Kto zna ciasto pijak ten wie, że ma ono w swoim składzie też mak, albo też wiśnie. Ale mało kto pamięta jaki jest klasyczny przepis na te pyszne ciasto alkoholowe. W klasycznym przepisie mak nie występował. Przepis ten z biegiem lat troszkę zmodyfikowano. A ja w dzisiejszym poście przypomnę jak to kiedyś nasze babcie robiły te Ciasto.
Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.
CIASTO PIJAK klasyczny przepis z PRL-u
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej
- jajka (6 szt.)
- mąka pszenna (120 g)
- mąka ziemniaczana (50 g)
- cukier (200 g)
- sól (szczypta)
Poncz:
- wódka (80 ml.) + woda (100 ml.)
Masa budyniowa:
- mleko (725 ml.)
- cukier (200 g)
- mąka pszenna (3 łyżki z górką)
- mąka ziemniaczana (3 łyżki z górką)
- masło (250 g)
- aromat rumowy (pół fiolki)
Polewa czekoladowa:
- masło (125 g)
- cukier (pół szkl.)
- kakao (3 łyżki)
- mleko (3 łyżki)
- aromat rumowy ( parę kropel)
Dodatkowo:
- herbatniki (około 25 szt.)
- wódka (3 kieliszki) do namaczania herbatników
- wiórki kokosowe (do dekoracji)
Potrzebne gadżety:
- mikser
- miarka
- szpatułka
- waga kuchenna
- szklanka = 250 ml.
- foremka 25x35 cm.
WYKONANIE:
1.) Biszkopt.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania oddajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zmniejszamy obroty miksera do najwolniejszych i stopniowo dodajemy żółtka. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Wyłączamy mikser i wsypujemy obie przesiane mąki. Mieszamy szpatułką.
Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra w 170°C 30~35 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
2.) Poncz.
Wódkę mieszamy z wodą i tak otrzymanym ponczem nasączamy wystudzony biszkopt.
3.) Masa budyniowa.
500 ml. mleka wraz z cukrem zagotowujemy.
W pozostałym mleku rozpuszczamy obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka.
Dodajemy masło, aromat rumowy i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
Gorący budyń wylewamy na ostudzony i nasączony ponczem biszkopt.
4.) Herbatniki.
Herbatniki maczamy w wódce i układamy na masie budyniowej.
5.) Polewa czekoladowa.
Do rondelka o grubym dnie przekładamy wszystkie składniki na polewę i ciągle mieszając doprowadzamy do dokladnego wymieszania się składników i mocnego podgrzania polewy ( nie gotujemy).
Lekko ciepłą polewę wylewamy na herbatniki i posypujemy wiórkami kokosowymi.
UWAGI: Ciasto przechowujemy w lodówce.
|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na wypieki.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy. Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - Grecki Świat Rity
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
koniecznie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPrzepis PRLowski na to ciasto ,to była masa z kwaśnego mleka a nie budyniowa.
OdpowiedzUsuńpamiętam to ciasto! ja też lubię wracać do starych przepisów
OdpowiedzUsuńKiedyś poczęstowano mnie ciastem, koleżanki patrzyły na mnie i się śmiały bo coraz bardziej się czerwona na twarzy robiłam! Do tego ciasta używało się pół litra spirytusu. SPIRYTUSU! A nie 100 ml wódki. I to było prawdziwe ciasto pijak! Niestety brak mitego przepisu.
OdpowiedzUsuń