Zbiór przepisów kulinarnych. Wypieki ciast, tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Pomysły na obiady, sałatki i przetwory. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu i sprawdzone.

15.1.23

Słonecznikowiec

ciasto ze słonecznikiem

Słonecznikowiec to przepyszne ciasto na kakaowym biszkopcie przełożonym kremem maślano kajmakowym, udekorowane karmelizowanym słonecznikiem. Mięciutkie i delikatne w smaku. Ciasto łatwo się robi, jest niezwykle smaczne i nada się na każde okazje. 



SŁONECZNIKOWIEC


SKŁADNIKI:
na blaszkę 23x28 cm.

Biszkopt:
  • jajka (4 szt.)
  • sól (szczypta)
  • cukier ( 3/4 szkl. = 135 g)
  • olej (4 łyżki)
  • mąka pszenna (1 szkl.=130 g)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • kakao (2 łyżki)

Poncz:
  • kawa rozpuszczalna (2 łyżeczki)
  • woda wrząca (1/4 szkl.)
  • wódka opcjonalnie (2 łyżki)

Słonecznik karmelizowany:
  • cukier puder (0,5 szkl.= 60 g)
  • cukier waniliowy (1 op.)
  • mleko (2 łyżki)
  • masło (120 g)
  • słonecznik (300 g)

Krem maślano kajmakowy:
  • masło (200 g)
  • masa kajmakowa gostyńska (1 puszka = 510 g) dostępna tutaj

Przybory:


WYKONANIE:

Jak zrobić ciasto ze słonecznikiem pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


1. Przygotowanie.
  • Foremkę o wymiarach 13x28 cm. smarujemy masłem i wykładamy papier do pieczenia (papier przyklejam do foremki po to, aby podczas pieczenia nie odchylał się od foremki, bo wtedy brzegi ciasta mogą wyjść nierówne)
  • Piekarnik rozgrzewamy do 160℃

2. Biszkopt.
  • 4 białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Gdy się spienią wsypujemy szczyptę soli, a gdy już prawie się ubiją wsypujemy stopniowo 3/4 szklanki cukru. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 12 minut (cały proces ubijania białek od początku do końca to 15 minut). 
  • Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym 4 żółtka. Miksujemy krótko do połączenia i wlewamy 4 łyżki oleju. 
  • Do masy jajecznej przesiewamy1 szkl. mąki pszennej, oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia. Na koniec przesiewamy 2 łyżki kakao i mieszamy. 
  • Przelewamy masę do foremki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na  środkowej półce w 160 ℃ przez 35-40 minut. (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze)
  • Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i gdy foremka lekko wystygnie wyciągamy biszkopt z foremki. Ściągamy papier i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.
  • Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty.
  • Dolny blat wsadzamy do foremki w której był pieczony, a górny blat biszkoptu odkładamy na chwilę na bok.

3. Poncz.
  • W 1/4 wrzącej wody rozpuszczamy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Gdy kawa przestygnie wlewamy 2 łyżki wódki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

4. Karmelizowany słonecznik.
  • Do garnuszka wsypujemy 0,5 szkl. cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki mleka i 120 g masła. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników.
  • Wsypujemy 300 g słonecznika i gotujemy 2 minuty ciągle mieszając.
  • Przekładamy słonecznik na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia (jest to ta największa i płaska blaszka). Słonecznik rozprowadzamy po całej blaszce.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180 ℃ przez 10 minut. (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. Ja piekłam 8 minut)
  • Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kruszymy słonecznik palcami.

5. Krem maślano kajmakowy.
  • 200 g miękkiego masła ucieramy na puszysto na najwyższych obrotach miksera przez około 3 minuty. 
  • Dodajemy po łyżce 510 g masy kajmakowej i ubijamy na niskich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji.

6. Składanie ciasta i dekoracja.
  • Dolny blat biszkoptu nasączamy połową ponczu.
  • Wykładamy 3/4 kremu maślano kajmakowego.
  • Nakładamy drugi blat biszkoptu i nasączamy ponczem.
  • Kładziemy resztę kremu, a na górę posypujemy pokruszonym karmelizowanym słonecznikiem
  • Ciasto chłodzimy w lodówce  najlepiej całą noc.

TUTAJ najdziesz więcej przepisów na pyszne ciasta biszkoptowe

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie

Popularne posty