SERNIK CHIA Z TRUSKAWKAMI
Przepis na sernik chia z truskawkami i galaretką. Sernik jest zrobiony na spodzie ciasteczkowym, z masą mascarpone, nasionkami chia, udekorowany truskawkami i galaretką cytrynową. Lekkość i delikatność sernika zaskoczy niejednego łasucha 😉
Jak wykonać sernik chia z truskawkami pokazane jest w filmiku.
Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative i bądź na bieżąco z nowymi przepisami.
SERNIK CHIA Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
Spód:
- herbatniki (250 g)
- masło (120 g)
- mleczko kokosowe (1 puszka = 400 ml)
- nasiona chia (50 g)
- cukier puder (5 łyżek)
- śmietanka kremówka 30% ( 200 ml)
- mascarpone (500 g)
- ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki)
- żelatyna sypka (4 łyżeczki płaskie) + woda gorąca (100 ml.)
- truskawki (350 g)
- galaretka cytrynowa ( 100 g)
- woda gorąca (250 ml.)
- woda zimna (250 ml.)
Inne ciekawe akcesoria do pieczenia znajdziesz TUTAJ.
WYKONANIE:
1.) Spód.
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na piasek. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do uzyskania efektu mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawiamy do lodówki.
2.) Masa serowa chia.
Mleczko kokosowe przelewamy do miseczki, wsypujemy do niego nasiona chia, mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Żelatynę dobrze rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej, bo straci właściwości żelujące) i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, schłodzony puddnig chia, ekstrakt waniliowy i wystudzoną żelatynę. Miksujemy krótko na najwyższych obrotach miksera.
Masę przekładamy na spód herbatnikowy w tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
3.) Truskawki i galaretka.
Truskawki myjemy, obieramy i kroimy. Układamy na masie serowej lekko je dociskając i wstawiamy z powrotem do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody (nie wrzącej) , dobrze mieszamy i wlewamy 250 ml. zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną galaretkę przelewamy na truskawki.
Sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
* Uwagi:
- zamiast truskawek można użyć innych owoców.
- galaretkę cytrynową można zastąpić innym smakiem.
|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
takie serniczki są pyszne
OdpowiedzUsuń