CIASTO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI bez pieczenia

ciasto z borówkami amerykańskimi bez pieczenia

Przepis na przepyszne ciasto z borówkami amerykańskimi bez pieczenia
Na spodzie czekoladowo herbatnikowym, z ukrytymi mini rogalikami 7 days wypełnionymi białą czekoladą, przełożonymi musem borówkowym, delikatnym kremem mascarpone oraz udekorowane malinami, borówkami i truskawkami.
Ciasto jest delikatne i aksamitne w smaku. Na zimno, idealnie się sprawdzi na gorące dni, a swym wyglądem i smakiem zachwyci niejednych łasuchów. 
Istne szaleństwo. Gorąco polecam zrobić!




CIASTO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI:

Spód: 
  • herbatniki maślane (180 g)
  • masło roztopione (50 g)
  • krem czekoladowy typu nutella (4 łyżki)
Krem borówkowy:
  • borówki amerykańskie (250 g)
  • jeżyny (125 g)
  • cukier (200 g)
  • śmietanka kremówka 36% (500 ml.)
  • żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl.)
  • mini rogaliki ,,7 days'' z nadzieniem białej czekolady (1 op =  9 szt.) dostępne tutaj
Krem mascarpone:
  • mascarpone (500 g)
  • śmietanka kremówka 36% (200 ml.)
  • cukier puder (3 łyżki)
Dodatkowo:
  • borówki amerykańskie (125 g)
  • truskawki (3 szt. duże)
  • maliny (125 g)
Potrzebne gadżety:
ciasto z borówkami na zimno

WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak zrobić ciasto z borówkami amerykańskimi.

 

1.) Spód.
Herbatniki rozdrabniamy na piasek za pomocą malaksera lub wsadzamy do woreczka i rozbijamy wałkiem. Dodajemy roztopione masło i krem czekoladowy typu nutella. Mieszamy dokładnie i przekładamy na spód tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno). 
Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.

2.) Krem borówkowy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy.
Owoce przekładamy do rondelka, wsypujemy cukier i blendujemy na mus. Podgrzewamy ciągle mieszając na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, ściągamy z ognia i dodajemy jeszcze ciepłą żelatynę. Mieszamy energicznie i pozostawiamy mus do wystudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Gdy się ubije zmniejszamy obroty miksera do najniższych i stopniowo dodajemy wystudzony mus. Krótko miksujemy do połączenia składników.
Połowę kremu borówkowego przekładamy na spód z herbatników. Tortownicę wkładamy na 10 min do zamrażalnika. Po tym czasie, na krem borówkowy układamy rogaliki lekko je wciskając w masę, a następnie przykrywamy resztą kremu. Wstawiamy do zamrażalnika żeby dobrze stężał na 10 - 15 min.

3.) Krem mascarpone.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i miksujemy aż składniki się połączą. Krem mascarpone przekładamy na krem borówkowy, wyrównujemy, wygładzamy, lub robimy wzorek taki jak u mnie (patrz film). Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

4.) Dekoracja.
Górę ciasta dowolnie dekorujemy owocami.

|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia.

ciasto7 days
ciasto z borówkami i mini rogalikami bez pieczenia

ciasto borówkowe z mini rogalikami 7 days
ciasto borówkowe bez pieczenia

ciasto 7 days z borówkami
ciasto z borówkami amerykańskimi

ciasto 7 days z musem borówkowym
ciasto borówkowe z mini rogalikami

ciasto z borówkami 7 says
torcik borówkowy z mini rogalikami

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog  


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pin: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!




Komentarze

Prześlij komentarz