Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

13.3.22

Jabłecznik pomarańczowy

Przepis na przepyszne ciasto z jabłkami.  Jabłecznik pomarańczowy to ciasto ucierane z masą jabłkową i kremem jogurtowo śmietanowym wzbogaconym kuleczkami czekoladowymi. A wszystko to udekorowane galaretką z pomarańczy, oraz rozetką bitej śmietany.


Jak zrobić pomarańczowy jabłecznik pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.


POMARAŃCZOWY JABŁECZNIK


SKŁADNIKI:


Ciasto:
  • masło miękkie (100 g)
  • margaryna (70 g)
  • cukier (170 g)
  • żółtka (2 szt.)
  • jajko (1 szt.)
  • mąka ziemniaczana (70 g)
  • mąka pszenna (130 g)

Masa jabłkowa:
  • jabłka (1,5 kg.)
  • masło (20 g)
  • galaretka o smaku pomarańczowym (2 opakowania = 140 g)

Masa jogurtowa:
  • jogurt grecki (500 g)
  • śmietanka kremówka 36% (500 ml.)
  • cukier puder (5 łyżek kopiastych)
  • kuleczki czekoladowe (150 g) dostępne tutaj
  • żelatyna (5 łyżeczek)
  • woda zimna (1/3 szkl.)

Galaretka pomarańczowa:
  • sok z pomarańczy (300 ml)
  • żelatyna (2 łyżeczki kopiaste)

Dekoracja:
  • śmietanka kremówka 36% (150 ml.)
  • cukier puder (1-2 łyżki)

Potrzebne gadżety:



WYKONANIE:

1. Ciasto.
Obie mąki przesiewamy do jednej miski. Odstawiamy.
Masło, margarynę i cukier ucieramy na puch. Dodajemy po jednym żółtka i całe jajko. Wsypujemy stopniowo wcześniej przesiane mąki miksując na najniższych obrotach miksera. Gdy składniki dobrze się połączą przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy i wygładzamy (uwaga: masa będzie gęsta). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175℃ przez około 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia w foremce.

2. Masa jabłkowa.
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy starte jabłka. Podsmażamy około 5 minut na średnim grzaniu kuchenki. Wsypujemy galaretki i ciągle mieszając podgrzewamy około 2 minuty. Uważamy aby nie zagotować masy, bo galaretki stracą swoje właściwości zelujące. Odstawiamy do ostudzenia i lekkiego tężenia.
Masę jabłkową wykładamy na ostudzone ciasto w foremce. Wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
 
3. Masa jogurtowa.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Kremówkę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jogurt grecki. 
Napęczniałą żelatynę podgrzewamy, aby się rozpuściła. Zanim wlejemy żelatynę do masy jogurtowej trzeba ją najpierw zahartować. Żelatynę hartujemy dodając do niej 1 łyżkę masy jogurtowej i energicznie mieszamy. Wlewamy do kremu jogurtowo śmietanowego i miksujemy jeszcze krótko do połączenia się składników. Nie mieszamy za długo, bo krem może się zważyć.
Wsypujemy kuleczki czekoladowe dostępne tutaj. Mieszamy delikatnie szpatułką. Gotowy krem wykładamy na  masę jabłkową. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do lodówki. 

4. Galaretka pomarańczowa.
Pomarańcze przekrajamy na połówki i wyciskamy z nich sok. Soku powinno być 300 ml. Sok wlewamy do garnuszka i wsypujemy żelatynę. Pozostawiamy na 5 minut, aby żelatyna spęczniała, a następnie podgrzewamy sok ciągle mieszając (nie gotujemy). Gdy sok mocno się podgrzeje ściągamy z kuchenki i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Lekko tężejący sok wylewamy na zimne ciasto.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc.

5. Dekoracja.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Przekładamy do worka cukierniczego z tylką Wiltona nr: 1M. Na schłodzone ciasto wyciskamy krem robiąc rozetki.

W razie jakichkolwiek wątpliwości przy robieniu ciasta zobacz film.


Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Jabłecznik stracciatella

TUTAJ znajdziesz przepisy na inne moje CIASTA Z OWOCAMI.

Z wielką radością dowiem się co sądzisz na temat tego przepisu. Proszę, napisz komentarz.
A jeśli zrobisz ten, lub inny mój przepis, pochwal się zdjęciami. Z chęcią zobaczę Twoje kreacje na InstagramieFacebooku lub Pinterest. Oznacz tagiem #ritacreative to udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie i facebooku.

Pomarańczowy jabłecznik

Ciasto z jabłkami i galaretką

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 

  

ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🎬 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Pinterest: RITA creative



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie