Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

11.12.21

MAKOWIEC JAPOŃSKI z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Przepis na makowiec japoński z jabłkami i bakaliami. Idealny na święta. Wilgotny, mięciutki, polany polewą czekoladową i udekorowany gwiazdkami cukrowymi. Makowiec bardzo łatwo i szybko się robi, a jego smak powoduje, że chce się go jeszcze i jeszcze.


Jak zrobić taki makowiec japoński pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.


MAKOWIEC JAPOŃSKI



SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • mak (200 g)
  • cukier (200 g)
  • jajka (5 szt.)
  • masło (130 g)
  • jabłka (3 średniej wielkości = około 600 g)
  • kasza manna (8 łyżek)
  • ekstrakt migdałowy (1 łyżeczka)
  • rodzynki (100 g)
  • orzechy migdałowe (100 g)
  • skórka pomarańczowa kandyzowana (2 łyżki)

  • masło (100 g)
  • kakao (50 g)
  • cukier puder (100 g)
  • mleko (4 łyżki)

Dodatkowo:

  • gwiazdki cukrowe do dekoracji
  • płatki migdałowe lub orzechy laskowe

Potrzebne gadżety:


WYKONANIE:

1. Przygotowanie.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C
Tortownicę o średnicy 24 cm. na dnie wykładamy papierem do pieczenia, a boki wysmarujemy masłem i posypujemy grysikiem lub mąką.

2. Ciasto.
Namaczamy rodzynki i żurawinę w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia i odcedzamy.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki.

Mak zalewamy wrzącą wodą do przykrycia i pozostawiamy do wystudzenia.
Ostudzony mak przecedzamy przez sito z drobnymi oczkami lub przez szmatkę. Mak musi zostać dobrze odcedzony tak aby miał prawie suchą konsystencję. Przekładamy do dużej misy i wlewamy do niego roztopione i wystudzone masło.

Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 6 minut, aż masa zrobi się jasna i mocno puszysta. Ubite jajka dodajemy do maku z masłem. Mieszamy. Dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie do masy przekładamy jabłka lekko odciśnięte z soku, rodzynki z żurawiną, posiekane migdały bez skórki, skórkę pomarańczową, oraz ekstrakt migdałowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy szpatułką.
Tortownicę na dnie wykładamy papierem do pieczenia,  a boki smarujemy masłem i osypujemy kaszą manną. 
Ciasto przelewamy do tortownicy . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 50 min do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika,  pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

3. Polewa.
Na górę ciasta wylewamy polewę czekoladową (przepis na polewę tutaj)
Gdy polewa zastygnie dekorujemy ciasto gwiazdkami cukrowymi.

Jak zrobić polewę czekoladową na bazie masła pokazane jest w filmiku.



Uwagi do ciasta:
- Migdały można zastąpić orzechami włoskimi.
- zamiast polewy, można zrobić lukier królewski.


|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.


Jeśli zrobisz ten lub inny mój przepis, z chęcią zobaczę zdjęcia Twoich kreacji na InstagramieFacebooku lu PinterestOznacz tagiem #ritacreative a z miłą chęcią udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie.

Japoński Makowiec

Japoński makowiec

Japoński Makowiec


Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?  Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity 
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤ 
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy.   Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘

zrzutka.p


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - Grecki Świat Rity 
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative



2 komentarze:

  1. Aj, dobrze, że jeszcze raz zajrzałam do przepisu na YT, bo bym zrobiła z 2000g maku ;)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 😂 ajajaj... co za wstrętny chochlik się wkradł 😂 Dzięki za spostrzegawczość 😘

      Usuń

Drukowanie