijamy papier.
Połamaną czekoladą obklejamy tort. 

4.) Dekoracja:
Białka zaczynamy ubijać mikserem i gdy zacznie robić się piana stopniowo wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywno do powstania gęstej i lśniącej masy. Ubite białko przekładamy do rękawa cukierniczego. Ścinamy foliowy róg i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy kapelusze i nóżki grzybków. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy w funkcji góra dół w 100*C przez 1,5 godz. Gotowe grzybki pozostawiamy do wystudzenia.
Kapelusze i nóżki sklejamy ze sobą za pomocą kremu który wcześniej odłożyliśmy.
Tort dekorujemy grzybkami, które lekko posypujemy kakao.
W niektórych miejscach tort i dookoła niego posypujemy sproszkowaną herbatą Matcha.

Uwagi:
Torcik jest mały.
Ilość porcji: 6
Świetnie się nada na dekorację stołu świątecznego.

|TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na wypieki bożonarodzeniowe. 

Świąteczny Tort Pień RITA creative


świąteczny torcik pieniek

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam Cię do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. 
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału ,,RITA vlog''.




2 komentarze:

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny