MAKOWIEC JAPOŃSKI z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Przepis na makowiec japoński z jabłkami i bakaliami. Idealny na święta. Wilgotny, mięciutki, polany polewą czekoladową i udekorowany gwiazdkami cukrowymi. Makowiec bardzo łatwo i szybko się robi, a jego smak powoduje, że chce się go jeszcze i jeszcze.


Jak zrobić taki makowiec japoński pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.


MAKOWIEC JAPOŃSKI



SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • mak suchy mielony (200 g) dostępny tutaj
  • cukier (200 g)
  • jajka (5 szt.)
  • masło (130 g)
  • jabłka (3 średniej wielkości = około 600 g)
  • kasza manna (8 łyżek)
  • ekstrakt migdałowy (1 łyżeczka)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • rodzynki (100 g)
  • orzechy migdałowe (100 g)
  • skórka pomarańczowa kandyzowana (2 łyżki)

  • masło (100 g)
  • kakao (50 g)
  • cukier puder (100 g)
  • mleko (4 łyżki)

Dodatkowo:

  • gwiazdki cukrowe do dekoracji
  • płatki migdałowe lub orzechy laskowe

Potrzebne gadżety:


WYKONANIE:

1. Przygotowanie.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180*C
  • Tortownicę o średnicy 24 cm.  wykładamy na dnie papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy grysikiem lub mąką.

2. Ciasto.
  • Namaczamy rodzynki i żurawinę w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia i odcedzamy.
  • Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki.
  • Mak zalewamy wrzącą wodą do przykrycia i pozostawiamy do wystudzenia. Ostudzony mak przecedzamy przez sito z drobnymi oczkami lub przez szmatkę. Mak musi zostać dobrze odcedzony tak aby miał prawie suchą konsystencję. Przekładamy do dużej misy i wlewamy do niego roztopione i wystudzone masło.
  • Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 6 minut, aż masa zrobi się jasna i mocno puszysta. Ubite jajka dodajemy do maku z masłem. Mieszamy. Dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie do masy przekładamy jabłka lekko odciśnięte z soku, rodzynki z żurawiną, posiekane migdały bez skórki, skórkę pomarańczową, oraz ekstrakt migdałowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy szpatułką.
  • Tortownicę na dnie wykładamy papierem do pieczenia,  a boki smarujemy masłem i osypujemy kaszą manną. 
  • Ciasto przelewamy do tortownicy . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 50 min do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

3. Polewa.
  • Na górę ciasta wylewamy polewę czekoladową (przepis na polewę tutaj)
  • Gdy polewa zastygnie dekorujemy ciasto gwiazdkami cukrowymi.

Jak zrobić polewę czekoladową na bazie masła pokazane jest w filmiku.



Uwagi do ciasta:
- Migdały można zastąpić orzechami włoskimi.
- zamiast polewy, można zrobić lukier królewski.


|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.


Japoński Makowiec

Japoński makowiec

Japoński Makowiec

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - Grecki Świat Rity 
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative



Komentarze

  1. Aj, dobrze, że jeszcze raz zajrzałam do przepisu na YT, bo bym zrobiła z 2000g maku ;)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 😂 ajajaj... co za wstrętny chochlik się wkradł 😂 Dzięki za spostrzegawczość 😘

      Usuń

Prześlij komentarz