DESER BANOFFEE
Bardzo łatwy przepis na przepyszny deser banoffee.
Jeżeli spodziewasz się gości, a nie masz czasu na zrobienie jakiegoś ciasta, to możesz zrobić deser banoffee. Bardzo szybko się go robi i jest gotowy do spożycia od razu po przygotowaniu. Wszystkim z pewnością bardzo zasmakuje.
Jak wykonać taki deser banoffee pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.
DESER BANOFFEE
SKŁADNIKI:
- herbatniki (100 g)
- masa krówkowa (300 g) (dostępna tutaj)
- sok z cytryny (2 łyżki)
- banany (3 szt.)
- śmietanka kremówka 30% (400 ml.)
- cukier puder (1 łyżka)
- posypka czekoladowa lub kakao (wg. uznania) (dostępne tutaj)
Dodatkowe gadżety:
- 4 szklanki wysokie ( 350 ml. każda)
- mikser
- miarka
- waga
WYKONANIE:
1.) Herbatniki rozdrabniamy na piasek.
Banany kroimy w plasterki i polewamy sokiem z cytryny.
Masę krówkową lekko podgrzewamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, żeby miała luźniejszą konsystencję i mieszamy ją aby nie miała grudek.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
2) Do wysokich szklanek lub pucharków wsypujemy 1- 2 łyżki rozdrobnionych herbatników. Na to 1 łyżkę masy krówkowej i układamy warstwę bananów. Następnie 2 łyżki bitej śmietany, znów 1-2 łyżki herbatników rozdrobnionych, masę krówkową, banany, bitą śmietaną i na koniec posypujemy posypką czekoladową lub kakao.
Uwagi: Zanim przełożymy bitą śmietanę do szklanek musimy się upewnić że masa krówkowa nam wystygła ( w przeciwnym razie bita śmietana może się rozpuścić ).
Masę krówkową i bitą śmietaną możemy przekładać do szklanek za pomocą rękawa cukierniczego ( ja nakładałam łyżeczką).
Deser przechowujemy w lodówce.
|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na desery.
Banany kroimy w plasterki i polewamy sokiem z cytryny.
Masę krówkową lekko podgrzewamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, żeby miała luźniejszą konsystencję i mieszamy ją aby nie miała grudek.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
2) Do wysokich szklanek lub pucharków wsypujemy 1- 2 łyżki rozdrobnionych herbatników. Na to 1 łyżkę masy krówkowej i układamy warstwę bananów. Następnie 2 łyżki bitej śmietany, znów 1-2 łyżki herbatników rozdrobnionych, masę krówkową, banany, bitą śmietaną i na koniec posypujemy posypką czekoladową lub kakao.
Uwagi: Zanim przełożymy bitą śmietanę do szklanek musimy się upewnić że masa krówkowa nam wystygła ( w przeciwnym razie bita śmietana może się rozpuścić ).
Masę krówkową i bitą śmietaną możemy przekładać do szklanek za pomocą rękawa cukierniczego ( ja nakładałam łyżeczką).
Deser przechowujemy w lodówce.
|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na desery.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - Grecki Świat Rity
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
ale apetyczny deser:)
OdpowiedzUsuńApetyczny i kaloryczny 🤭😃
UsuńSmaczne szybkie i niedrogie. Dzięki
OdpowiedzUsuńZgadza się 😘 Pozdrawiam 🤗🌞
Usuńtaki deser biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuń😁 częstuj się 😄😘
OdpowiedzUsuńRobiłam ten deser w postaci ciasta - pyszny i mega słodki :)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam i zdecydowanie to wina masy krówkowej, że jest tak pysznie słodkie 😄😘
UsuńZrobiłam. Rewelacja i polecam. Dzięki za szybki przepis;-)
OdpowiedzUsuńpyszniutki :)
OdpowiedzUsuńMożna zrobić taki deser dzień wcześniej? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście ( ͡• ͜ʖ ͡• )
Usuń