Ciasto Hawana z ananasem
Przepis na ciasto Hawana z ananasem. Na jasnym biszkopcie, z masą budyniowo maślaną wzbogaconą pysznym ananasem i przykrytą blatem bezowo kokosowym. Góra oblana jest syropem czekoladowym przyozdobionym złotym maczkiem cukrowym. Ciasto jest delikatne w smaku i sprawdzi się na każde okazje.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Ciasto Hawana z ananasem
SKŁADNIKI:
*na foremkę 25 x 25cm.
Biszkopt:
- jajka (3 szt.)
- cukier (pół szklanki)
- mąka pszenna (1 szklanka)
- proszek do pieczenia ( pół łyżki)
- olej ( 4 łyżki)
- ocet (pół łyżki)
- sól (szczypta)
Beza kokosowa:
- białka (4 szt.)
- sól (szczypta)
- cukier (3/4 szklanki)
- wiórki kokosowe (200 g)
Krem budyniowy:
- puszka z ananasem (duża = 580 g)
- mleko (1 szklanka = 250 ml.)
- sok z puszki po ananasie (1 szklanka = 250 ml.)
- cukier (2,5 łyżki)
- aromat waniliowy (1 łyżeczka)
- mąka ziemniaczana (2 łyżki)
- mąka pszenna (2 łyżki)
- żółtka (2 szt.)
- masło (250 g)
Poncz:
- rum lub wódka (100 ml.)
- sok z połowy cytryny
Dekoracja:
- syrop czekoladowy do lodów (wg uznania)
- złoty maczek cukrowy lub wiórki kokosowe (garść)
WYKONANIE:
Jak wykonać ciasto Hawana z ananasem pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
1. Przygotowanie.
Foremkę wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200℃
Ananasa z puszki odsączamy na sitku, a soku po ananasie nie wylewamy. Odsączonego ananasa kroimy w kostkę.
2. Biszkopt.
Do misy miksera wlewamy białka i zaczynamy ubijanie na najwyższych obrotach miksera. Gdy białka się spienią wsypujemy szczyptę soli, a gdy już prawie się ubiją wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 12 minut (cały proces ubijania białek od początku do końca to około 15 minut).
Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy krótko do połączenia i wyłączamy mikser.
Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy krótko do połączenia i wyłączamy mikser.
Wsypujemy przesiane suche składniki, czyli mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników.
Wlewamy olej ciągle mieszając i ocet winny.
Wymieszane składniki przelewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180 ℃ przez 30 minut. (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze)
Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
3. Beza kokosowa.
Do misy miksera wlewamy białka i zaczynamy ubijanie na najwyższych obrotach miksera. Gdy białka się spienią wsypujemy szczyptę soli, a gdy już prawie się ubiją wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 12 minut, aż masa zrobi się błyszcząca, a cukier całkowicie się rozpuści. Wyłączamy mikser i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy.
Masę kokosową przelewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180 ℃ przez 30 minut. Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
4. Krem budyniowy.
Do rondelka wlewamy mleko, aromat waniliowy i cukier. Zagotowujemy.
Do soku po brzoskwiniach dodajemy obie mąki i żółtka. Mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy chwilkę, aż budyń zgęstnieje i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszysto. Dodajemy po łyżce wystudzony budyń. Do masy dodajemy pokrojonego ananasa i mieszamy.
5. Poncz.
Do szklanki wlewamy rum i sok z połowy dużej cytryny. Mieszamy.
6. Składanie ciasta.
Biszkopt nasączamy ponczem, wykładamy krem budyniowy, wyrównujemy i przykrywamy blatem bezowo kokosowym.
Górę ciasta polewamy syropem czekoladowy robiąc dowolne wzorki (patrz film) i posypujemy maczkiem cukrowym.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z owocami.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz