Miodownik z orzechową wkładką

miodownik z kaszą manną

 Przepis na Miodownik z orzechową wkładką. Czyli przepyszne ciasto na bazie placka miodowego przełożonego  kremem budyniowym z grysikiem. W środku wypełnionym biszkoptem orzechowym. Całość udekorowana polewą czekoladową i orzechami włoskimi. Jest to idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Polecam.


MIODOWNIK Z ORZECHOWĄ WKŁADKĄ


SKŁADNIKI:
na foremkę 24x24 cm.

PLACEK MIODOWY:
  • mąka pszenna (370 g)
  • cukier (70 g)
  • miód (3 łyżki = około 70 g)
  • masło (100 g)
  • jajka (2 szt. rozmiaru M)
  • jogurt grecki (3 łyżki) (może być kwaśna śmietana 18%)
  • proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki)
  • soda oczyszczona (0,5 łyżeczki)
  • przyprawa do piernika (0,5 łyżeczki)

BISZKOPT ORZECHOWY:
  • jajka (5 szt.)
  • cukier (3/4 szkl.)
  • mąka pszenna (0,5 szkl.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • szczypta soli
  • orzechy włoskie drobno posiekane (100 g)

KREM BUDYNIOWO  GRYSIKOWY:
  • mleko (600 ml.)
  • cukier (100 g)
  • cukier waniliowy (2 opakowania)
  • masło (150 g)
  • kasza manna (140 g)
  • żółtka (4 szt.)

POLEWA:
  • śmietanka kremówka 30% (120 g)
  • czekolada gorzka (130 g)

DEKORACJA:
  • orzechy włoskie posiekane (według uznania)



WYKONANIE:


Jak wykonać miodownik z orzechową wkładką pokazane jest w filmiku.


1. Placek miodowy.
  • Do misy przekładamy mąkę, cukier, miód, miękkie masło, jajka, jogurt grecki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Wszystko razem zagniatamy ręcznie do powstania jednolitego, elastycznego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie równe części.
  • Wykładamy ciasta do dwóch foremek wyłożonych na dnie papierem do pieczenia. (Jeżeli nie macie dwóch identycznych foremek, Wtedy pieczemy pojedynczo.
  • Wstawiamy do nagrzanego do 180℃ piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół przez 12 minut.
  • Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

2. Biszkopt orzechowy.
  • Do misy miksera wlewamy białka i zaczynamy ubijanie na najwyższych obrotach miksera. Gdy białka się spienią wsypujemy szczyptę soli, a gdy już prawie się ubiją wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 15 minut. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy krótko do połączenia i wyłączamy mikser.
  • Wsypujemy przesiewając: mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką zwracając szczególną uwagę, aby dosięgnąć dna, bo tam  lubi osadzać się mąka. Wsypujemy posiekane orzechy włoskie i mieszamy delikatnie. 
  • Masę przelewamy do foremki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (tej samej, w której piekliśmy placki miodowe)  Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 35 minut. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. 
  • Gdy biszkopt się upiecze wyciągamy od razu z piekarnika. Gdy foremka lekko przestygnie wyciągamy biszkopt z foremki, odwracamy do góry dnem, ściągamy papier i pozostawiamy do wystudzenia.

3. Krem.
  • Do rondelka przekładamy mleko, cukier, cukry waniliowe, masło, żółtka i kaszę manną. Doprowadzamy do zagotowania ciągle mieszając na średnim grzaniu kuchenki. Pamiętać trzeba, aby ciągle mieszać, aby budyń nie przypalił się od spodu. Gdy się zagotuje mieszamy jeszcze krótko, aż zgęstnieje i ściągamy z kuchenki. Gorący budyń blendujemy, aby otrzymać gładką i aksamitną konsystencję.

4. Składanie ciasta.
  • Do foremki wkładamy jeden blat placka miodowego, nakładamy połowę kremu budyniowego (jeszcze ciepłego), wyrównujemy powierzchnię kremu i kładziemy biszkopt orzechowy. Na biszkopt kładziemy resztę kremu, wyrównujemy i przykrywamy go drugim blatem placka miodowego.

5. Polewa i dekoracja.
  • Kremówkę mocno podgrzewamy. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i zostawiamy na chwilę 2-3 minutki aby czekolada zmiękła. Po tym czasie mieszamy dobrze składniki. Gotową polewę od razu wylewamy na ciasto. 
  • Orzechami włoskimi drobno posiekanymi obficie posypujemy jeszcze ciepłą polewę czekoladową.
  • Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na cała noc.

Uwagi:
Ciasto można zrobić już 3 dni przed świętami, ale trzeba je trzymać w zamkniętym pojemniku w lodówce, aby nie wyschło za bardzo. 
Przed podaniem najlepiej trochę odczekać, aby budyń i czekolada zmiękły, to wtedy ciasto jest jeszcze smaczniejsze.


TUTAJ najdziesz więcej przepisów na ciasta świąteczne.

miodownik z orzechami

miodownik orzechowy z grysikiem

Miodownik z orzechową wkładką i grysikiem

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!



Komentarze