WIOSENNE CIASTO SZPINAKOWE Z GALARETKĄ
Przepis na wiosenne ciasto szpinakowe z galaretką. Na cieście szpinakowym, z bitą śmietaną i galaretkami. Udekorowane słodkim kakao i kolorowymi drażami.
Wiosna tuż, tuż. Tak więc nie pozostaje mi nic innego, jak tylko przywitać ją takim kolorowym ciastem szpinakowym.
Jak wykonać wiosenne ciasto szpinakowe z galaretką pokazane jest w filmiku.
Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis.
WIOSENNE CIASTO SZPINAKOWE Z GALARETKĄ
SKŁADNIKI:
Foremka 23 x 33 cm.
Ciasto:
- jajka (3 duże)
- cukier (1 szkl.)
- mąka krupczatka (2 szkl.) *lub zwykła mąka pszenna
- proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
- olej roślinny (3/4 szkl.)
- szpinak świeży bez łodyżek (150 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby)
Krem galaretkowy:
- śmietanka kremówka 35% (750 g)
- galaretka cytrynowa (1 op. = 77 g)
- gorąca woda (100 ml.)
- cukier puder (4 łyżki kopiaste)
- cukier waniliowy (1 op.)
- aromat cytrynowy (0,5 lub 1 łyżeczki)
Dodatkowo:
- 4 galaretki w różnych kolorach ( z czego każe opakowanie = 75 g.)
- woda gorąca (4 x 300 ml. = 1200 ml.)
- kakao do posypania ciasta
- kolorowe draże do dekoracji (u mnie są kolorowe gumy w kształcie owoców dostępne tutaj)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1.) Ciasto.
Szpinak z niewielką ilością oleju rozdrabniamy na papkę.
Jajka miksujemy z cukrem na puszysto, dolewamy olej, przesianą mąką, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia składników.
Dodajemy zblendowany szpinak i krótko miksujemy.
Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy w funkcji góra - dół w 180℃ / 40 min.
Upieczone ciasto studzimy i odkrawamy z niego przyrumienioną górę.
2.) Galaretki.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (na każdą przypada 300 ml. wody). Studzimy i chłodzimy.
Galaretki kroimy na małe kawałki.
3.) Krem galaretkowy.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy.
Kremówkę miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wlewamy aromat cytrynowy i ostudzoną galaretkę. Z otrzymanej bitej śmietany odkładamy do miseczki 8 - 10 łyżek.
Do większej ilości bitej śmietany dodajemy pokrojone galaretki. Energicznie mieszamy, bo krem szybko tężeje.
Ciasto w foremce smarujemy cienką warstwą bitej śmietany. Następnie wykładamy krem z galaretkami i wyrównujemy powierzchnię.
Posypujemy kakao lub pokruszoną wcześniej odkrojoną górą ciasta.
Dekorujemy kolorowymi drażami.
TUTAJ znajdziesz więcej ciekawych przepisów na CIASTA ZIELONE.
Jeśli zrobisz ten przepis wiosenne ciasto szpinakowe z galaretką, udostępnij mi zdjęcia na Instagramie, Faceboku, lub Pintereście. Oznacz tagiem #ritacreative, a wyróżnię Cię w mojej relacji na Instagramie.
Obserwuj RITA creative na INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony.
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube: RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube: RITA vlog
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌Pinterest - RITA creative
WIOSNA!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast śmietany 35mozna dodać 36
OdpowiedzUsuńTak oczywiście 🙂
UsuńMoże być szpinak mrożony?
OdpowiedzUsuńMoże być lecz trzeba pamiętać, że taki intensywny kolor nie wyjdzie.
Usuń