TRADYCYJNY BISZKOPT

Biszkopt tradycyjny który zawsze wychodzi

Stary przepis na tradycyjny biszkopt z 5 jaj, bez proszku do pieczenia, który zawsze wychodzi. Biszkopt jest puszysty, mięciutki i mimo tego, że  nie ma w nim grama tłuszczu, jest lekko wilgotny i mięsisty. 

Jak wykonać tradycyjny biszkopt pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.




TRADYCYJNY BISZKOPT


SKŁADNIKI:

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
  • jajka rozmiaru L (5 szt.)
  • cukier (200 g)
  • mąka pszenna (150 g)
  • mąka ziemniaczana (50 g)
Potrzebne gadżety:




WYKONANIE:

Rant zabezpieczamy od dołu papierem do pieczenia, a w przypadku tortownicy wykładamy ją na dnie papierem do pieczenia. W obu przypadkach boków niczym nie smarujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 - 175 ℃
 
Jajka z cukrem ubijamy na najwyższych obrotach miksera minimum 20 minut. 
Dodajemy (przesiewając) obie mąki i mieszamy delikatnie szpatułką. 
Przelewamy ciasto do rantu lub tortownicy. W razie konieczności można wykałaczką poprzebijać pęcherzyki powietrza unoszące się na powierzchni ciasta. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół, w 170℃ około 45 minut do tzw. suchego patyczka  (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba mieć to na uwadze).

Wyciągamy upieczony biszkopt z piekarnika i można nim rzucić na blat stołu z wysokości 20 cm, aby pozbyć się nadmiernych pęcherzyków powietrza zalegających w biszkopcie (Ja tego osobiście nie robię i mój biszkopt nie ma dziur, ani nie opada)

Biszkopt pozostawiamy do lekkiego wystudzenia i wyciągamy go z foremki. Odwracamy do góry dnem (w ten sposób pozbędziemy się wypukłej góry), ściągamy papier do pieczenia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Wystudzone ciasto przekrawamy na blaty. 


UWAGI:
- Gdy dodatkowo wsypiemy do składników posypkę kolorową (3-4 łyżki), ale musi to być posypka nie cukrowa, tylko zrobiona z lukru królewskiego, wtedy otrzymamy biszkopt funfetti. Posypkę wsypujemy zaraz po mące na sam koniec.
- Gdy dodamy do składników posypkę czekoladową (3 - 4 łyżki), lub 100 g posiekanej czekolady gorzkiej/deserowej wtedy wyjdzie nam biszkopt straciatella z kleksami czekoladowymi.
- Złota rada aby biszkopt wyszedł:  jajka z cukrem trzeba miksować na najwyższych obrotach miksera minimum 20 minut. W razie krótszego miksowania, jest więcej niż pewne, że biszkopt nie wyjdzie.
-  Przy składaniu tortów lub ciast taki tradycyjny biszkopt warto nasączyć. 

|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na BISZKOPTY


Jeśli zrobisz ten lub inny mój przepis, z chęcią zobaczę zdjęcia Twoich kreacji na InstagramieFacebooku lub Pinterest. Oznacz tagiem #ritacreative a z miłą chęcią udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie.

Biszkopt z 5 jaj bez proszku do pieczenia
tradycyjny biszkopt

Tradycyjny biszkopt z 5 jaj
tradycyjny biszkopt w przekroju

Tradycyjny biszkopt w przekroju

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 

ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - Grecki Świat Rity 
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative

Przypominam, że na moim kanale YouTube RITA creative jest rozdanie dla moich subskrybentów. Szczegóły poniżej w filmie.


Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.



Komentarze

Popularne posty