TORT KIWI

Torcik z kiwi

Przepis na przepyszny tort kiwi. Bazą tortu jest mocno czekoladowe ciasto, przełożone kremem piankowym z dżemem z kiwi. Dekoracją jest bita śmietana i świeże owoce kiwi. Smak tortu przełamuje się słodko kwaskowatymi akcentami. Idealny na każde okazje. Polecam.
Inspirację na zrobienie tego torcika zaczerpnęłam buszując po internetach w poszukiwaniu jakiegoś ciasta z owocami kiwi. I tak natknęłam się na przepis od: Domowej Cukierenki. Troszkę przepis zmodyfikowałam, bo zrobiłam torcik na moich sprawdzonych blatach czekoladowych i lekko zmieniłam też proporcje innych składników. Suma, sumarum, efekt jest wspaniały, a torcik wyśmienity.


Jak zrobić taki tort kiwi pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.




TORT KIWI

SKŁADNIKI:
składniki na tortownicę 20 - 22 cm.
 
CIASTO CZEKOLADOWE:
  • cukier (330 g = 1,5 szklanki)
  • mąka pszenna (230g = 1 i 1/4 szkl.)
  • kakao (30g = 3 łyżki kopiaste)
  • proszek do pieczenia (15g = 3,5 łyżeczki)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • masło (125g = 0,5 szklanki)
  • jajka (2 szt. rozmiaru L)
  • woda (250 ml. = 1 szklanka)
KREM:
  • dżem z kiwi (300 g = 10 łyżek) Tutaj możesz zobaczyć jak samemu zrobić dżem z kiwi.
  • śmietanka kremówka 35% (350 ml. = 1 i 1/4 szkl.)
  • 2 galaretki agrestowe (142 g proszku)
  • woda gorąca (300 ml.= 1 i połowa z 1/4 szkl.)
DEKORACJA:
  • śmietanka kremówka 35% (250 ml. = 1 szklanka)
  • cukier puder (2 łyżki)

DODATKOWO:
świeże kiwi (3 - 4 szt.)


WYKONANIE:

1.) Ciasto czekoladowe.
Jak wykonać ciasto czekoladowe jako bazę do tortów i ciast opisałam TUTAJ
Z upieczonego i wystudzonego ciasta czekoladowego odcinamy wypukłą górę i  przekrawamy ciasto na dwa blaty.

Ciasto czekoladowe jako baza do tortu i ciast
Zobacz wykorzystanie tego ciasta czekoladowego w moim innym przepisie na TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM.

2.) Krem.
W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki agrestowe. Odstawiamy do wystudzenia.
5-6 łyżek wystudzonej galaretki dodajemy do dżemu z kiwi, mieszamy i odstawiamy na chwilę. 
Kremówkę ubijamy i wlewamy wystudzone galaretki. Krótko miksujemy do połączenia się składników.

3.) Składanie tortu.
Na dolny blat ciasta wykładamy połowę kremu, wstawiamy do zamrażalnika na dosłownie 5 minutek, żeby krem szybko stężał.
Na krem wykładamy dżem i znów wstawiamy do zamrażalnika na 5 minutek. Następnie wykładamy resztę kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta czekoladowego.
Wstawiamy do lodówki na minimum 4 h.

4.) Dekoracja.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Wyciągamy tort z rantu. Cienką warstwą bitej śmietany smarujemy górę tortu.
Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką nr: 1M i dekorujemy górę tortu robiąc fale oraz dół tortu robiąc rozetki.
Na środek tortu wykładamy kiwi pokrojone w plastry.

|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

Tort z kiwi

Tort z owocami kiwi

Tort czekoladowy z kiwi

torcik z kiwi

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Móje inspiracje na Pinterest - RITA creative



Komentarze

  1. WOW! I to jest piękny tort, prawdziwe dzieło sztuki:) Do tego jeszcze z kiwi:D Jeśli smakuje tak dobrze, jak wygląda, to z pewnością jest pyszny! Przymierzam się do zrobienia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 😊 Dziękuję 😙
      Zaręczam, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂
      Udanych wypieków życzę 😘

      Usuń
  2. Witam, co zrobiła Pani, aby całość nie była gorzka? Ja robiłam kiedyś roladę z Kiwi, ale niestety dopiero na błędach nauczyłam się, że połączenie Kiwi i produktów mlecznych sprawi, że enzymy z Kiwi zepsuje całość. Moje ciasto było gorzkie. Jak rozwiązała Pani ten problem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort jest przełożony dżemem z kiwi, a nie świeżymi owocami. Dżem też sama zrobiłam. A jak wiadomo gotujące się kiwi traci te enzymy. Świeże kiwi w tym torciku jest tylko na górze jako dekoracja i nie wpływa na zmianę smaku. Torcik jest przepyszny.

      Usuń
  3. Czy do śmietany można dodać mascarpone? Czy nie stężeje tak jak trzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale po co? Zmieni to całkowicie smak i krem będzie za ,,ciężki''
      Mój krem jest piankowy jak ptasie mleczko i jest lekki. W połączeniu z ,,ciężkimi'' blatami ciasta łączy się idealnie.
      Ale spróbować można, czemu nie.

      Usuń
  4. Anonimowy31/7/22

    Polecam zrobić zwykły ciemny biszkopt, smakuje o niebo lepiej. Ale i tak, szacun - wygląda super!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty