Zbiór przepisów kulinarnych. Wypieki ciast, tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Pomysły na obiady, sałatki i przetwory. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu i sprawdzone.

29.8.22

Jabłecznik na biszkopcie z galaretką

Ciasto z jabłkami i galaretką

Prosty przepis na jabłecznik na biszkopcie z dużą ilością galaretki. Ciasto jest pyszne, na biszkoptowym spodzie z masą jabłkową, wzbogacone kremem śmietankowym z kawałkami galaretki i udekorowane ananasową galaretką


Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Tak dla przypomnienia napiszę, bo bardzo dużo osób myli pojęcia jabłecznik a szarlotka i piszą błędnie np: ,,szarlotka na biszkopcie''. 

Jabłecznik jest to ciasto z jabłkami i można je zrobić z ciasta drożdżowego, biszkoptowego, francuskiego, czy bezowego. W jabłeczniku jabłka mogą być duszone lub surowe.

Szarlotka natomiast to ciasto, które robi się tylko i wyłącznie na bazie kruchego, lub półkruchego spodu i może być z różnymi owocami.  W szarlotce jabłka powinny być duszone.


Jak zrobić jabłecznik z galaretką pokazane jest w filmie. Zapraszam do oglądania.

Nigdy nie przegap przepisu!

Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami



JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE Z GALARETKĄ


SKŁADNIKI:


Biszkopt:
  • jajka (4 szt.)
  • mąka pszenna (0,5szkl.)
  • cukier (0,5 szk.)
  • mąka ziemniaczana ( 2 łyżki)
  • aromat waniliowy w proszku dostępny tutaj , lub cukier waniliowy, lub ekstrakt waniliowy 
Poncz:
  • woda (1/4 szkl.)
  • cukier (1 łyżeczka)
  • sok z cytryny (2 łyżki)

Masa jabłkowa:
  • jabłka (około 8 szt średniej wielkości)
  • woda (około 4-6 łyżek)
  • cynamon (1 łyżka)
  • galaretka cytrynowa (2 opakowania)

Bita śmietana:
  • żelatyna (1 łyżka)
  • woda zimna (1/4 szkl.)
  • śmietanka kremówka 30% (500 ml.)
  • aromat waniliowy w proszku (3 g) dostępny tutaj lub ekstrakt/cukier waniliowy (1 łyżka)
  • cukier puder (3 łyżki)
  • galaretka czerwona (1 op.) + woda gorąca (200 ml.)

Dekoracja:
  • galaretka ananasowa (2 opakowania = 94 g ) + gorąca woda (400 ml.)





WYKONANIE:

1. Biszkopt.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Gdy powstanie lekka piana wsypujemy stopniowo cukier, oraz wanilię w proszku (lub cukier waniliowy). Ubijamy na sztywną pianę. Czas ubijania piany od początku to około 12 minut. Po tym czasie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, jedno po jednym. miksujemy krótko do połączenia składników. Wsypujemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie szpatułką. Przelewamy do foremki wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180℃ przez około 25-30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia.
Ostudzony biszkopt nasączamy ponczem.

2. Masa Jabłkowa.
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka, wlewamy wodę i wsypujemy cynamon. Dusimy na średnim ogniu ciągle mieszając około 30min. Po tym czasie blendujemy jabłka na mus (można pominąć ten krok i pozostawić jabłka w kawałach) Do musu wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia się proszku. Ciepłą masę jabłkową przelewamy na wystudzony biszkopt w foremce. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

3. Bita śmietana.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie kroimy galaretkę na kawałki.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją w mikrofali lub w garnuszku na małym ogniu, aby się rozpuściła. Następnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę bardzo dobrze schłodzoną ubijamy dodając aromat waniliowy i cukier puder. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę. Zanim ją jednak wlejemy, trzeba ja zahartować dodając do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany. Gdy wlejemy żelatynę miksujemy krótko na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.
Do ubitej śmietany dodajemy pokrojona w kawałki galaretkę. Wszystko razem krótko mieszamy szpatułką i przekładamy na stężały mus jabłkowy. Wstawiamy do lodówki.

4. Dekoracja.
Żółte galaretki ananasowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia. Przelewamy na stężałą bitą śmietanę w foremce. 
Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy najlepiej całą noc.

Uwagi: Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach jak wszystkie smaki się przejdą.



|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne CIASTA Z OWOCAMI.

Jabłecznik a szarlotka

jabłecznik przepis

Jabłecznik przepis

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie

Popularne posty