Przepis na proste ciasto dyniowe z czekoladą. Z dodatkiem puree z dyni, kawałkami czekolady i ganache czekoladowym. Ciasto jest pyszne, mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i o wyrazistym smaku czekoladowym. Szybko się je robi i nie potrzeba miksera do jego przygotowania.
Jak wykonać takie ciasto dyniowe z czekoladą pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi ciekawymi przepisami.
CIASTO DYNIOWE Z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
Puree z dyni:
- dynia (1,5 kg.) lub gotowe puree dyniowe z puszki ( 400 g)
Ciasto:
- mąka pszenna (150 g)
- mąka owsiana (100 g)
- jajka (2 szt.)
- cukier (150 g)
- sól (1 łyżeczka)
- soda (1 łyżeczka)
- cynamon (2 łyżeczki)
- goździki zmielone (1/4 łyżeczki)
- gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki)
- olej rzepakowy (120 ml.)
- sok z 1 pomarańczy
- czekolada gorzka lub deserowa drobno posiekana (200 g)
Ganache czekoladowy:
- gorzka czekolada (50 g)
- śmietanka kremówka 30% (50 ml.)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1.) Puree z dyni.
Dynię wydrążamy, kroimy na 8 części i wraz ze skórką wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 200° 30 - 40 min.
Upieczoną dynię sprawdzamy widelcem czy jest miękka.
Pozostawiamy do wystudzenia około 15 min, a następnie jeszcze ciepłą obieramy ze skórki. Blendujemy dynię na puree i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
* gdyby dynia miała wodnisty miąższ wtedy odciskamy sok przez ściereczkę.
2.) Ciasto:
W jednej misce mieszamy suche składniki. Czyli: obie mąki, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, sodę, sól i odstawiamy.
W drugiej misce mieszamy trzepaczką jajka z cukrem, dodajemy puree z dyni, sok pomarańczowy i olej. ( składniki nie muszą być bardzo dobrze wymieszane, wystarczy lekkie ich połączenie).
Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie łączymy za pomocą trzepaczki.
Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy krótko szpatułką.
Przelewamy ciasto do keksówki nasmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180°C przez 25 min. Po tym czasie przykrywamy luźno folią aluminiową żeby ciasto nie zbrązowiało za bardzo. Pieczemy dalej przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
3.) Ganache czekoladowy:
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę ze śmietanką kremówką. Dobrze mieszamy, pozostawiamy do wystudzenia, a następnie polewamy ciasto.
Wypróbowałaś (eś) któryś z moich przepisów i chcesz się pochwalić zdjęciami? Lub chcesz się pochwalić swoimi wypiekami? To zapraszam na gruę KREATYWNE WYPIEKI.
Tam można wklejać fotki i różne przepisy.
Zapraszam do grupy KREATYWNE WYPIEKI oraz na mojego fan page RITA creative .![]() |
Jeśli zrobisz ten przepis na ciasto dyniowe z czekoladą, udostępnij mi zdjęcia na Instagramie, Faceboku lub na Pintereście. Oznacz tagiem #ritacreative. Z miłą chęcią zobaczę Twoje kreacje. |
![]() |
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Móje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza