Sernik Toffi z orzeszkami i czekoladą
Przepis na pycha sernik Toffi z orzeszkami i czekoladą. Wielbiciele takich sernikowych ciast będą zachwyceni. Słodkość ta jest na zwartym ciasteczkowym spodzie, masą serową i udekorowany masą toffi, solonymi orzeszkami ziemnymi z dwoma rodzajami posiekanej czekolady. Ciasto jest wilgotne, ciężkie i sycące, a kompozycje smaków idealnie się mieszają.
Sernik ten zdecydowanie wpisuje się na listę moich ulubionych ciast. Polecam.
SERNIK TOFFI Z ORZESZKAMI I CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
Spód:
- ciasteczka digestive (300 g)
- masło (70 g)
Masa serowa:
- ser półtłusty trzykrotnie mielony (900 g)
- mascarpone (250 g)
- cukier (1 i 1/4 szklanki)
- cukier waniliowy (1 opakowanie = 8 g)
- jajka (4 szt. rozmiaru M)
Masa toffi:
- mleko skondensowane słodkie ( 1 puszka = 375 g)
- cukier brązowy (50 g)
- masło niesolone (50 g)
Dekoracja:
- orzeszki ziemne solone (100 g)
- biała czekolada w pastylkach (30 g) dostępna tutaj
- czekolada deserowa posiekana (70 g)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
Jak zrobić sernik toffi z orzeszkami i czekoladą pokazane jest w filmie.
Nigdy nie przegap przepisu!
1. Spód.
Foremkę smarujemy masłem i wykładamy papier do pieczenia.
Ciasteczka rozdrabniamy na piasek i łączymy z roztopionym masłem. Przekładamy do foremki, wyrównujemy i uklepujemy. Odstawiamy na bok.
2. Masa serowa.
Do misy miksera przekładamy oba sery i cukry. Miksujemy na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Następnie po jednym dodajemy jajka. Nie miksujemy zbyt długo, aby nie napowietrzyć za bardzo masy. Masę przelewamy na spód ciasteczkowy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 170℃ przez około 50-60 min. aż sernik się zarumieni. Studzimy w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
3. Masa toffi.
Wszystkie składniki na masę toffi podgrzewamy w rondelku na średnim ogniu. Gdy cukier i masło się rozpuszczą, a masa zagotuje, podgrzewamy jeszcze około 8-10 minut ciągle mieszając na małym ogniu.
Gotową jeszcze ciepłą masę wylewamy na wystudzony sernik.
Dekorujemy orzechami, pastylkami białej czekolady i posiekaną deserową czekoladą.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
|TUTAJ znajdziesz przepisy na pyszne ciasta z kajmakiem.
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Co prawda nie jestem ogromną fanką serników, ale widząc, że jest tu toffi to po prostu muszę spróbować tego placka ;) Dodałam go już do zakładek, także w najbliższym czasie postaram się go przygotować. Do tego sam przepis wydaje się całkiem prosty, więc podejrzewam, że nie powinnam mieć problemu z jego wykorzystaniem ;) Nie jestem mimo wszystko jakąś mistrzynią wypieków. Mam nadzieję, że znajdę u Ciebie jeszcze więcej przepisów wykorzystujących toffi, które po prostu ubóstwiam! Jest przepyszne ;)
OdpowiedzUsuń