GALARETKOWIEC Z MIECHUNKĄ PERUWIAŃSKĄ I NASIONAMI CHIA.
Przepis na egzotyczny galaretkowiec z miechunką peruwiańską, nasionami cha i mango.
Ciasto jest bez pieczenia i bez użycia miksera. Orzeźwiająco kwaskowato słodki smak tego ciasta świetnie się sprawdzi w gorące dni.
Jak zrobić taki galaretkowiec z miechunką peruwiańską, nasionami cha i mango pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
GALARETKOWIEC Z MIECHUNKĄ PERUWIAŃSKĄ I NASIONAMI CHIA
SKŁADNIKI:
Masa z chia:
- mleko kokosowe (500ml)
- nasiona chia (50 g)
- żelatyna (4 płaskie łyżeczki)
- cukier lub inne słodzidło typu ksilitol, erytrytol, stewia lub miód (1-2 łyzki)
- wiórki kokosowe (2 łyżki)
Galaretki z owocami:
- 2 x 400 ml. gorącej wody
- 2 x 100 g galaretki pomarańczowej dowolnego smaku (lub galaretki bez cukru ze stewią)
- mango (600 g)
- miechunka peruwiańska ( 100 g)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
Krok 1. Masa chia.
Mleko kokosowe podgrzewamy z żelatyną. Gdy żelatyna się rozpuści wyłączamy grzanie kuchenki i wsypujemy cukier, wiórki kokosowe i nasiona chia. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Połowę ostudzonej masy (około 13 łyżek ) przekładamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Resztę masy pozostawiamy na boku w rondelku.
Krok 2: Galaretki z owocami.
W 400 ml gorącej wody rozpuszczamy 100 g galaretki pomarańczowej. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
I znów, w 400 ml gorącej wody rozpuszczamy 100 g galaretki pomarańczowej. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Owoce kroimy na drobne kawałki.
Krok 3: Warstwy.
Na stężałą masę w tortownicy układamy mango (ale nie wszystkie, zostawiamy troszkę na górną warstwę). Zalewamy ostudzoną i tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
(Żeby przyśpieszyć proces tężenia masy, lub galaretki, można wstawić do zamrażalnika na 5 - 10 minut, ale nie dłużej. Trzeba pilnować)
Na galaretkę wykładamy resztę masy chia (gdyby masa w rondelku nam zgęstniała, można ją lekko podgrzać i dodać do niej 1 łyżkę wody)
Układamy mango i miechunkę peruwiańską, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
Gotowe ciasto dekorujemy owocami.
Makro całego ciasta:
Masa: 1,360 kg
Kcal: 2,725
Białka: 76,39
Tłuszcze: 135,58
Węglowodany: 316,31
Makro jednego kawałka: (dzieląc ciasto na 8 porcji.)
Masa: 170 g
Kcal: 340
Białka: 9,54
Tłuszcze: 16,94
Węglowodany: 39,53
Makro obliczyłam według tego kalkulatora kalorii.
Jeśli zrobisz ten galaretkowiec z miechunką peruwiańską, nasionami cha i mango, lub jakiś inny mój przepis, udostępnij zdjęcia na Instagramie, Faceboku, lub Pintereście.
Oznacz tagiem #ritacreative.
Bardzo chciałabym zobaczyć Twoje kreacje! I z miłą chęcią udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog
Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy. Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Świetne ciasto
OdpowiedzUsuń