CIASTO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI bez pieczenia
Przepis na przepyszne ciasto z borówkami amerykańskimi bez pieczenia.
Na spodzie czekoladowo herbatnikowym, z ukrytymi mini rogalikami 7 days wypełnionymi białą czekoladą, przełożonymi musem borówkowym, delikatnym kremem mascarpone oraz udekorowane malinami, borówkami i truskawkami.
Ciasto jest delikatne i aksamitne w smaku. Na zimno, idealnie się sprawdzi na gorące dni, a swym wyglądem i smakiem zachwyci niejednych łasuchów.
Istne szaleństwo. Gorąco polecam zrobić!
CIASTO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI BEZ PIECZENIA
Spód:
- herbatniki maślane (180 g)
- masło roztopione (50 g)
- krem czekoladowy typu nutella (4 łyżki)
- borówki amerykańskie (250 g)
- jeżyny (125 g)
- cukier (200 g)
- śmietanka kremówka 36% (500 ml.)
- żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl.)
- mini rogaliki ,,7 days'' z nadzieniem białej czekolady (1 op = 9 szt.) dostępne tutaj
Krem mascarpone:
- mascarpone (500 g)
- śmietanka kremówka 36% (200 ml.)
- cukier puder (3 łyżki)
Dodatkowo:
- borówki amerykańskie (125 g)
- truskawki (3 szt. duże)
- maliny (125 g)
Potrzebne gadżety:
- tortownica 26 cm.
- mikser
- szklanka = 250 ml.
- waga kuchenna
- miarka kuchenna
- malakser
- Inne ciekawe akcesoria kuchenne znajdziesz TUTAJ.
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak zrobić ciasto z borówkami amerykańskimi.
1.) Spód.
Herbatniki rozdrabniamy na piasek za pomocą malaksera lub wsadzamy do woreczka i rozbijamy wałkiem. Dodajemy roztopione masło i krem czekoladowy typu nutella. Mieszamy dokładnie i przekładamy na spód tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno).
Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
2.) Krem borówkowy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy.
Owoce przekładamy do rondelka, wsypujemy cukier i blendujemy na mus. Podgrzewamy ciągle mieszając na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, ściągamy z ognia i dodajemy jeszcze ciepłą żelatynę. Mieszamy energicznie i pozostawiamy mus do wystudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Gdy się ubije zmniejszamy obroty miksera do najniższych i stopniowo dodajemy wystudzony mus. Krótko miksujemy do połączenia składników.
Połowę kremu borówkowego przekładamy na spód z herbatników. Tortownicę wkładamy na 10 min do zamrażalnika. Po tym czasie, na krem borówkowy układamy rogaliki lekko je wciskając w masę, a następnie przykrywamy resztą kremu. Wstawiamy do zamrażalnika żeby dobrze stężał na 10 - 15 min.
3.) Krem mascarpone.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i miksujemy aż składniki się połączą. Krem mascarpone przekładamy na krem borówkowy, wyrównujemy, wygładzamy, lub robimy wzorek taki jak u mnie (patrz film). Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
4.) Dekoracja.
Górę ciasta dowolnie dekorujemy owocami.
|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia.
![]() |
ciasto z borówkami i mini rogalikami bez pieczenia |
![]() |
ciasto borówkowe bez pieczenia |
![]() |
ciasto z borówkami amerykańskimi |
![]() |
ciasto borówkowe z mini rogalikami |
![]() |
torcik borówkowy z mini rogalikami |
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pin: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
ślicznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu cudownie!
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda
OdpowiedzUsuń