Przepis na strasznie pyszne ciastka pająki z masłem orzechowym i czekoladą deserową Ciasteczka są chrupiące, aromatyczne i wybornie smakują. Będą też idealną ozdobą stołu na imprezie z okazji halloween.
CIASTKA PAJĄKI
SKŁADNIKI:
CIASTKA:
- mąka pszenna (175 g)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka płaska)
- cukier brązowy (70 g)
- cukier biały (95 g)
- sól (1 płaska łyżeczka)
- masło w temperaturze pokojowej (115 g)
- masło orzechowe (160 g)
- jajko (1 szt. rozmiaru M)
- wanilia w proszku dostępna tutaj lub ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
DEKORACJA:
PRZYBORY:
WYKONANIE:
Jak zrobić tanie ciasteczka pająki pokazane jest w filmie. Zapraszam do oglądania.
1. Ciastka.
- Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy cukier brązowy i cukier biały, sól i wszystko mieszamy. Odstawiamy.
- Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puszysto. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy jeszcze 2 minuty. Wlewamy jajko, wanilię w proszku (ekstrakt waniliowy) i suche wcześniej przesiane składniki. Miksujemy do połączenia składników.
- Wyciągamy ciasto z misy miksera (powinno mieć konsystencję nie lepiącą się do rąk)
- Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki, a z drugiej części ciasta robimy kulki ( każda kulka to 30 g) Każdą kulkę spłaszczamy lekko i układamy w foremce na papierze do pieczenia. Kulki nie powinny być zbyt blisko siebie bo podczas pieczenia jeszcze urosną.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy w funkcji góra dół przez około 10 minut. Wyciągamy blaszkę z piekarnika i robimy w ciastkach dołki (patrz film) Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy dalej przez około 8-10 minut.
- Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Dekoracja.
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przelewamy do buteleczki z dozownikiem lub do woreczka cukierniczego.
- Nakładamy trochę roztopionej czekolady w dołki ciastek i przyklejamy do nich kulki czekoladowe. Przyklejamy oczka.
- Na każdym ciastku malujemy roztopioną czekoladą nóżki pająków (patrz film)
Uwagi:
Jeżeli ciastka wyjdą popękane, to bez obawy, takie mają być (to moje za mało popękały)
Ciasteczka przyozdobiłam też cukrowymi nietoperzami (dostępne tutaj)
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz