TORT MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI

tort marchewkowo orzechowy z karmelem

Przepis na pyszny tort marchewkowy z orzechami włoskimi , kremem mascarpone, sosem karmelowym i migdałami. Tort jest mięciutki, puszysty i wyjątkowy w smaku.
Szczerze powiedziawszy to nie spodziewałam się tak rewelacyjnego smaku. Gorąco polecam.

Jak wykonać tort marchewkowy z orzechami pokazane jest w filmiku
Zapraszam do oglądania. 


Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.




TORT MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI 


SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • mąka uniwersalna (2 szkl.)
  • jajka (4szt.)
  • cukier (pół szkl.)
  • cukier brązowy (1 szkl)
  • proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki)
  • soda oczyszczona (1,5 łyżeczki)
  • sól (1 łyżeczka)
  • cynamon (2 łyżeczki)
  • gałka muszkatołowa (pół łyżeczki)
  • olej roślinny (1 i 1/4 szkl. )
  • marchew (350 g) starta na średnich  oczkach tarki.
  • orzechy włoskie ( 100 g) posiekane nożem 


Sos karmelowy:

  • cukier (1 szkl.)
  • woda (1/4szkl)
  • śmietanka kremówka 30% (pół szkl.)
  • masło (2 łyżki) o temp. pokojowej. 
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • sól (1 łyżeczka)


Krem:

  • mascarpone (500 g) 
  • śmietanka kremówka 30% (1 i 1/4 szkl.)
  • cukier puder (pół szkl. )
  • sos karmelowy (1/3szkl. = 80 g)
  • żelatyna sypka (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl.)


Dekoracja:

  • sos karmelowy (pozostały)
  • migdały (około 100 g) posiekane nożem. 
  • wiórki czekoladowe do ozdobienia brzegu torcika.


Potrzebne gadżety:



WYKONANIE:


1.) Ciasto.
Do dużej misy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.  Odstawiamy.
Do misy miksera przekładamy jajka, obydwa cukry i miksujemy do powstania jasnej masy. Wlewamy olej, stopniowo przesiane składniki, miksujemy do połączenia składników i wyłączamy mikser.
Dodajemy posiekane orzechy włoskie,  startą marchewkę i mieszamy szpatułką.
Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180°C ~ 45 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty.

2.) Sos karmelowy:

Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier, wlewamy wodę i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gdy karmel uzyska złoty kolor ściągamy z ognia i cienkim strumieniem wlewamy śmietankę kremówkę ( uwaga bo będzie bulgotać jakby miało wykipieć i może się zbrylować ). Wstawiamy z powrotem na palnik i gotujemy jeszcze 1 minutkę ciągle mieszając drewnianą łyżką do powstania gładkiej konsystencji. 
Ściągamy z ognia, dodajemy sól, masło i dobrze mieszamy.  Przelewamy do czystej miseczki szklanej i odstawiamy do wystudzenia. 

3.) Krem.

Żelatynę wsypujemy do gorącej wody (nie wrzącej, bo straci właściwości żelujące) , dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 
Mascarpone miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy cukier puder i 1/3 szkl. wystudzonego sosu karmelowego. Miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na chwilę. 
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką. 

4.) Składanie tortu i dekoracja.

Blat ciasta smarujemy 1/3 kremu, nakładamy 2 blat i rozprowadzamy na nim resztę kremu nakładając też na boki. Wyrównujemy, wygładzamy i na dół tortu przyklejamy drobno pokrojone migdały. Wierzch tortu polewamy ostudzonym karmelem. Na środek posypujemy resztą poszatkowanych migdałów, a brzegi tortu ozdabiamy wiórkami czekoladowymi.


Uwagi:
  • - Przepis jest na około 12-16 porcji
- 1 porcja (147 g) - Kalorie: 487 , Tłuszcz: 35,72 , Tłuszcz nasycony: 16 g ,Tłuszcz nienasycony: 0,2 g , Węglowodany: 36,6 g , Cukier: 21,66 g , Błonnik: 1,9 g , Białko: 7,09 g , Cholesterol: 191 mg , Sód 865 mg, potas 255 mg, witamina A 86%, witamina C 2%, wapń 9%, żelazo 9%, dzienne wartości procentowe są oparte na diecie 2000 kalorii

|TUTAJ znajdziesz przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.

tort z marchewką i orzechami

Ciasto inspirowane przepisem od Home Cooking Adventure.


Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - Grecki Świat Rity 
📷 Instagram - rita__creative
👫 Facebook : RITA creative
👫 Grupa na FB - KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Pinterest - RITA creative


Polecam również:

tort pień
tort pień
ciasto szpinakowe
ciasto szpinakowe
tort tiramisu
tort tiramisu

Komentarze

  1. ojj ja poprosze kawałek tak pysznego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy10/4/20

    Nie wyszedł mi karmel...póki co :-(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz