Ciastka Pająki

ciastka pająki przepis

Przepis na strasznie pyszne ciastka pająki z masłem orzechowym i czekoladą deserową Ciasteczka są chrupiące,  aromatyczne i wybornie smakują. Będą też idealną ozdobą stołu na imprezie z okazji halloween.



CIASTKA PAJĄKI


SKŁADNIKI:

CIASTKA:
  • mąka pszenna (175 g)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka płaska)
  • cukier brązowy (70 g)
  • cukier biały (95 g)
  • sól (1 płaska łyżeczka)
  • masło w temperaturze pokojowej (115 g)
  • masło orzechowe (160 g)
  • jajko (1 szt. rozmiaru M)
  • wanilia w proszku dostępna tutaj lub ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) 

DEKORACJA:
  • czekolada deserowa (130 g)
  • kulki czekoladowe maltesers (24 szt.) dostępne tutaj
  • cukrowe oczka (48 szt.) dostępne tutaj

PRZYBORY:

WYKONANIE:

Jak zrobić tanie ciasteczka pająki pokazane jest w filmie. Zapraszam do oglądania.


1. Ciastka.
  • Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy cukier brązowy i cukier biały, sól i wszystko mieszamy. Odstawiamy.
  • Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puszysto. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy jeszcze 2 minuty. Wlewamy jajko, wanilię w proszku (ekstrakt waniliowy) i suche wcześniej przesiane składniki. Miksujemy do połączenia składników.
  • Wyciągamy ciasto z misy miksera (powinno mieć konsystencję nie lepiącą się do rąk)
  • Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki, a z drugiej części ciasta robimy kulki ( każda kulka to 30 g) Każdą kulkę spłaszczamy lekko i układamy w foremce na papierze do pieczenia. Kulki nie powinny być zbyt blisko siebie bo podczas pieczenia jeszcze urosną.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy w funkcji góra dół przez około 10 minut. Wyciągamy blaszkę z piekarnika i robimy w ciastkach dołki (patrz film) Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy dalej przez około 8-10 minut. 
  • Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

2. Dekoracja.
  • Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przelewamy do buteleczki z dozownikiem lub do woreczka cukierniczego. 
  • Nakładamy trochę roztopionej czekolady w dołki ciastek i przyklejamy do nich kulki czekoladowe. Przyklejamy oczka
  • Na każdym ciastku malujemy roztopioną czekoladą nóżki pająków (patrz film) 
Uwagi:
Jeżeli ciastka wyjdą popękane, to bez obawy, takie mają być (to moje za mało popękały)
Ciasteczka przyozdobiłam też cukrowymi nietoperzami (dostępne tutaj)


| Tutaj znajdziesz więcej ciekawych przepisów na Halloween

ciasteczka z masłem orzechowym

 Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Komentarze