Tradycyjny biszkopt

Sprawdzony przepis na puszysty biszkopt z 5 jaj, bez proszku do pieczenia. Idealny do tortów i ciast - zawsze się udaje! Miękki, lekko wilgotny, bez tłuszczu, z idealna strukturą, która nie kruszy się po przekrojeniu.

  Puszysty biszkopt z 5 jaj, bez proszku do pieczenia – idealny do tortów i ciast


Jak wykonać tradycyjny biszkopt pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.





TRADYCYJNY BISZKOPT


SKŁADNIKI:

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
  • jajka rozmiaru L (5 szt.)
  • cukier (200 g)
  • mąka pszenna (150 g)
  • mąka ziemniaczana (50 g)
Potrzebne gadżety:




WYKONANIE:

Rant zabezpieczamy od dołu papierem do pieczenia, a w przypadku tortownicy wykładamy ją na dnie papierem do pieczenia. W obu przypadkach boków niczym nie smarujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 - 175 ℃
 
Jajka z cukrem ubijamy na najwyższych obrotach miksera minimum 20 minut. 
Dodajemy (przesiewając) obie mąki i mieszamy delikatnie szpatułką. 
Przelewamy ciasto do rantu lub tortownicy. W razie konieczności można wykałaczką poprzebijać pęcherzyki powietrza unoszące się na powierzchni ciasta. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół, w 170℃ około 45 minut do tzw. suchego patyczka  (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba mieć to na uwadze).

Wyciągamy upieczony biszkopt z piekarnika i można nim rzucić na blat stołu z wysokości 20 cm, aby pozbyć się nadmiernych pęcherzyków powietrza zalegających w biszkopcie (Ja tego osobiście nie robię i mój biszkopt nie ma dziur, ani nie opada)

Biszkopt pozostawiamy do lekkiego wystudzenia i wyciągamy go z foremki. Odwracamy do góry dnem (w ten sposób pozbędziemy się wypukłej góry), ściągamy papier do pieczenia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Wystudzone ciasto za pomocą noża strunowego przekrawamy na blaty. 


UWAGI:
- Gdy dodatkowo wsypiemy do składników posypkę kolorową (3-4 łyżki), ale musi to być posypka nie cukrowa, tylko zrobiona z lukru królewskiego, wtedy otrzymamy biszkopt funfetti. Posypkę wsypujemy zaraz po mące na sam koniec.
- Gdy dodamy do składników posypkę czekoladową (3 - 4 łyżki), lub 100 g posiekanej czekolady gorzkiej/deserowej wtedy wyjdzie nam biszkopt straciatella z kleksami czekoladowymi.
- Złota rada aby biszkopt wyszedł:  jajka z cukrem trzeba miksować na najwyższych obrotach miksera minimum 20 minut. W razie krótszego miksowania, jest więcej niż pewne, że biszkopt nie wyjdzie.
-  Przy składaniu tortów lub ciast taki tradycyjny biszkopt warto nasączyć. 

|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na BISZKOPTY

Biszkopt z 5 jaj bez proszku do pieczenia
Biszkopt bez proszku do pieczenia - delikatny, lekko wilgotny, idealny do tortów.

Tradycyjny biszkopt z 5 jaj
tradycyjny biszkopt w przekroju

Kawałek puszystego biszkoptu na talerzyku
Tak wygląda idealnie upieczony biszkopt.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!

Komentarze