Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne wypieki i przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

6.6.21

GALARETKOWIEC Z MIECHUNKĄ PERUWIAŃSKĄ I NASIONAMI CHIA.

Miechunka peruwiańska - ciasto

Przepis na egzotyczny galaretkowiec z miechunką peruwiańską, nasionami cha i mango.
Ciasto jest bez pieczenia i bez użycia miksera. Orzeźwiająco kwaskowato słodki smak tego ciasta świetnie się sprawdzi w gorące dni.


Jak zrobić taki galaretkowiec z miechunką peruwiańską, nasionami cha i mango pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi filmami.




GALARETKOWIEC Z MIECHUNKĄ PERUWIAŃSKĄ I NASIONAMI CHIA

SKŁADNIKI:

Masa z chia:
  • mleko kokosowe (500ml)
  • nasiona chia (50 g)
  • żelatyna (4 płaskie łyżeczki)
  • cukier lub inne słodzidło typu ksilitol, erytrytol, stewia lub miód (1-2 łyzki)
  • wiórki kokosowe (2 łyżki)

Galaretki z owocami:
  • 2 x 400 ml. gorącej wody
  • 2 x 100 g galaretki pomarańczowej dowolnego smaku (lub galaretki bez cukru ze stewią)
  • mango (600 g)
  • miechunka peruwiańska ( 100 g)

Potrzebne gadżety:
 


WYKONANIE:

Krok 1.  Masa chia.
Mleko kokosowe podgrzewamy z żelatyną. Gdy żelatyna się rozpuści wyłączamy grzanie kuchenki i wsypujemy cukier, wiórki kokosowe i nasiona chia. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Połowę ostudzonej masy (około 13 łyżek ) przekładamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Resztę masy pozostawiamy na boku w rondelku.

Krok 2: Galaretki z owocami.
W 400 ml gorącej wody rozpuszczamy 100 g galaretki pomarańczowej. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
I znów, w 400 ml gorącej wody rozpuszczamy 100 g galaretki pomarańczowej. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Owoce kroimy na drobne kawałki.

Krok 3: Warstwy.
Na stężałą masę w tortownicy układamy mango (ale nie wszystkie, zostawiamy troszkę na górną warstwę). Zalewamy ostudzoną i tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 
(Żeby przyśpieszyć proces tężenia masy, lub galaretki, można wstawić do zamrażalnika na 5 - 10 minut, ale nie dłużej. Trzeba pilnować)
Na galaretkę wykładamy resztę masy chia (gdyby masa w rondelku nam zgęstniała, można ją lekko podgrzać i dodać do niej 1 łyżkę wody)
Układamy mango i miechunkę peruwiańską, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
Gotowe ciasto dekorujemy owocami.


Makro całego ciasta:
Masa: 1,360 kg
Kcal: 2,725
Białka: 76,39
Tłuszcze: 135,58
Węglowodany: 316,31

Makro jednego kawałka: (dzieląc ciasto na 8 porcji.)
Masa: 170 g
Kcal: 340
Białka: 9,54
Tłuszcze: 16,94
Węglowodany: 39,53

Makro obliczyłam według tego kalkulatora kalorii.



|TUTAJ znajdziesz inne ciasto z nasionami chia.



Ciasto z miechunką peruwiańską i nasionami chia.

Jeśli zrobisz ten galaretkowiec z miechunką peruwiańską, nasionami cha i mango, lub jakiś inny mój przepis, udostępnij zdjęcia na InstagramieFaceboku,  lub Pintereście
Oznacz tagiem #ritacreative. 
Bardzo chciałabym zobaczyć Twoje kreacje! I z miłą chęcią udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie.

Tropikalne ciasto z miechunką, mango  i nasionami chia

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog 



ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny i promocję na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny