Magiczny zakątek tworzenia słodkości. Łatwe i sprawdzone przepisy kulinarne na wypieki, desery, ciasta, torty i ciasteczka.

12 stycznia 2020

MINI TARTY Z CZEKOLADĄ I GRANATEM

mini-tarty z czekoladą i granatem

Łatwy przepis na pyszne mini tarty z czekoladą i granatem, które z pewnością zasmakują wszystkim fanom słodkości.



Jak zrobić takie mini tarty z czekoladą i granatem pokazane jest w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania. 


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. 




MINI TARTY Z CZEKOLADĄ I GRANATEM 


SKŁADNIKI ( na 4 mini tarty): 
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Spody:
  • mąka pszenna (130 g)
  • masło (50 g)
  • cukier puder (50 g)
  • jajko (1 całe)

Polewa czekoladowa:
  • czekolada deserowa (150 g)
  • śmietanka kremówka (200 g)
  • masło (50 g)

Dodatkowo:

  • granaty (2 szt. średniej wielkości)

Potrzebne gadżety:
Uwagi: Jeżeli nie Masz takich foremek do mini tart, to możesz zrobić w dużej foremce do tart o średnicy 20 cm.


WYKONANIE:


1.) Spody.

Przesianą mąkę, przesiany cukier puder i sól usypujemy na stolnicy w górkę. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę i zaczynamy zagniatać. Gdy z ciasta zaczną tworzyć się grudki dodajemy jajko i zagniatamy ciasto do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą.  W razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt luźne można dodać trochę mąki. 
Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. 
Ciasto dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia ( nie będzie się kleiło ) na grubość mniej więcej 3 mm. 
Rozwałkowanym ciastem wylepiamy foremki i wstawiamy je do lodówki na 20 min.
Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem, wykładamy papierem do pieczenia  i obciążamy fasolą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 190°C przez 15 min. Następnie usuwamy papier wraz z fasolą i dalej pieczemy około 5 minut. 
Upieczone spody wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do wystudzenia i wykładamy na nich nasiona z jednego granata. 

2.) Polewa.

W rondelku o grubym dnie  podgrzewamy śmietankę kremówkę (nie gotujemy) i dodajemy do niej posiekaną czekoladę oraz masło. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników. 
Polewą czekoladową wypełniamy mini tarty.
Po wystudzeniu mini tarty dekorujemy nasionami granata.


|TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na wypieki.




Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam Cię do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. 
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału ,,RITA vlog''.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie