SERNIK Z TRUSKAWKAMI na zimno.

Sernik z truskawkami i galaretką na Dzień Matki.

Przepis na przepyszny sernik z truskawkami i galaretką. Idealny na dzień Matki lub dzień Zakochanych. Sernik jest na ciasteczkowym spodzie, przełożony masą serową o strukturze mięciutkiej pianki i  galaretką z truskawkami. O delikatnym truskawkowo jogurtowym smaku. Polecam.



Jak zrobić taki sernik z truskawkami na zimno pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. 


Subskrybuj kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi filmami.


SERNIK Z TRUSKAWKAMI na zimno.


SKŁADNIKI:
*foremka w kształcie serca o wymiarach mniej więcej 26cm. x 26cm. wysokość 7cm.

Spód:
  • ciasteczka maślane (200 g)
  • masło (120 g)
  • kakaowe chrupki ryżowe (50 g)  *można pominąć, ale wtedy trzeba dać o 50 g więcej ciasteczek
 
Masa sernikowa:
  • twaróg sernikowy lub półtłusty ( 2 x 450 g )
  • woda gorąca ( 2 x 200 ml.)
  • galaretka truskawkowa sypka ( 2 x 30 g)
  • śmietanka kremówka 36% ( 2 x 120 ml.)

Galaretka z truskawkami:
  • woda gorąca ( 2 x 500 ml.)
  • galaretka truskawkowa ( 2 x 100 g)
  • truskawki ( około 250 g i około 300 g)

Potrzebne gadżety:

Ciekawe akcesoria kuchenne  znajdziesz TUTAJ.




WYKONANIE:

Krok 1. Spód.
Ciasteczka rozdrabniamy na piasek. Dodajemy chrupki ryżowe (można pominąć, ale wtedy trzeba dać o 50 g więcej ciasteczek), dodajemy roztopione masło. Mieszamy. Wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki.

Krok 2. Masa sernikowa.
30 g galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 200 ml. gorącej wody. Zostawiamy do wystudzenia.
450 g twarogu, 120 ml. kremówki i ostudzoną galaretkę miksujemy na gładką masę. Przelewamy do foremki na spód ciasteczkowy. Wstawiamy do lodówki.

Krok 3. Galaretka z truskawkami.
100 g galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 500 ml. gorącej wody. Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Na masę serową wykładamy około 250 g truskawek pokrojonych w plastry. Zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.

Krok 4. Masa sernikowa.
Powtarzamy krok 2.
Masę serową przelewamy na stężałą galaretkę. Wstawiamy do lodówki.

Krok 5. Wykończenie czyli galaretka z truskawkami.
100 g galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 500 ml. gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Na masie serowej układamy truskawki pokrojone w plastry, zalewamy ostudzoną i lekko tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.


Uwagi:
- chrupki ryżowe można pominąć, ale wtedy trzeba dać o 50 g więcej ciasteczek.
- sernik można zrobić bez spodu i z galaretką bez cukru i wtedy będzie idealny dla osób na diecie keto.
- ciasto ma delikatną piankową strukturę.
- przechowywać w lodówce.


Makro całego ciasta:
Masa: 2.370 kg
Kcal: 5128
Białka: 194,72
Tłuszcze: 287,05
Węglowodany: 447,18

Makro jednego kawałka: (dzieląc ciasto na 15 porcji.)
Masa: 158 g
Kcal: 341
Białka: 12,98
Tłuszcze: 19,13
Węglowodany: 29,812

Makro obliczyłam według tego kalkulatora kalorii.

|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia.


Sernik z galaretką i truskawkami.

Sernik serce bez pieczenia.

Sernik z owocami.

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog 



ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative


Kakaowe chrupki ryżowe.
Kakaowe chrupki ryżowe, które użyłam do ciasta.




Komentarze