Mazurek z cukierków Toffi

Przepis na pyszny Mazurek wielkanocny z masą toffi z cukierków. Kruchy spód wypełniony słodką masą z toffi i rodzynkami nasączonymi whisky (można pominąć dla dzieci). Mazurek wielkanocny udekorowany czekoladowymi jajkami, orzechami włoskimi, migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczową - idealny na święta!

Mazurek wielkanocny Toffi


MAZUREK Z CUKIERKÓW TOFFI


SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • mąka pszenna (400 g)
  • proszek do pieczenia ( 1 łyżeczka)
  • cukier (150 g)
  • żółtka (4 szt.)
  • jogurt grecki gęsty (1 łyżka kopiasta)
  • masło (250 g)

Masa toffi:

  • cukierki toffi (400 g)
  • masło (20 g)
  • śmietanka kremówka 36% (60 ml.)
  • rodzynki korynckie lub inne (60 g) - (dostępne tutaj)
  • whisky (1/4 szkl.)

Dekoracja:

  • czekoladowe małe jajeczka (21 szt.)
  • płatki migdałowe (garść)
  • kandyzowana skórka z pomarańczy (garść)
  • orzechy włoskie (garść)

Potrzebne gadżety:


Jak zrobić mazurek Toffi?

Przepis jest dość łatwy w przygotowaniu. Wykonaj każdy krok i postępuj zgodnie z instrukcjami, a otrzymasz niesamowite rezultaty. 


WYKONANIE:

1. Ciasto

  1. Do misy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka, jogurt i masło. Zagniatamy ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką mieszającą w kształcie haka/świderek.
  2. Z dobrze wyrobionego ciasta odkrawamy  1/3 masy. Większą część ciasta rozprowadzamy na dnie owalnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą 1/3 część ciasta dzielimy na 2 części i z każdej z nich rolujemy długie paski. Paski skręcamy ze sobą i taki ala' warkocz przyklejamy na brzegi ciasta wyłożonego w foremce. Warkocz powinien być przyklejony do brzegów ciasta i  dobrze stykać z bokami foremki. Spód ciasta dziurkujemy widelcem. 
  3. Foremkę z ciastem wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół, na środkowej półce piekarnika, w 180℃ przez około 20-30 min. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba mieć to na uwadze.
  4. Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia.

2. Masa toffi

  1. Rodzynki korynckie zalewamy whisky i odstawiamy na 1 godzinę, po czym odcedzamy (nie płuczemy).
  2. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy kremówkę i cukierki toffi. Podgrzewamy ciągle mieszając do rozpuszczenia się cukierków. Wyłączamy grzanie kuchenki, dodajemy rodzynki i mieszamy. Masę wylewamy na ostudzone ciasto. 

3. Dekoracja

  1. Od razu jak wylejemy masę tofii na ciasto, to zaczynamy dekorację, ponieważ masa szybko zastyga. 
  2. Najpierw przy brzegach kładziemy kandyzowaną skórkę pomarańczową, następnie płatki migdałów, jajka czekoladowe wciskając je lekko w masę toffi, a na koniec połówki orzechów włoskich. Na środku mazurka robimy kwiatuszek z jajeczka czekoladowego i płatków migdałowych.
  3. W razie jakichkolwiek wątpliwości przy robieniu ciasta zobacz film.


TUTAJ  możesz zobaczyć przepis na Mazurka z czekoladą i kajmakiem, równie pysznego jak Mazurek Toffi
A po inne przepisy wielkanocne zapraszam do zakładki: CIASTA WIELKANOCNE 


Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Mazurek wielkanocny z masą toffi

Mazurek Toffi

Mazurek Toffi

Mazurek wielkanocny z cukierków toffi

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!

Komentarze