Ciasto pomarańczowe mięciutkie i wilgotne

ciasto z pomarańczą i kokosem

Przepis na puszyste ciasto pomarańczowe mięciutkie i wilgotne, o niesamowicie intensywnym smaku i zapachu. Udekorowane lukrem pomarańczowym oprószonym wiórkami kokosowymi. Ciasto pomarańczowe jest to ciasto ucierane, które jest proste w przygotowaniu i szybko się robi. Przepis na ciasto pomarańczowe znalazłam u moje wypieki



CIASTO POMARAŃCZOWE MIĘCIUTKIE I WILGOTNE


SKŁADNIKI:
*na tortownicę 20-22 cm.

Ciasto:
  • masło (200 g)
  • jajka (3 duże)
  • cukier (170 g)
  • mąka pszenna (180 g)
  • skrobia ziemniaczana (30 g)
  • proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki)
  • skórka otarta ze świeżej 1 pomarańczy 
  • sok ze świeżej pomarańczy (100 ml.)

Lukier pomarańczowy:
  • cukier puder (1 szklanka = 120 g)
  • sok ze świeżej pomarańczy (2-3 łyżki)
  • skórka otarta ze świeżej 1 pomarańczy

Dodatkowo:
wiórki kokosowe (garść)


Przybory:





WYKONANIE:

Jak wykonać ciasto pomarańczowe pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.



1. Przygotowanie.
  • Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 170℃

2. Ciasto.
  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiewamy. 
  • Masło wraz z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 10 minut. 
  • Dodajemy jajka, po jednym. Po każdym dodaniu jajka miksujemy do połączenia składników.
  • Skórkę z 1 pomarańczy trzemy na średnich oczkach tarki i dodajemy do masy. Miksujemy krótko i wyłączamy mikser (masa troszeczkę się zwarzy, ale nic nie szkodzi, tak ma być).
  • Wsypujemy wcześniej przesiane suche składniki na przemian z sokiem pomarańczowym. Składniki dodajemy w 2-3 partiach. To znaczy 2-3 partie suchych składników na przemian z 2-3 partiami soku. Ucieramy krótko rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników. 
  • Przelewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół, na środkowej półce w 170℃ przez 40 minut do suchego patyczka. (Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. Może być potrzebne przedłużenie pieczenia o 5- 10 minut. To wszystko zależy od piekarnika)
  • Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Lukier pomarańczowy.
  • Do miseczki przekładamy cukier puder, sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy otartą na dużych oczkach tarki. Mieszamy (gdyby lukier wyszedł zbyt rzadki dodajemy cukru pudru, a gdyby wyszedł za gęsty dodajemy soku).
  • Lukier wylewamy na górę ostudzonego ciasta.

4. Dekoracja.
  • Ciasto obsypujemy wiórkami kokosowymi.


TUTAJ  znajdziesz więcej przepisów na ciasta z  pomarańczą.

ucierane ciasto pomarańczowe

ciasto pomarańczowe wilgotne

Ciasto pomarańczowe mięciutkie i wilgotne

portokalopita

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!



Komentarze

Prześlij komentarz