Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne wypieki i przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

Jeżeli lubisz słodkości zapisz się do newslettera. raz w tygodniu otrzymasz nowy przepis.

08 grudnia 2019

ŚWIĄTECZNY TORT PIEŃ

świąteczny tort pień

Przepis na Świąteczny Tort Pień. Torcik wykonany jest na kakaowym biszkopcie, przełożony aromatycznym kremem cytrynowym, kremem czekoladowym i udekorowany bezowymi grzybkami. 
Tort jest bardzo łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny. Gorąco polecam zrobić.

Jak zrobić taki świąteczny tort pień pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.



ŚWIĄTECZNY TORT PIENIEK


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
  • jajka (4 szt.)
  • cukier (4 łyżki)
  • kakao (3 łyżki)
  • mąka pszenna (1 łyżka)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)

Krem cytrynowy:
  • czekolada biała (200 g)
  • śmietanka kremówka 30% (200 ml.)
  • mascarpone (150 g)
  • aromat cytrynowy (5 kropel)

Obłożenie tortu:
  • krem czekoladowy typu nutella (80 g)
  • mascarpone (80 g)
  • czekolada gorzka (110 g)

Dekoracja:
  • białko (1 szt)
  • cukier (60 g)
  • kakao do posypania grzybków  (1-2 łyżeczki)
  • herbata matcha w proszku (1-2 łyżeczki)

Potrzebne gadżety:
  • foremka prostokątna 25 x 35 cm.




WYKONANIE:

1.) Biszkopt:
Jaja sparzamy wrzątkiem i białka oddzielamy od żółtek. 
Ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy z białek zacznie tworzyć się piana wsypujemy stopniowo cukier. Miksujemy około 10 minut do uzyskania gęstej i lśniącej masy. Dodajemy (po jednym) żółtka i krótko jeszcze miksujemy aż żółtka połączą się z ubitymi białkami. Wyłączamy mikser i teraz będziemy mieszać składniki szpatułką.
Wsypujemy partiami suche składniki i delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do foremki 25 x 35 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 160 *C około 20 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczony i jeszcze ciepły biszkopt przekładamy na deseczkę wyłożona ściereczką. Zdejmujemy papier i wzdłuż krótkiego boku zwijamy w roladę (patrz film). Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

2.) Krem cytrynowy:
Śmietankę kremówkę 30% podgrzewamy w rondelku (nie gotujemy). Dodajemy białą czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści, a składniki dobrze połączą. Odstawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki na 1 godz. żeby się schłodziła. Gdy się schłodzi ubijamy mikserem aż podwoi swoją objętość. Partiami dodajemy mascarpone i aromat cytrynowy. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Roladę wyjmujemy ze ściereczki, ponownie rolujemy i przekrawamy na 2 równe części. Rozwijamy. Na jedną część nakładamy połowę kremu cytrynowego i zwijamy w roladę. Zwiniętą roladę z kremem stawiamy pionowo na paterze (patrz film). Resztę kremu rozsmarowujemy na drugiej części ciasta i przyklejamy do pierwszej rolady w ten sposób, aby brzegi biszkoptu ściśle do siebie przylegały. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

3.)  Obłożenie tortu:
Gorzką czekoladę roztapiamy i rozsmarowujemy ją na dużym arkuszu papieru do pieczenia. Zwijamy papier z czekoladą w rolon i wkładamy do zamrażalnika.
Nutellę miksujemy z mascarpone i dobrze miksujemy. Troszkę kremu odkładamy do miseczki (będzie on nam potrzebny do sklejenia grzybków)
Boki tortu smarujemy kremem z nutelli i wygładzamy.
Z zamrażalnika wyciągamy rulon z czekoladą, łamiemy go w dłoniach i rozwijamy papier.
Połamaną czekoladą obklejamy tort. 

4.) Dekoracja:
Białka zaczynamy ubijać mikserem i gdy zacznie robić się piana stopniowo wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywno do powstania gęstej i lśniącej masy. Ubite białko przekładamy do rękawa cukierniczego. Ścinamy foliowy róg i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy kapelusze i nóżki grzybków. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy w funkcji góra dół w 100*C przez 1,5 godz. Gotowe grzybki pozostawiamy do wystudzenia.
Kapelusze i nóżki sklejamy ze sobą za pomocą kremu który wcześniej odłożyliśmy.
Tort dekorujemy grzybkami, które lekko posypujemy kakao.
W niektórych miejscach tort i dookoła niego posypujemy sproszkowaną herbatą Matcha.

Uwagi:
Torcik jest mały.
Ilość porcji: 6
Świetnie się nada na dekorację stołu świątecznego.

|TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na wypieki bożonarodzeniowe. 

Świąteczny Tort Pień RITA creative


świąteczny torcik pieniek

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam Cię do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. 
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału ,,RITA vlog''.




2 komentarze:

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny i promocję na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny