Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

10.3.22

Czekoladowy Brzoskwiniowiec z pianką

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Przepis na czekoladowy brzoskwiniowiec z pianką. Jest to łatwe w przygotowaniu ciasto jogurtowe z brzoskwiniami na kakaowym spodzie, z kawałkami czekolady. Udekorowanie polewą czekoladową i rozetkami z bitej śmietany oprószonymi  różowym maczkiem cukrowym. Buszując po necie przepis na ten czekoladowy brzoskwiniowiec znalazłam na blogu ChocololoCiasto jest pyszne, lekkie i wyjątkowe w saku. Polecam.


Jak wykonać taki czekoladowy brzoskwiniowiec z pianką pokazane jest w filmiku. 


Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.



CIASTO JOGURTOWE Z BRZOSKWINIAMI


SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • jajka (2 szt.) o temperaturze pokojowej
  • cukier (60 g)
  • mąka pszenna (40 g)
  • kakao (20 g)
  • proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
  • czekolada gorzka posiekana (70 g)

Masa jogurtowa:
  • śmietanka kremówka 36% (300 ml.)
  • jogurt grecki (200 g)
  • cukier puder (2 łyżki)
  • galaretka przezroczysta w proszku (1opakowanie = 77 g)
  • gorąca woda (150 ml.)
  • brzoskwinie z puszki (puszka = 820 g)

Polewa:
  • czekolada gorzka (100 g)
  • śmietanka kremówka 36% (150 ml.)

Dekoracja:
  • śmietanka kremówka 36 %(200 g)
  • cukier puder (1-2 łyżki)
  • różowa posypka maczek (dostępna tutaj)



WYKONANIE:

1. Ciasto.
Do miski przesiewamy mąką, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy i odstawiamy.
Jajka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera około 10 minut aż masa zrobi się jasna i puszysta. 
Wsypujemy stopniowo przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec wsypujemy posiekaną gorzką czekoladę. Mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 30 minut do suchego patyczka. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.
Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie delikatnie odkrawamy przyrumieniona górę.
Wkładamy ciasto z powrotem do tortownicy (jeżeli jest wysoka), lub nakładamy rant (około 10 cm wysoki). 
 
2. Masa jogurtowa.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy.
Brzoskwinie odsączamy na sicie, a następnie kroimy na kawałki. Odstawiamy.
Sokiem po brzoskwiniach lekko nasączamy ostudzone ciasto.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. 
Do wystudzonej galaretki dodajemy jogurt i energicznie mieszamy.
Jogurt z galaretką stopniowo wlewamy do ubitej kremówki. Mieszamy szpatułką, aż składniki dobrze się połączą.
Dodajemy brzoskwinie, mieszamy i przekładamy masę na wystudzone i nasączone ciasto.
Wstawiamy do lodówki aby masa stężała.

3. Polewa.
W rondelku mocno podgrzewamy kremówkę (nie gotujemy). Dodajemy czekoladą i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Pozostawiamy do przestudzenia i wylewamy na stężałą masę jogurtową.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

4. Dekoracja.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta robiąc ozdobne rozetki. Przed podaniem posypujemy jeszcze różową posypką.

W razie jakichkolwiek wątpliwości przy robieniu ciasta zobacz film.



TUTAJ znajdziesz przepisy na inne moje CIASTA Z BRZOSKWINIAMI. 

Z wielką radością dowiem się co sądzisz na temat tego przepisu. Proszę, napisz komentarz.
A jeśli zrobisz ten, lub inny mój przepis, pochwal się zdjęciami. Z chęcią zobaczę Twoje kreacje na InstagramieFacebooku lub Pinterest. Oznacz tagiem #ritacreative to udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie i facebooku.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Czekoladowy brzoskwiniowiec z pianką

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kawałkami czekolada

Ciasto z brzoskwiniami

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 

ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🎬 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Pinterest: RITA creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie