WIOSENNE CIASTO SZPINAKOWE Z GALARETKĄ

 Ciasto szpinakowe mozaika.

Przepis na wiosenne ciasto szpinakowe z galaretką. Na cieście szpinakowym, z bitą śmietaną i galaretkami. Udekorowane słodkim kakao i kolorowymi drażami. 
Wiosna tuż, tuż. Tak więc nie pozostaje mi nic innego, jak tylko przywitać ją takim kolorowym ciastem szpinakowym.

Jak wykonać wiosenne ciasto szpinakowe z galaretką pokazane jest w filmiku
Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis.



WIOSENNE CIASTO SZPINAKOWE Z GALARETKĄ


SKŁADNIKI:
Foremka 23 x 33 cm.

Ciasto:
  • jajka (3 duże)
  • cukier (1 szkl.)
  • mąka krupczatka (2 szkl.) *lub zwykła mąka pszenna
  • proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
  • olej roślinny (3/4 szkl.)
  • szpinak świeży bez łodyżek (150 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby)
Krem galaretkowy:
  • śmietanka kremówka 35% (750 g)
  • galaretka cytrynowa (1 op. = 77 g)
  • gorąca woda (100 ml.)
  • cukier puder (4 łyżki kopiaste)
  • cukier waniliowy (1 op.)
  • aromat cytrynowy (0,5 lub 1 łyżeczki)

Dodatkowo:
  • 4 galaretki w różnych kolorach ( z czego każe opakowanie = 75 g.) 
  • woda gorąca (4 x 300 ml. = 1200 ml.)
  • kakao do posypania ciasta
  • kolorowe draże do dekoracji (u mnie są kolorowe gumy w kształcie owoców dostępne tutaj)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:

1.) Ciasto.
Szpinak z niewielką ilością oleju rozdrabniamy na papkę.
Jajka miksujemy z cukrem na puszysto, dolewamy olej, przesianą mąką, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. 
Dodajemy zblendowany szpinak i krótko miksujemy. 
Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy w funkcji góra - dół w 180℃ / 40 min.
Upieczone ciasto studzimy i odkrawamy z niego  przyrumienioną górę. 

2.) Galaretki.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (na każdą przypada 300 ml. wody). Studzimy i chłodzimy.
Galaretki kroimy na małe kawałki. 

3.) Krem galaretkowy.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy.
Kremówkę miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wlewamy aromat cytrynowy i ostudzoną galaretkę. Z otrzymanej bitej śmietany odkładamy do miseczki 8 - 10 łyżek.
Do większej ilości bitej śmietany dodajemy pokrojone galaretki. Energicznie mieszamy, bo krem szybko tężeje.
Ciasto w foremce smarujemy cienką warstwą bitej śmietany. Następnie wykładamy krem z galaretkami i wyrównujemy powierzchnię.
Posypujemy kakao lub pokruszoną wcześniej odkrojoną górą ciasta.

TUTAJ znajdziesz więcej ciekawych przepisów na CIASTA ZIELONE.


Ciasto ze szpinakiem i galaretką

Jeśli zrobisz ten przepis wiosenne ciasto szpinakowe z galaretką, udostępnij mi zdjęcia na InstagramieFaceboku,  lub Pintereście. Oznacz tagiem #ritacreative, a wyróżnię Cię w mojej relacji na Instagramie.

zielone ciasto z galaretką

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. 
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube: RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube: RITA vlog
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
📌Pinterest - RITA creative





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty