CIASTO DYNIOWE Z CZEKOLADĄ

ciasto z dynią i czekoladą

Przepis na proste ciasto dyniowe z czekoladą. Z dodatkiem puree z dyni, kawałkami czekolady i ganache czekoladowym. Ciasto jest pyszne, mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i o wyrazistym smaku czekoladowym. Szybko się robi i nie potrzeba miksera do jego przygotowania.


Jak wykonać takie ciasto dyniowe z czekoladą pokazane jest w filmikuZapraszam do oglądania.

    

Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi ciekawymi przepisami.




CIASTO DYNIOWE Z CZEKOLADĄ


SKŁADNIKI:
(na keksówkę 10x30 cm.)

Puree z dyni:
  • dynia (1,5 kg.)  lub gotowe puree dyniowe z puszki ( 400 g)

Ciasto:
  • mąka pszenna (150 g)
  • mąka owsiana (100 g)
  • jajka (2 szt.)
  • cukier (150 g)
  • sól (1 łyżeczka)
  • soda (1 łyżeczka)
  • cynamon (2 łyżeczki)
  • goździki zmielone (1/4 łyżeczki)
  • gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki)
  • olej rzepakowy (120 ml.)
  • sok z 1 pomarańczy
  • czekolada gorzka lub deserowa drobno posiekana (200 g)
Ganache czekoladowy:
  • gorzka czekolada (50 g)
  • śmietanka kremówka 30% (50 ml.)

Potrzebne gadżety:

Inne ciekawe akcesoria kuchenne  znajdziesz TUTAJ.




WYKONANIE:

1.) Puree z dyni.
Dynię wydrążamy, kroimy na 8 części  i wraz ze skórką wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 200° 30 - 40 min.
Upieczoną dynię sprawdzamy widelcem czy jest miękka. 
Pozostawiamy do wystudzenia około 15 min, a następnie jeszcze ciepłą obieramy ze skórki. Blendujemy dynię na puree i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
* gdyby dynia miała wodnisty miąższ wtedy odciskamy sok przez ściereczkę.

2.) Ciasto:
W jednej misce mieszamy suche składniki. Czyli: obie mąki, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, sodę, sól i odstawiamy.
W drugiej misce mieszamy trzepaczką jajka z cukrem, dodajemy puree z dyni, sok pomarańczowy i olej. ( składniki nie muszą być bardzo dobrze wymieszane, wystarczy lekkie ich połączenie).
Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie łączymy za pomocą trzepaczki.
Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy krótko szpatułką.
Przelewamy ciasto do keksówki nasmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180°C przez 25 min. Po tym czasie przykrywamy luźno folią aluminiową żeby ciasto nie zbrązowiało za bardzo. Pieczemy dalej przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. 
Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

3.) Ganache czekoladowy:
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę ze śmietanką kremówką. Dobrze mieszamy, pozostawiamy do wystudzenia, a następnie polewamy ciasto.


TUTAJ znajdziesz więcej pysznych przepisów na wypieki bez miksera. 


Wypróbowałaś (eś) któryś z moich przepisów i chcesz się pochwalić zdjęciami? Lub chcesz się pochwalić swoimi wypiekami?  To zapraszam na gruę KREATYWNE WYPIEKI.
Tam można wklejać fotki i różne przepisy. 
Zapraszam do grupy oraz na mojego fan page RITA creative .

ciasto dyniowo czekoladowe

ciasto dyniowo czekoladowe

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!



Komentarze

  1. Anonimowy5/12/22

    Czy można zamienić mąkę owsianą na orkiszową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można. Mąka orkiszowa typ 700, 650 lub 550 - mąka orkiszowa biała.
      Można nią z powodzeniem zastąpić najzwyklejszą mąkę pszenną - jasną mąkę obecną w większości przepisów - i to bez żadnych modyfikacji.

      Usuń

Prześlij komentarz