BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ

bułeczki drożdżowe z czekoladą

Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z czekoladą i lukrem cytrynowym. Idealne na karnawał, tłusty czwartek, na śniadanie, podwieczorek, do szkoły, lub piknik. Bułeczki są mięciutkie, a środek wypełnia pyszna czekolada. Dzięki cytrynowemu lukrowi smaki idealnie się komponują. 



Jak zrobić bułeczki drożdżowe z czekoladą pokazane jest w filmikuZapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.



BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ


SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • mąka ( 650 g )
  • jajka (2 szt.)
  • mleko (250 ml)
  • masło (75 g)
  • cukier (5 łyżek )
  • cukier waniliowy (1 op. = 8 g)
  • drożdże instant (1 op. = 8 g) lub świeże (25 g)

Nadzienie:
  • krem czekoladowy typu nutella (około 200g)

Polewa:
  • cukier puder (12 łyżek)
  • sok z cytryny (4 łyżki)
  • woda gorąca (2 łyżki)

Dodatkowo:

  • żółtko (1 szt.)
  • mleko (1 łyżka)




WYKONANIE:

1.) Bułeczki

Do misy miksera wlewamy letnie mleko, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, drożdże, roztrzepane jajka i mieszany ręcznie trzepaczką. Gdy składniki mniej więcej się połączą włączamy mikser i za pomocą widełek świdrowych zaczynamy mieszanie dodając stopniowo 500 g mąki. Miksujemy około 5 minut. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy ciasto ręcznie dodając resztę mąki.
Zagniecione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto na stolnicę posypaną mąką, rolujemy w gruby wałek i dzielimy na równe części (u mnie wyszło 13 kawałków).
Każdy kawałek rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę kremu czekoladowego, zlepiamy jak pieroga i formułujemy w kulkę. Ulepione w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 min.
W miseczce roztrzepujemy żółtko z mlekiem.
Bułeczki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy w funkcji góra dół w 170°C około 30 min.


2.) Lukier.

12 łyżek cukru pudru przesiewamy i mieszamy z sokiem z cytryny i gorącą wodą. 
Lukrem polewamy upieczone i wystudzone bułeczki drożdżowe. 

Uwagi: 

- Jak wiadomo bułeczki  drożdżowe, rogaliki czy też pączki na drugi dzień robią się troszkę twardsze. Proponuję wstawić  do mikrofalówki na niecałą minutkę a będą mięciutkie jak zaraz po upieczeniu.
- Zamiast kremu czekoladowego można dać inne nadzienie, typu dżem, powidła czy budyń. 
- Lukier można zastąpić cukrem pudrem polać miodem lub roztopioną czekoladą. 



Tutaj znajdziesz przepis na pyszne CYNAMONKI z lukrem cytrynowym.


bułeczki drożdżowe z czekoladą
bułeczki drożdżowe z czekoladą w przekroju

bułeczki drożdżowe z czekoladą
bułeczki drożdżowe z czekoladą i lukrem

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity.


Polecam również: 


Komentarze

Prześlij komentarz