Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne wypieki i przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

Zapisz się i otrzymuj nowe przepisy jako pierwsza(y)

12 stycznia 2020

MINI TARTY Z CZEKOLADĄ I GRANATEM

mini-tarty z czekoladą i granatem

Łatwy przepis na pyszne mini tarty z czekoladą i granatem, które z pewnością zasmakują wszystkim fanom słodkości.



Jak zrobić takie mini tarty z czekoladą i granatem pokazane jest w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania. 


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. 




MINI TARTY Z CZEKOLADĄ I GRANATEM 


SKŁADNIKI ( na 4 mini tarty): 
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Spody:
  • mąka pszenna (130 g)
  • masło (50 g)
  • cukier puder (50 g)
  • jajko (1 całe)

Polewa czekoladowa:
  • czekolada deserowa (150 g)
  • śmietanka kremówka (200 g)
  • masło (50 g)

Dodatkowo:

  • granaty (2 szt. średniej wielkości)

Potrzebne gadżety:
  • miarka
  • waga kuchenna
  • 4 foremki o średnicy 10 cm.
Uwagi: Jeżeli nie Masz takich foremek do mini tart, to możesz zrobić w dużej foremce do tart o średnicy 20 cm.


WYKONANIE:


1.) Spody.

Przesianą mąkę, przesiany cukier puder i sól usypujemy na stolnicy w górkę. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę i zaczynamy zagniatać. Gdy z ciasta zaczną tworzyć się grudki dodajemy jajko i zagniatamy ciasto do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą.  W razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt luźne można dodać trochę mąki. 
Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. 
Ciasto dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia ( nie będzie się kleiło ) na grubość mniej więcej 3 mm. 
Rozwałkowanym ciastem wylepiamy foremki i wstawiamy je do lodówki na 20 min.
Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem, wykładamy papierem do pieczenia  i obciążamy fasolą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 190°C przez 15 min. Następnie usuwamy papier wraz z fasolą i dalej pieczemy około 5 minut. 
Upieczone spody wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do wystudzenia i wykładamy na nich nasiona z jednego granata. 

2.) Polewa.

W rondelku o grubym dnie  podgrzewamy śmietankę kremówkę (nie gotujemy) i dodajemy do niej posiekaną czekoladę oraz masło. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników. 
Polewą czekoladową wypełniamy mini tarty.
Po wystudzeniu mini tarty dekorujemy nasionami granata.


TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słodkości walentynkowe.




Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam Cię do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. 
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału ,,RITA vlog''.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny