Tort czekoladowy z kremem pomarańczowym.

tort czekoladowo pomarańczowy
Przepis na tort czekoladowy z kremem pomarańczowym ,,orange curd". Udekorowany dripem czekoladowym i rozetkami z bitej śmietany z mascarpone. 
Tort jest wilgotny, mięciutki, delikatny, a w smaku obłędnie pyszny. Polecam.


Jak zrobić taki tort czekoladowy z kremem pomarańczowym pokazane jest w filmiku


Subskrybuj kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis.



Tort czekoladowy z kremem pomarańczowym


SKŁADNIKI:

Blaty tortu:

Krem pomarańczowy:
  • śmietanka kremówka 36% (400 ml.)
  • mascarpone (250 g)
  • orange curd (300 g) (patrz przepis)

Ganache czekoladowe:
  • czekolada deserowa (100 g)
  • śmietanka kremówka 30% (80 ml.)

Krem do dekoracji:
  • śmietanka kremówka 36% (250 ml.)
  • mascarpone (250 g)
  • cukier puder (3 łyżki )
  • wanilia w proszku (3g) lub cukier waniliowy (5g)

Potrzebne gadżety: 

WYKONANIE:

1.) Ciasto czekoladowe.
Robimy 2 ciasta czekoladowe według tego przepisu.
Z dwóch  ciast  czekoladowych ścinamy wypukłą górę. Każde ciasto przekrawamy na 2 blaty.

2.) Krem pomarańczowy.
Do misy miksera wlewamy kremówkę, od  razu dodajemy serek mascarpone  i miksujemy. Gdy masa zrobi się gęsta dodajemy orange curd (patrz przepis). Krótko miksujemy do połączenia składników.

3.) Składanie tortu.
Środek podstawki do tortów smarujemy kremem pomarańczowym i kładziemy pierwszy blat ciasta. Wykładamy warstwę kremu pomarańczowego, wyrównujemy i kładziemy drugi blat ciasta czekoladowego. Czynność tą powtarzamy, aż położymy ostatni blat ciasta.
Cały tort smarujemy pierwszą, cienką warstwą kremu i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Po tym czasie tynkujemy tort drugą warstwą kremu.
Wygładzamy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.

4.) Drip czekoladowy.
Czekoladę siekamy nożem, przekładamy ją do miseczki i zalewamy gorącą kremówką. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Odstawiamy do lekkiego wystudzenia i polewamy brzegi dobrze schłodzonego tortu.
Wstawiamy do lodówki.

5.) Krem do dekoracji.
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną kremówkę. Od razu dodajemy dobrze schłodzony serek mascarpone, cukier puder i proszek waniliowy. Miksujemy do uzyskania gęstego i stabilnego kremu. 
Krem dzielimy do dwóch miseczek i barwimy barwnikami w żelu. Kremy przekładamy do rękawów cukierniczych z tylkami i dekorujemy tort według własnego gustu.  

 
Uwagi:
- Blaty tortu są mocno wilgotne, więc nie trzeba ich niczym nasączać.
- Krem pomarańczowy, między blatami czekoladowymi, najlepiej nakładać za pomocą rękawa cukierniczego. Wtedy jest pewność, że na wszystkich poziomach tortu będzie po równo kremu.
- Tort najlepiej składać w rancie, wtedy jest pewność, że będzie równy. 
- Dekoracja według własnego uznania.


|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na TORTY

Jeśli zrobisz ten lub inny mój przepis, z chęcią zobaczę zdjęcia Twoich kreacji na InstagramieFacebooku lub Pinterest. Oznacz tagiem #ritacreative a z miłą chęcią udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie.

tort z kremem orange curd

tort z orange curd - rita creative

tort z orange curd

tort z orange curd

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 
  

ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Móje inspiracje na Pinterest - RITA creative

Komentarze