Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

14.2.22

Tort Miłości

Tort confetti z lizakami bezowymi

Przepis na Tort Miłości, który ma w sobie biszkopt confetti przełożony dżemem truskawkowym i  kremem cytrynowym.  Górę tortu ozdabiają dostojnie lizaki bezowe w kształcie serca . Torcik świetnie się nada na takie okazje jak Walentynki lub Dzień Matki.


Jak zrobić taki Tort Miłości pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.




TORT MIŁOŚCI


SKŁADNIKI:

Biszkopt confetti: (zobacz przepis tutaj)
  • jajka (5 szt. rozmiaru M)
  • cukier (200 g)
  • mąka pszenna (150 g)
  • mąka ziemniaczana (50 g)
  • posypka kolorowa lub confetti (80 g)

Poncz:
  • woda (120 ml)
  • cukier puder (1 łyżka)
  • sok z cytryny (1 łyżka)

Krem cytrynowy:
  • kremówka 30% (300 ml.)
  • mascarpone (250 g)
  • cukier puder (2 łyżki czubate)
  • lemon curd (300 g) z (tego przepisu)

Krem do obłożenia tortu:
  • masło (150 g)
  • cukier puder (50 g)
  • mascarpone (250 g )
  • biały barwnik lub wybielacz ( odrobinę, według gustu)

Polewa różowa:
  • biała czekolada (60 g)
  • kremówka 30% (20 g)
  • barwnik różowy w proszku (odrobinę według gustu)
  • wódka (pół łyżeczki)

Dodatkowo:
  • dżem truskawkowy (6 łyżek)
  • beziki do dekoracji
  • lizaki bezowe w kształcie serca do dekoracji




WYKONANIE:

1. Biszkopt confetti.
Najpierw trzeba zrobić biszkopt confetti z tego przepisu i przekroić go na 3 blaty.

2. Poncz.
W wodzie rozpuszczamy cukier puder, wlewamy cytrynę i mieszamy.

3. Krem cytrynowy.
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzona kremówkę. Od razu dodajemy mascarpone, również schłodzone, oraz wsypujemy cukier puder. Miksujemy na średnich obrotach miksera. Po około 2-3 minutach, gdy krem już się ubije dodajemy schłodzony Lemon Curd (z tego przepisu). Miksujemy krótko, aż składniki się połączą. 

4. Składanie tortu.
Pierwszy blat biszkoptu confetti nasączamy ponczem. Wykładamy 3 łyżki dżemu i rozsmarowujemy na biszkopcie. Następnie nakładamy połowę kremu cytrynowego i nakładamy drugi blat biszkoptu.
Czynność powtarzamy, aż położymy ostatni blat biszkoptu. Tort wstawiamy do lodówki do mocnego schłodzenia (ja zostawiłam na noc w lodówce).

5. Masa do obłożenia tortu.
Masło miękkie przekładamy do misy miksera, wsypujemy cukier puder i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 12 minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Po tym czasie dodajemy serek mascarpone o temperaturze pokojowej i dalej miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiego kremu. Gdy składniki się połączą, można dodać biały barwnik, lub wybielacz, aby rozjaśnić masę. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż barwnik połączy się z masą.
Kremem tynkujemy tort i wstawiamy do lodówki do mocnego schłodzenia.

6. Polewa.
Białą czekoladę i kremówkę przekładamy do miseczki. Podgrzewamy składniki w mikrofalówce, albo w kąpieli wodnej. Mieszamy do połączenia składników i dodajemy trochę białego barwnika lub wybielacza, aby pozbyć się żółtego koloru polewy.
Różowy barwnik w proszku rozcieńczamy w pół łyżeczki wódki i wlewamy do polewy. Dobrze mieszamy. (Gdybyście mieli barwnik w płynie, wtedy nie trzeba rozcieńczać go z wódką tylko od razu wlewacie do polewy).
Polewę nakładamy przy brzegach schłodzonego tortu, tak, aby spływała po torcie.  Na górę wylewamy resztę polewy i rozprowadzamy po powierzchni szybkimi ruchami, bo tort jest zimny i polewa szybko zastyga.
Wstawiamy tort do lodówki do zastygnięcia polewy i dekorujemy według własnego gustu bezikami i lizakami bezowymi (tutaj znajdziesz przepis na te lizaki bezowe)
W razie jakichkolwiek wątpliwości (patrz film)


TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na TORTY

Z wielką radością dowiem się co sądzisz na temat tego przepisu. Proszę, napisz komentarz.
A jeśli zrobisz ten, lub inny mój przepis, pochwal się zdjęciami. Z chęcią zobaczę Twoje kreacje na InstagramieFacebooku lub Pinterest. Oznacz tagiem #ritacreative a z miłą chęcią udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie i facebooku.






Przypominam, że na moim kanale YouTube RITA creative jest rozdanie dla moich subskrybentów. Szczegóły poniżej w filmie.


Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - Grecki Świat Rity 
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

1 komentarz:

Drukowanie