Zbiór przepisów kulinarnych. Wypieki ciast, tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Pomysły na obiady, sałatki i przetwory. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu i sprawdzone.

18.9.22

Ciasto Szyszkowy Król

ciasto z ryżem preparowanym i karmelem

Przepis na mięciutkie i pyszne ciasto Szyszkowy Król. Na kakaowym biszkopcie, przełożonym kremem śmietankowo serowym, ciemnymi herbatnikami i udekorowane masą kajmakową wymieszaną z ryżem preparowanym

W sieci krążą dwa przepisy na to ciasto. Pierwszy na blogu obrzarciucha jest z mlekiem w proszku , a drugi z kremówką i mascarpone na blogu kulinarne przeboje. Ze względu na brak dostępu do mleka w proszku zrobiłam drugą wersję z mascarpone i muszę przyznać, że ciasto wyszło przepyszne.


Jak zrobić ciasto Szyszkowy Król pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

Nigdy nie przegap przepisu!

Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.




CIASTO SZYSZKOWY KRÓL


SKŁADNIKI:


Biszkopt:
  • jajka (4 szt.)
  • mąka pszenna (3 łyżki)
  • cukier (pół szklanki)
  • kakao gorzkie (2 łyżki)
  • proszek do pieczenia (pół łyżeczki)

Poncz:
  • woda gorąca (1/3 szkl. =  80 ml.)
  • kawa rozpuszczalna nescafe (1 łyżeczka)

Krem śmietankowo serowy:
  • serek mascarpone (250 g)
  • śmietanka kremówka 30% (660 ml.)
  • cukier puder (4 łyżki)
  • cukier waniliowy (1 op. = 8 g)
  • woda gorąca (1/4 szkl.)
  • żelatyna (3 łyżeczki)

Góra ciasta:
  • ryż preparowany (2 szkl.)
  • masa kajmakowa  (550 g)

Dodatkowo:
  • herbatniki ciemne (22 szt.)
  • dżem truskawkowy lub inny kwaskowaty (280 g)



WYKONANIE:

1. Biszkopt.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Gdy powstanie piana wsypujemy stopniowo cukier. Jak cukier się rozpuści zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy żółtka, jedno po jednym. Miksujemy krótko do połączenia składników. Wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180℃ przez około 25-30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i gdy lekko ostygnie przekładamy na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy biszkopt się wystudzi wsadzamy go z powrotem do foremki (bez papieru do pieczenia).

2. Poncz.
W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę , mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Zimnym ponczem nasączamy biszkopt.
Na nasączony ponczem biszkopt wykładamy dżem truskawkowy i równomiernie rozsmarowujemy.

3. Krem śmietankowo serowy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszamy i odstawiamy aby wystygła.
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, dodajemy cukier puder, serek mascarpone, cukier waniliowy i wszystko razem miksujemy na średnich obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu (proszę uważać, aby zbyt długo nie miksować, bo krem może się zważyć).
Na koniec wlewamy ostudzona żelatynę. Zanim ją jednak wlejemy, trzeba ja zahartować dodając do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany. Gdy wlejemy żelatynę miksujemy jeszcze krótko na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.
Krem wykładamy na dżem truskawkowy. Wyrównujemy i wygładzamy. Na górę kremu kładziemy herbatniki.

4. Góra ciasta.
Do dużej misy wsypujemy ryż preparowany.
Masę kajmakową podgrzewamy w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce, żeby stała się bardziej płynna. Gdy masa kajmakowa zrobi się rzadsza mieszamy ją widelcem lub trzepaczką, aby nie było grudek. Przekładamy do ryżu preparowanego i mieszamy.
Wykładamy na herbatnikach i delikatnie rozprowadzamy wygładzając.
Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.


|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta z kajmakiem.

ciasto z ryżem preparowanym

ciasto z masą krówkową

ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie

Popularne posty