SERNIK Z TRUSKAWKAMI na zimno.
Przepis na przepyszny sernik z truskawkami i galaretką. Idealny na dzień Matki lub dzień Zakochanych. Sernik jest na ciasteczkowym spodzie, przełożony masą serową o strukturze mięciutkiej pianki i galaretką z truskawkami. O delikatnym truskawkowo jogurtowym smaku. Polecam.
SERNIK Z TRUSKAWKAMI na zimno.
SKŁADNIKI:
*foremka w kształcie serca o wymiarach mniej więcej 26cm. x 26cm. wysokość 7cm.
Spód:
- ciasteczka maślane (200 g)
- masło (120 g)
- kakaowe chrupki ryżowe (50 g) *można pominąć, ale wtedy trzeba dać o 50 g więcej ciasteczek
Masa sernikowa:
- twaróg sernikowy lub półtłusty ( 2 x 450 g )
- woda gorąca ( 2 x 200 ml.)
- galaretka truskawkowa sypka ( 2 x 30 g)
- śmietanka kremówka 36% ( 2 x 120 ml.)
Galaretka z truskawkami:
- woda gorąca ( 2 x 500 ml.)
- galaretka truskawkowa ( 2 x 100 g)
- truskawki ( około 250 g i około 300 g)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
Krok 1. Spód.
Ciasteczka rozdrabniamy na piasek. Dodajemy chrupki ryżowe (można pominąć, ale wtedy trzeba dać o 50 g więcej ciasteczek), dodajemy roztopione masło. Mieszamy. Wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki.
Krok 2. Masa sernikowa.
30 g galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 200 ml. gorącej wody. Zostawiamy do wystudzenia.
450 g twarogu, 120 ml. kremówki i ostudzoną galaretkę miksujemy na gładką masę. Przelewamy do foremki na spód ciasteczkowy. Wstawiamy do lodówki.
Krok 3. Galaretka z truskawkami.
100 g galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 500 ml. gorącej wody. Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Na masę serową wykładamy około 250 g truskawek pokrojonych w plastry. Zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.
Krok 4. Masa sernikowa.
Powtarzamy krok 2.
Masę serową przelewamy na stężałą galaretkę. Wstawiamy do lodówki.
Krok 5. Wykończenie czyli galaretka z truskawkami.
100 g galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 500 ml. gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Na masie serowej układamy truskawki pokrojone w plastry, zalewamy ostudzoną i lekko tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Uwagi:
- chrupki ryżowe można pominąć, ale wtedy trzeba dać o 50 g więcej ciasteczek.
- sernik można zrobić bez spodu i z galaretką bez cukru i wtedy będzie idealny dla osób na diecie keto.
- ciasto ma delikatną piankową strukturę.
- przechowywać w lodówce.
Makro całego ciasta:
Masa: 2.370 kg
Kcal: 5128
Białka: 194,72
Tłuszcze: 287,05
Węglowodany: 447,18
Makro jednego kawałka: (dzieląc ciasto na 15 porcji.)
Masa: 158 g
Kcal: 341
Białka: 12,98
Tłuszcze: 19,13
Węglowodany: 29,812
Makro obliczyłam według tego kalkulatora kalorii.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
![]() |
Kakaowe chrupki ryżowe, które użyłam do ciasta. |
Komentarze
Prześlij komentarz