Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne wypieki i przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

Jeżeli lubisz słodkości zapisz się do newslettera. raz w tygodniu otrzymasz nowy przepis.

19 stycznia 2020

CIASTO PIJAK klasyczny przepis z PRLu


 ciasto pijak

Ciasto pijak i jego klasyczny przepis rodem z PRL-u.
Kto zna ciasto pijak ten wie, że  ma ono w swoim składzie też mak, albo też wiśnie. Ale mało kto pamięta jaki jest klasyczny przepis na te pyszne ciasto alkoholowe. W klasycznym przepisie mak nie występował. Przepis ten z biegiem lat troszkę zmodyfikowano. A ja w dzisiejszym poście przypomnę jak to kiedyś nasze babcie robiły te Ciasto.


Jak wykonać ciasto pijak pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.




CIASTO PIJAK klasyczny przepis z PRL-u


SKŁADNIKI:



Biszkopt:

  • Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej 
  • jajka (6 szt.)
  • mąka pszenna (120 g)
  • mąka ziemniaczana (50 g)
  • cukier (200 g)
  • sól (szczypta)


Poncz:

  • wódka (80 ml.) + woda (100 ml.)


Masa budyniowa:

  • mleko (725 ml.)
  • cukier (200 g)
  • mąka pszenna (3 łyżki z górką)
  • mąka ziemniaczana (3 łyżki z górką)
  • masło (250 g)
  • aromat rumowy (pół fiolki)


Polewa czekoladowa:

  • masło (125 g)
  • cukier (pół szkl.)
  • kakao (3 łyżki)
  • mleko (3 łyżki)
  • aromat rumowy ( parę kropel)


Dodatkowo:

  • herbatniki (około 25 szt.)
  • wódka (3 kieliszki) do namaczania herbatników
  • wiórki kokosowe (do dekoracji)



Potrzebne gadżety:
  • mikser
  • miarka
  • szpatułka
  • waga kuchenna
  • szklanka = 250 ml.
  • foremka 25x35 cm.

WYKONANIE:

1.) Biszkopt.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania oddajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.  Zmniejszamy obroty miksera do najwolniejszych i stopniowo dodajemy żółtka. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Wyłączamy mikser i wsypujemy obie przesiane mąki. Mieszamy szpatułką.
Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra w 170°C 30~35 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.

2.) Poncz.
Wódkę mieszamy z wodą i tak otrzymanym ponczem nasączamy wystudzony biszkopt.

3.) Masa budyniowa.
500 ml. mleka wraz z cukrem  zagotowujemy.
W pozostałym mleku rozpuszczamy obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka.
Dodajemy masło, aromat rumowy i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
Gorący budyń wylewamy na ostudzony i nasączony ponczem biszkopt.

4.) Herbatniki.
Herbatniki maczamy w wódce i układamy na masie budyniowej.

5.) Polewa czekoladowa.
Do rondelka o grubym dnie przekładamy wszystkie składniki na polewę i ciągle mieszając doprowadzamy do dokladnego wymieszania się składników i mocnego podgrzania polewy ( nie gotujemy).
Lekko ciepłą polewę wylewamy na herbatniki i posypujemy wiórkami kokosowymi.


UWAGI: Ciasto przechowujemy w lodówce.


|TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na wypieki.



ciasto pijak klasyczny przepis

ciasto pijak  klasyczny przepis


Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam Cię do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. 
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału ,,RITA vlog''.







3 komentarze:

  1. Przepis PRLowski na to ciasto ,to była masa z kwaśnego mleka a nie budyniowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętam to ciasto! ja też lubię wracać do starych przepisów

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny i promocję na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny