TORT Z DUSZKAMI
Przepis na śliczny i pyszny tort z duszkami. W torciku znajduje się czarny biszkopt, przełożony kremem orzechowym, udekorowany masą maślaną, dipem czkoladowym i bezowymi duszkami.
Torcik z duszkami świetnie przyozdobi stół na imprezie z okazji Halloween.
Przepis przeze mnie jest ulepszony, a pochodzi od SugarLady .
Jak wykonać taki tort z duszkami krok po kroku pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
TORT Z DUSZKAMI
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
Poncz:
- sok pomarańczowy (około pół szklanki)
Krem orzechowy:
- śmietanka kremówka 30% (400 ml.)
- serek mascarpone (250 g)
- cukier puder (3 łyżki)
- masło orzechowe (3 czubate łyżki = około 150 g)
Masa maślana: (do obłożenia tortu)
- masło (300 g)
- mleko skondensowane słodzone (300 g)
- barwnik spożywczy pomarańczowy (lub żółty z czerwonym)
Drip czekoladowy:
- gorzka czekolada (90 g)
- śmietanka kremówka 35% (100 ml.)
- czarne kakao (1 łyżeczka)
Bezy duszki:
- 2 białka (z jajek rozmiaru M)
- cukier (120 g)
- sól (szczypta)
- gorzka czekolada (10 g)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1. Biszkopt.
Biszkopt wykonujemy według przepisu na: Czarny Biszkopt
Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu (najlepiej na drugi dzień) przekrawamy go na trzy blaty.
2. Krem orzechowy.
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i od razu dodajemy mascarpone. Zaczynamy miksować. Wsypujemy cukier puder i gdy składniki się połączą, a masa zrobi się kremowa dodajemy masło orzechowe. Miksujemy jeszcze krótko do połączenia się składników.
3. Składanie tortu.
Pierwszy blat czarnego biszkoptu nasączamy sokiem pomarańczowym. Ze względu, że biszkopt jest bardzo mięciutki i puszysty nie nasączamy go zbyt mocno (wystarczy lekko go skropić). Na nasączony biszkopt wykładamy połowę kremu orzechowego, przykrywamy drugim biszkoptem i lekko skrapiamy sokiem pomarańczowym. Nakładamy resztę kremu, wyrównujemy i przykrywamy ostatnim nasączonym biszkoptem ( kładziemy biszkopt na krem stroną nasączoną)
Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.4. Masa maślana do obłożenia tortu.
Do misy miksera przekładamy miękkie masło o temperaturze pokojowej i ubijamy na średnich obrotach miksera około 10 minut. Po tym czasie masło zrobi się białe i w konsystencji mocno kremowe. Stopniowo wlewamy mleko skondensowane słodkie, również o temperaturze pokojowej. Gdy składniki się połączą dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy już szpatułką, albo mikserem na najniższych obrotach, aż barwnik dobrze połączy się z masą. Nie miksujemy zbyt długo, żeby masło się nie ścięło.
Cienką warstwą masy maślanej smarujemy cały tort. Wstawiamy do lodówki na 10 minut, aby schłodzić pierwszą warstwę. Następnie smarujemy tort resztą kremu. Wyrównujemy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki aby tort dobrze się schłodził (najlepiej zostawić na całą noc w lodówce).
5. Drip czekoladowy.
W kąpieli wodnej roztapiamy kremówkę z czekoladą i czarnym kakao. Dobrze mieszamy aby nie było grudek. Ściągamy z kąpieli wodnej i pozostawiamy na chwilkę aby lekko drip przestygnął i polewamy nim dobrze schłodzony tort (patrz film).
6. Dekoracja tortu.
Tort dekorujemy bezikami przypominającymi duszki. Tutaj znajdziesz przepis na: BEZOWE DUSZKI.
A po więcej przepisów na Halloween zapraszam do mojej playlisty: PRZEPISY NA HALLOWEEN
![]() |
Tort z duszkami w przekroju. |
![]() |
Tort z duszkami na czarnym biszkopcie z kremem orzechowym. |
![]() |
Tort z duszkami z kremem orzechowym. |
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - Grecki Świat Rity
📷 Instagram - rita__creative
👫 Facebook : RITA creative
👫 Grupa na FB - KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Pinterest - RITA creative
Komentarze
Prześlij komentarz