Polewa czekoladowa pełniła ogromną rolę w kuchni naszych babć. Jest to klasyczny przepis, łatwy i szybki. Polewa czekoladowa na maśle z kakao jest miękka, lśniąca i nie pęka. Świetnie się sprawdzi do dekoracji ciast, tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości.
Jak zrobić polewę czekoladową pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
POLEWA CZEKOLADOWA
SKŁADNIKI:
- masło (100 g)
- kakao (50 g)
- cukier puder (100 g)
- mleko (4 łyżki)
WYKONANIE:
Do rondelka przekładamy masło i roztapiamy je na małym grzaniu kuchenki. Gdy masło się rozpuści wsypujemy cukier puder, kakao i mleko. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników (nie gotujemy). Gdy składniki się połączą polewa czekoladowa jest gotowa i można ją wylać na wystudzone ciasto.
Z ilości tych składników wystarczy na pokrycie góry okrągłego ciasta o średnicy 22 cm. - 26 cm. (patrz zdjęcie poniżej).
Jeśli zrobisz ten lub inny mój przepis, z chęcią zobaczę zdjęcia Twoich kreacji na Instagramie, Facebooku lu Pinterest. Oznacz tagiem #ritacreative a z miłą chęcią udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie.
polewa czekoladowa w rondelku |
smarowanie ciasta polewą czekoladową |
A tak wygląda polewa na makowcu japońskim po nocy w lodówce (foto poniżej)
Ciasto makowiec japoński z polewą czekoladową |
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDZIESZ MNIE NA:
YouTube: Kreatywne Wypieki Rity
IG: Kreatywne Wypieki Rity
FB: Kreatywne Wypieki Rity
TikTok: Kreatywne Wypieki Rity
Moje Vlogi: Grecki Świat Rity
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz