Przepis na pyszny Mazurek wielkanocny z masą toffi z cukierków. Kruchy spód wypełniony słodką masą z toffi i rodzynkami nasączonymi whisky (można pominąć dla dzieci). Mazurek wielkanocny udekorowany czekoladowymi jajkami, orzechami włoskimi, migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczową - idealny na święta!
MAZUREK Z CUKIERKÓW TOFFI
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka pszenna (400 g)
- proszek do pieczenia ( 1 łyżeczka)
- cukier (150 g)
- żółtka (4 szt.)
- jogurt grecki gęsty (1 łyżka kopiasta)
- masło (250 g)
Masa toffi:
- cukierki toffi (400 g)
- masło (20 g)
- śmietanka kremówka 36% (60 ml.)
- rodzynki korynckie lub inne (60 g) - (dostępne tutaj)
- whisky (1/4 szkl.)
Dekoracja:
- czekoladowe małe jajeczka (21 szt.)
- płatki migdałowe (garść)
- kandyzowana skórka z pomarańczy (garść)
- orzechy włoskie (garść)
Potrzebne gadżety:
- mikser
- szpatułka
- miarka
- waga
- papier do pieczenia
- foremka owalna lub brytfanka o długości około 32x22cm.
Jak zrobić mazurek Toffi?
Przepis jest dość łatwy w przygotowaniu. Wykonaj każdy krok i postępuj zgodnie z instrukcjami, a otrzymasz niesamowite rezultaty.
WYKONANIE:
1. Ciasto
- Do misy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka, jogurt i masło. Zagniatamy ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką mieszającą w kształcie haka/świderek.
- Z dobrze wyrobionego ciasta odkrawamy 1/3 masy. Większą część ciasta rozprowadzamy na dnie owalnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą 1/3 część ciasta dzielimy na 2 części i z każdej z nich rolujemy długie paski. Paski skręcamy ze sobą i taki ala' warkocz przyklejamy na brzegi ciasta wyłożonego w foremce. Warkocz powinien być przyklejony do brzegów ciasta i dobrze stykać z bokami foremki. Spód ciasta dziurkujemy widelcem.
- Foremkę z ciastem wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół, na środkowej półce piekarnika, w 180℃ przez około 20-30 min. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba mieć to na uwadze.
- Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia.
2. Masa toffi
- Rodzynki korynckie zalewamy whisky i odstawiamy na 1 godzinę, po czym odcedzamy (nie płuczemy).
- W rondelku roztapiamy masło, dodajemy kremówkę i cukierki toffi. Podgrzewamy ciągle mieszając do rozpuszczenia się cukierków. Wyłączamy grzanie kuchenki, dodajemy rodzynki i mieszamy. Masę wylewamy na ostudzone ciasto.
3. Dekoracja
- Od razu jak wylejemy masę tofii na ciasto, to zaczynamy dekorację, ponieważ masa szybko zastyga.
- Najpierw przy brzegach kładziemy kandyzowaną skórkę pomarańczową, następnie płatki migdałów, jajka czekoladowe wciskając je lekko w masę toffi, a na koniec połówki orzechów włoskich. Na środku mazurka robimy kwiatuszek z jajeczka czekoladowego i płatków migdałowych.
- W razie jakichkolwiek wątpliwości przy robieniu ciasta zobacz film.
TUTAJ możesz zobaczyć przepis na Mazurka z czekoladą i kajmakiem, równie pysznego jak Mazurek Toffi.
A po inne przepisy wielkanocne zapraszam do zakładki: CIASTA WIELKANOCNE
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDZIESZ MNIE NA:
YouTube: Kreatywne Wypieki Rity
IG: Kreatywne Wypieki Rity
FB: Kreatywne Wypieki Rity
TikTok: Kreatywne Wypieki Rity
Moje Vlogi: Grecki Świat Rity
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz